کد خبر: 2773615
تاریخ انتشار : ۰۸ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۴۰

اهانت به پیامبر(ص) پاسخ هنرمندانه می‌طلبد/ لزوم تولید آثار فاخر با حمایت دولت

گروه ادب: کارشناس مسئول مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری قم با تاکید بر اینکه اهانت به ساحت پیامبر(ص) از نوع هنر است و باید پاسخی هنرمندانه به آن داد، بر لزوم تولید آثار فاخر با حمایت نهادهای دولتی در این باره تاکید کرد.

خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) درباره موضوع چگونگی مقابله اهل قلم با اهانتی که به پیامبر(ص) شده است با حجت‌الاسلام و المسلمین روشن سلیمانی، کارشناس مسئول مرکز آفرینش‌های ادبی حوزه هنری قم به گفت‌وگو نشسته است که متن آن را از نظرتان می‌گذرانیم.
ـ با توجه به هجمه‌ای که به پیامبر(ص) وارد شده است و مسلمانان در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی دست به اقداماتی در این باره زده‌اند، نقش اهل قلم در این میانه چیست؟
طبیعی است که همان طور که خود قرآن هم به صراحت اشاره می‌کند، هر انسانی برای برخورد با یک پدیده باید با همه توان و استطاعتی که دارد وارد آن حوزه شود. «وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَیْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَعَدُوَّکُمْ».
اهل فرهنگ نیز باید از همه بضاعتی که در حوزه فرهنگ و هنر دارد در این باره استفاده کند؛ البته به صورت هنرمندانه. اهانت‌هایی که به پیامبر(ص) می‌شود، از نوع اهانت هنری است، یعنی از طریق کاریکاتور که یک هنر است صورت می‌گیرد و شاید هیچ گروه و هیچ صنفی هم مثل هنرمندان نتوانند به این موضوع پاسخ دهند.
در اینجا هر کس یک وظیفه دارد؛ فارغ از اینکه چه اقدام هنری انجام می‌دهد اعم از شاعر، نقاش، گرافیست، سینماگر و ... . از این رو باید هر کس در حوزه تخصصی خود از همه توان استفاده کند تا با یک کار هنری همراه با ظرافت بتواند به صورت غیرمستقیم به این مسائل پاسخ دهد و هم اینکه خلأهای موجود را پر کند. تصور می‌کنم که بنا به صراحت قرآن و وظیفه شرعی که برعهده ماست، باید در این راستا حرکت کنیم.
ـ با  توجه به اینکه بار نخست نیست که به شخصیت پیامبر اکرم(ص) توهین می‌شود، تاکنون چه اقداماتی در این باره صورت گرفته است؟
فیلمی که مجید مجیدی ساخته، تلاشی در این حوزه است که باید معرفی درستی از شخصیت پیامبر در آن صورت گیرد. در حوزه شعر نیز وقتی شاعر شعر می‌گوید، اگر شعرش همراه با آگاهی و درک مسائل و برآمده از شناخت باشد می‌تواند به این موضوع کمک کند.
برای مثال من به نوبه خود در حوزه شعر آیینی گویشی کارهایی را انجام داده‌ام. در حوزه شعر فارسی هم کار خیلی زیاد صورت گرفت و هم‌اکنون نیز در حال انجام است.
برای مثال آخرین کار من در این حوزه یک نثر ادبی بوده است که به  حضرت خدیجه(س) تقدیم کردم و دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم آن را چاپ کرده است. در حوزه شعر گویشی هم اولین مجموعه شعر آیینی بختیاری را با عنوان «عزیزکرده خدا» چاپ کردم. در حوزه شعر معصومین(ع) به ویژه رسول اکرم(ص) نیز کارهایی را انجام داده‌ام.
ـ آیا لازم است نهضتی در حوزه انتشار آثار ادبی با موضوع پیامبر اکرم(ص) آغاز به فعالیت کند؟
احساس می‌کنم که نباید شتاب‌زده عمل کنیم. زیرا اثر منفی کار غیرفاخر و ضعیف، گاه بیشتر از اثر منفی آن است که کاری نکنیم. به نظر من در این که باید کاری انجام شود شکی نیست و برنامه‌ریزی نیز می‌خواهد، ولی باید به سمت تولید آثار فاخر برویم.
برای مثال، در حوزه فعالیت سینمایی باید کاری تولید شود که در دنیا تاثیر بگذارد، یا یک موسیقی و سمفونی، نثر، شعر، کتاب و زندگی‌نامه فاخر تولید شود که بتواند بر روی مردم جهان اثرگذار باشد.
باید توجه داشت که این هجمه بیشتر بیرونی است یعنی در خارج از جهان اسلام به ویژه نسبت به پیامبر(ص) صورت می‌گیرد و نمی‌توان جلوی آن را گرفت، چون دشمنانی که دست به این اقدامات می‌زنند، به اعتقادات مسلمانان اعتقاد ندارند؛ از این رو چنین دشمنی‌هایی همواره در طول تاریخ بوده است.
همان طور که یک سیاستمدار یا اقتصادگر باید در این باره کار کند، اهل فرهنگ نیز باید به عنوان هنرمند، کار فاخر با حمایت نهادها تولید کنند؛ حمایت از این نوع که هنرمند یک وظیفه دارد که آن، تولید اثر فاخر است و وظیفه نهادهای فرهنگی نیز این است که باید بستر را برای تولید آثار فاخر فراهم کنند.

captcha