به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری همایش ملی کرسیهای نظریهپردازی نقد و مناظره امروز، 13 بهمن با حضور دکتر غلامعلی افروز، دبیر این همایش در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد.
وی در ابتدای این نشست با تبریک آغاز دهه فجر گفت: در 36 سال پیش در چنین روزهایی امام(ره) وارد کشور شدند. من در آن زمان مسئول کمیته استقبال بینالمللی بودم که با دو گروه خبرنگار به بهشت زهرا رفتیم. جمعیت فوقالعاده زیادی آمده بودند و امکان فرود هلی کوپتر نبود. عده ای از جوانان کمرهای خود را خم کرده بودند و در یک فضای زیادی، یک باند فرود انسانی درست کرده بودند. در عمل ناممکن بود اما صحنه ای از ارادت مردم به امام(ره) خلق شده بود.
دکتر افروز همچنین در رابطه با همایش ملی کرسیهای نظریهپردازی گفت: این همایش پنجشنبه، 16 بهمن، از ساعت 8 صبح تا اذان ظهر در مرکز همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود. این همایش، اولین همایش ملی در این زمینه است. این کرسیها سابقه برگزاری بیش از 10 ساله دارد.
وی با اشاره به تأکید مقام معظم رهبری مبنی بر لزوم تقویت کرسیها، گفت: این کرسیها در حال حاضر در پنج گروه تخصصی گفتمانسازی کرسیها آغاز شده است. صاحبان اندیشه با دانش نظری و تجارب حرفهای که دارند و با بصیرتی که پیدا میکند صاحب یک ایده و نظریه نو میشوند. ایده نو برآیند تجارب و نگاه بین فرهنگی است.
افروز اظهار کرد: قصد این کرسیها ایجاد زمینهای برای اندیشههای نو است. استادان ما از هوشمندی خوبی برخوردار هستند. وقتی هوشمندی با امنیت و آرامش روانی آمیخته شود امکان نظریهپردازی بیشتر میشود.
وی با بیان اینکه تمدن انسانها در گروی نظریات نو است، گفت: این فقط در علوم انسانی خلاصه نمیشود؛ اما علوم انسانی فوقالعاده مهم هستند. برای اینکه گفتمانسازی باید نقد علمی و نوآوری بیشتر شود. کرسیهای نظریهپردازی یعنی کسی که در حوزه تخصصی خودش صاحب بصیرت است و بتواند حرف تازهای بزند. این نظرات میتواند جامعه را شکوفا کند.
دبیر همایش یکی از زمینه های نظریه پردازی را کرسی های دانشگاه و مراکز حوزوی دانست و عنوان کرد: از مسئولان و مدیران ارشد پژوهشی در همایش دعوت کردهایم، غالب استادان علوم انسانی دعوت شدهاند. همچنین از رئیس جمهور نیز دعوت شده است. همایش شامل دو قسمت میشود که یک قسمت عمومی است و یک قسمت کرسیهای تخصصی که دوستان با فرایند نظریهپردازی آشنا میشوند که اگر یک نفر نظریهای داشت چگونه میتواند حرفش را آماده کند.
وی ادامه داد: این همایش را در آینده به صورت منطقهای و بینالمللی و بعد جهانی برگزار خواهیم کرد. کسانی که دارای اندیشههای نو در عرصه علوم انسانی هستند را در همایش متمرکزی جذب خواهیم کرد. باید ضرورت اندیشیدن برای تولید علم برای دانشجویان، معلمان، استادان و ... تبیین شود.
بسیاری از حرفهای نو بدون پیشینه است
افروز با بیان اینکه در حال حاضر با دو گونه پژوهشگر روبهرو هستیم، گفت: ما بودجه پژوهشی محدود اما قابل توجهی داریم. همین بودجه به دو روش هزینه میشود. یک روش مونتاژ و تألیف است و در سوی دیگر نیز جمع محدودی خلاق و مولد هستند. بخش اعظم بودجهها صرف مؤلفان مونتاژگر میشود. اما باید صرف پژوهشگری شود که حلقهای بر زنجیرهای علم و دانش دنیا اضافه میکند. پژوهشگران مولد میتوانند تولید علم داشته باشند. بدون پیشینهای خودشان پیشینهساز میشوند. بسیاری از حرفهای نو بدون پیشینه است. مقام معظم رهبری بارها فرمودهاند که ما نیازمند تولید علم هستیم. تولید علم در حوزه پژوهشگران خلاق است.
وی عنوان کرد: این همایشی که پیشبینی شده در نوع خودش بینظیر است. اگر بتوانیم به زبان ساده نظریهپردازی را در حوزههای مختلف مطرح کنیم، خیلی موفق میشویم. در علوم انسانی نیاز داریم که صاحب کرسی باشیم.
دبیر همایش با اشاره به موضوعات پنج کرسی در نظر گرفته شده در همایش،گفت: کرسی های علوم عقلی، علوم نقلی، علوم اجتماعی، هنر و معماری و علوم رفتاری را خواهیم داشت. همچنین در حال حاضر در برخی از دانشگاه ها کرسی های ترویجی نیز داریم.
اعطای سند ملی به 19 نظریهپرداز
وی با بیان اینکه در این همایش از 19 نظریه پرداز تقدیر می شود و سند ملی اعطا می شود، گفت: در 10 سال گذشته صدها طرح آمده و آن هایی که نهایی شده 21 کرسی بوده است. این برنامه چیزی شبیه چهره های ماندگار است. سند بالادستی علمی است و با این اعطای نشان صاحب کرسی می شوند.
افروز عنوان کرد: در پنل های همایش بررسی چالش ها، فرصت ها و محدودیت های کرسی ها انجام می شود. باید هم اندیشی در حوزه کرسی ها داشته باشیم و این باور در ذهن کارگزاران پژوهشی ما باشد. نظریه پردازان باید به شاخه تخصصی خود مسلط باشند تا بتوانند نظریات خودشان را در برابر نظریات رقیب مطرح کنند.
وی ضمن تصریح این مطلب که ایرانیان از هوشمندترین انسان های جهان هستند، اظهار کرد: افرادی که در منطقه استوا هستند، فوق العاده باهوش هستند. در 100 نفر اول فهرست مخترعان آمریکا، ده ها نفر ایرانی هستند. اما چرا این هوشمندی متبلور نمی شود. چون خلاقیت اکتسابی است اما هوش ذاتی است. خلاقیت آمیزه ای از هوش و خصیصه های شخصی است که مهم ترین آن امنیت و آرامش است. باید حمایت های عاطفی بیشتری صورت گیرد تا شاهد شکوفایی خلاقیت ها باشیم.
افروز در رابطه با ملاک انتخاب برگزیدگان ابراز کرد: ملاک طرح نظریات بوده است. اساتیدی نیز هستند که صاحب نظریه هستند اما آن را در هیچ جا مطرح نکرده اند. گاهی برخی از کرسی ها دو تا پنج سال طول کشیده است. کار عالمانه و عادلانه ای صورت گرفته است چون داوران انسان های فوق العاده غنی از لحاظ علمی هستند.
وی گفت: حدود 500 نفر میهمان داریم. گردهمایی بزرگی از اساتید انجام می شود. مدیران گروه ها مخاطب اصلی هستند. چون با اساتید جلسات هفتگی دارند و به علاوه اساتید توانای دانشگاه ها نیز شرکت خواهند کرد. همچنین حدود 12 امتیاز برای ارتقای اساتید در نظر گرفته شده است اما این کافی نیست. اساتید ما پول و سکه نمی خواهند باید تسهیلاتی برایشان فراهم شود. یکی اینکه بتوانند در دانشگاه های مختلف نظریه خود را مطرح کنند و آن را در معرض نقد قرار دهند. در همایش های منطقه ای شرکت کنند. حتی سالی پنج بار نیز در کنگره های جهانی شرکت کنند. اما وقتی قانون دانشگاه هاست که اساتید فقط سالی یک بار می توانند سفر خارج داشته باشند مطمئناً مفید نخواهد بود. این محدودیت باید برداشته شود. وزارت علوم و دانشگاه ها باید امتیازات ویژه ای بدهند.