به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، روز گذشته، 12 بهمنماه در نخستین روز از ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی، اعضای جامعه قرآنی طبق وعدهای که از سوی کمیته قرآن ستاد بزرگداشت دهه فجر داده شده بود به دیدار خانواده مرحوم استاد علی اربابی رفتند و دیدار با خانواده اساتید و پیشکسوتان قرآنی را با این استاد فقید قرآن که امسال، هشتمین سال است چشم از جهان فروبسته و برای هشتمین سال متوالی بهار در زمستان را نمیبیند، آغاز کردند.
در منزل مرحوم استاد اربابی با روی گشادهای که «عصمت رضائیان»، همسر استاد از خود نشان دادند، باز شد و میهمانان منزل مرحوم اربابی از جمله؛ احمد حاجیشریف، معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن سازمان دارالقرآن، حسین دهقانزاده و سیدرضا سیدمهدی از شاگردان مرحوم استاد اربابی و... که به دلیل رفت و آمد با استاد، پیش از این نیز به این خانه آمده بودند وارد خانهای شدند که طی سالهای نه چندان دور با حضور در این خانه در محضر استاد قرآن خود، تلاوت میکردند.
اعضای جامعه قرآنی در آغازین لحظات حضور خود در منزل استاد اربابی، فاتحهای برای مرحوم استاد اربابی و شهید امیر اربابی، پسر ارشد استاد اربابی و دیگر شهدای انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی قرائت کردند و در ادامه به تلاوت آیاتی از کلامالله مجید، هدیه به روح مرحوم استاد اربابی و فرزند شهیدش پرداختند.
استادان حسین صبحدل، علی اربابی، هادی فروزان، عباس سلیمی، حمید شاهنگیان، محمد غفاری، محمد خلیل الرحمان در تصویر قابل مشاهده هستند
همسر استاد اربابی که تکتک میهمانان را به دلیل مراوداتی که این چهرههای قرآنی طی دهههای گذشته با استاد داشتند، میشناخت؛ استقبال گرمی از اعضای جامعه قرآنی کرد و بعد از شنیدن خاطرات اساتید قرآنی حاضر از مرحوم استاد اربابی، اینطور گفت که از زمان فوت مرحوم اربابی با خاطرات ایشان زندگی میکنم و دلمان به شماها که روزی از شاگردان مرحوم اربابی بودید و هنوز هم بعد از گذشت نزدیک به یک دهه استاد قرآن خود را فراموش نکردهاید، گرم است؛ همین که دورادور خبر سلامتی شما را بشنویم، خوشحال میشویم.
احمد حاجیشریف که گویا در این دیدار نه به عنوان معاون سازمان دارالقرآن بلکه به عنوان یکی از دوستان نزدیک استاد اربابی حضور داشت، سر صحبت را با خاطرهگویی از استاد اربابی و ویژگیهای شخصیتی ایشان آغاز کرد و گفت: یکی از ویژگیهایی که مرحوم اربابی داشت این بود که با قرآنآموزان رفتار صمیمانهای داشت؛ زمانی که با هم در مسابقات مختلف قرآن، داوری داشتیم بعد از اینکه قاری شرکتکننده در مسابقات میخواند و از جایگاه پایین میآمد، استاد اربابی آن قاری را با اسم کوچک صدا میزد و همانجا نکاتی را درباره قواعد تجوید و وقف و ابتدا متذکر میشد که ما میگفتیم درست نیست داور مسابقات قرآن به شرکتکنندگان تذکر دهد اما استاد اربابی میگفتند: «من معلم قرآن هستم و اینجا هم کلاس آموزشی است».
استاد مرحوم علی اربابی در حال تلاوت؛ از راست به چپ استادان حسین صبحدل، سیدمحسن موسویبلده، احمد حاجیشریف و سیدمحسن خدامحسینی
حاجیشریف با اشاره به حضور هرساله جامعه قرآنی و شاگردان مرحوم اربابی در مراسم سالگرد استاد که در منزل ایشان برگزار میشود و هر یک از اساتید قرآنی حاضر که روزی از شاگردان استاد اربابی بودهاند به تلاوت قرآن میپردازند، اظهار کرد: تلاوتهای دو دقیقهای از همین خانه و توسط استاد سیدمحسن موسویبلده بنیانگذاری شد که البته از برکت وجود مرحوم استاد اربابی بوده است.
سیدرضا سیدمهدی، از شاگردان استاد اربابی، بعد از شنیدن صحبتها و خاطراتی درباره استاد اربابی، خاطراتی که از بودن در کنار مرحوم استاد اربابی داشت در ذهن مرور کرد و گفت: یک شب زمستانی که اتفاقاً ماه مبارک رمضان هم بود به همراه استاد اربابی در منزل آقای جوشقانی بودیم، ساعت پنج بعد از ظهر بود که وارد منزل آقای جوشقانی شدیم و زمانی که وارد شدیم هوای بیرون خراب بود و برف کمی هم میبارید، در منزل آقای جوشقانی افطار کردیم و ساعت 18:30 بود که کمکم بلند شدیم تا به همراه استاد اربابی به جلسه قرآن که ساعت 21 برگزار میشد، برسیم اما به محض اینکه از منزل آقای جوشقانی خارج شدیم، دیدیم در عرض دو ساعت، 30 سانتیمتر برف بر روی زمین نشسته بود و اما به این جهت که باید حتما جلسه قرآن را برگزار میکردیم با سختی زیاد مسیری را پیاده رفتیم و در آن وضعیت بد هوا هر طور که شده یک ماشین گرفتیم و ساعت 9 شب بود که به جلسه قرآن رسیدیم؛ استاد اربابی در مسیری که به دلیل بارش برف زیاد بسیار خطرناک هم شده بود، فقط صلوات میفرستاد و میگفت «نگران نباش یکی دارد ما را میبرد».
حسین دهقانزاده، نیز که سالها در محضر مرحوم اربابی شاگردی کرده است در این دیدار گفت: «هر وقت قرآن میخوانم یاد استاد اربابی میافتم و قرآنخوان شدن خود را مدیون اساتید قرآن خود میدانم؛ کسانی که قرآن خواندن را به ما یاد دادند و پای ما را به این مجالس باز کردند».
از راست به چپ؛ استادان سیدمحسن خدامحسینی، علی اربابی، حسین صبحدل، محمد خواجوی، عباس سلیمی و محمدرضا صلحجو/ شهریور 1370
در حالی که اساتید قرآنی در حال خاطرهگویی از مرحوم استاد اربابی بودند، با همسر استاد اربابی همصحبت شدم تا خاطرات استاد را از زبان همسرشان که نزدیکترین فرد به او طی دهههای گذشته بوده و حالا هشتمین سال است که استاد اربابی را در عکسها و نوارهای تلاوتی که با صدای ایشان به یادگار مانده است، جستوجو میکند، بشنوم.
همسر استاد اربابی که حضور اساتید قرآن و شاگردان مرحوم اربابی در منزلشان همزمان با نخستین روز ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی بسیار لذتبخش میداند، میگوید: «استاد اربابی در بحبوحه انقلاب هیچگاه به دلیل شلوغیها و محدودیتهایی که ایجاد میشد دست از جلسات قرآن خود برنداشت و تأکید داشت که جلسات قرآن هر طور شده باید برگزار شود».
وی ادامه میدهد: «استاد اربابی هر چند که تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی فعالیتهای مخفیانهای در جهت پخش اعلامیههای امام(ره) داشت اما در بحبوحه انقلاب که شلوغیها خیلی بیشتر شده بود ایشان نیز فعالیتهای انقلابی خود را گسترش داده بود تا جایی که بخشی از فعالیتهای خود را به ادارهای که در آنجا مشغول به کار بود کشانده بود و تقریباً فعالیتهای انقلابی خود را به صورت علنی انجام میداد تا جایی که سرهنگ موحدی که رئیسشان بود و استاد اربابی را نیز خیلی دوست داشت، چندین بار به او تذکر داده بود که این فعالیتها را انجام نده، خطرناک است».
استادان مرحوم شیخ «فتحى قندیل» بازرس معهد القراءات وابسته به دانشگاه الأزهر مصر، محمدتقی مروت و مرحوم علی اربابی
عصمت رضائیان در ادامه میگوید: «دایی استاد اربابی را با آقای طالقانی که فعالیتهای انقلابی داشتند، گرفته بودند و به دلیل انتصابی که استاد اربابی به داییشان داشت همواره مورد توجه ساواک بود. اواخر سال 1356 بود در ادارهای که استاد مشغول به کار بود متوجه فعالیتهای انقلابی و پخش اعلامیه توسط ایشان شدند و چند روزی استاد را نگه داشته و اجازه ندادند به منزل بیاید و گویا خیلی هم ایشان را اذیت کرده بودند تا جایی که استاد بعد از بازگشت به خانه تصمیم گرفت دیگر به اداره بازنگردد و بازنشستگی پیش از موعد بگیرد».
همسر استاد اربابی یادآور میشود: «هر چه سرهنگ موحدی و من، با ایشان صحبت کردیم که خود را بازنشسته نکند و مجددا به اداره بازگردد، قبول نکرد و حریف ایشان نشدیم و ایشان گفت: من دیگر جایی که توسط اینها اداره شود کار نمیکنم. انقلاب اسلامی که به پیروزی رسید، میگفت: کاش میتوانستم دوباره کارم را شروع کنم و در نظام جمهوری اسلامی ایران کار کنم».
وی در ادامه میگوید: «در سالهای قبل از انقلاب اسلامی، ساواک به استاد اربابی بدبین بود و به همین دلیل گارد شاهنشاهی که در آن سالها نزدیک منزل ما بوده و از طرفداران سفت و سخت شاه بودند همواره منزل ما و مغازه استاد را که آن زمان مغازه لوازم خانگی بود تحت کنترل داشته و قصد داشتند مغازه و خانه ما را آتش بزنند اما چند نفر از مشتریان مغازه استاد اربابی که ایشان را به خوبی میشناختند به نیروهای ساواک گفته بودند اگر بخواهید مغازه و خانه استاد اربابی را آتش بزنید باید از روی جنازه ما رد شوید».
استادان سیدمحسن موسویبلده، مرحوم حسین صبحدل، عباس سلیمی، هادی فروزان و مرحوم علی اربابی و حجتالاسلام هادی غفاری و مهدیان در تصویر قابل مشاهده هستند
در حالی که همسر استاد اربابی مشغول خاطرهگویی از روزهای حیات استاد و پیوند ایشان با انقلاب اسلامی داشت، بود، اساتید حاضر از ایشان خواستند تا لوح یادبود و هدیهای که یک جلد کلامالله مجید از سوی سازمان دارالقرآن الکریم بود بپذیرند که همسر استاد اربابی این بار نیز با رویی گشاده و با کلامی سراسر محبت و قدردانی هدیه سازمان دارالقرآن الکریم را از حاجیشریف و حسین خرمیان، دریافت کرد.
اساتید قرآنی حاضر در منزل مرحوم استاد اربابی در هنگام خداحافظی با خانواده استاد فقید قرآن، دیدار بعدی با خانواده استاد اربابی و حضور در منزل ایشان را به هشتمین سالگرد فوت استاد موکول کردند تا به همراه دیگر شاگردان استاد اربابی برای شادی روح استاد قرآن خود محفل قرآنی را برپا کرده و هر یک از شاگردان استاد، آیاتی از کلامالله مجید را تلاوت کنند.
محمد تقى مروت از کانادا هستم.
توضیحًا شخصى که در کنار بنده با مرحوم استاد حاج على اربابى قرآن مى خواند، مرحوم شیخ «فتحى قندیل» بازرس معهد القراءات وابسته به دانشگاه الأزهر مصر مى باشد. ایشان مرحوم شیخ عوضین مغربى نیستند. مرحوم استاد اربابى زمانى که من در مصر بودم، به همراه استاد حسن رضائیان و یک قارى جوان بنام محمدى که از مشهد مقدس بود به مصر آمدند و چند روزى افتخار پذیرائى ایشان نصیب من شد.
والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته!