دکتر احمد سعادت، استاد فلسفه و کلام اسلامی در جامعةالمصطفی(ص) از کشور افغانستان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان این مطلب گفت: امام(ه) از یک شخصیت ممتاز و ویژهای برخوردار بود که هم از لحاظ دینی و هم سیاسی مرجعیت همگانی یافت. از حیث دینی حضرت امام نه تنها برای حوزهها و مراکز علمی و مجامع شیعی مرجعیت داشت بلکه در مراکز علمی و مجامع اهل سنت نیز تقریباً از مقبولیت عامه برخوردار بود. پذیرش همگانی فتوای قتل سلمان رشدی در تمام مجامع اسلامی نمونه بارز این مرجعیت دینی است. قرائت امام از اسلام، قرائتی بود که در زمان خودش شیعه و سنی و همه دنیا به عنوان یک قرائت رسمی اسلامی می پذیرفتند.
وی افزود: شخصیت سیاسی امام نیز مرجعیت و محوریت یافته بود. طیف وسیعی از سیاستمداران حول امام گردآمده بودند؛ چپگرایان، لیبرال مسلکان، اسلام گرایان و... همه محوریت سیاسی امام را پذیرفته بودند؛ امام با اینکه یک دیپلمات ورزیده و آموزشدیده نبود، اما رهبر بصیر و فرزانه سیاست و حکمت بود.
سعادت در ادامه گفت: امام الگویی سیاسی در جهان ارائه کرد که بیهمتا بود. دنیا نزدیک به دو سده به صورت رسمی نقش دیانت در سیاست را به حاشیه رانده بود؛ اما امام دین را کانون معادلات سیاسی قرار داد. الگویی به جهان از حکومتداری ارائه کرد که غرب به فراموشی سپرده بود و اساساً در دوران معاصر تحقق چنین الگویی برای آنها غیرقابل باور بود. شخصیت دینی و سیاسی امام مثال انضمامی حکومت نبوی و تجسم عینی دولت عدالت محور علوی در دوران معاصر به شمار می رود. شخصیتی که در یک الگوی حکومت داری ویژه، دین و سیاست را درهم آمیخت و با به ثمر رساندن انقلاب و تحقق حکومت جمهوری اسلامی، جهان را با اندیشه عملیاتی شده ای روبرو ساخت که تمام نظریه پردازان غرب و شرق از تحلیل علمی آن بر اساس شاخص های تئوری های سیاسی الگوهای شناخته شده خودشان فروماندند.
تأثیرات انقلاب اسلامی در جهان اسلام
این استاد فلسفه و کلام اسلامی در ادامه تاکید کرد: انقلاب اسلامی بیش از آنچه تصور می شود در جهان اسلام و در تمام جهان اثر گذاشته است. ابعاد و زوایای مختلف این تأثیرات هنوز به درستی مکشوف نشده است. انقلاب اسلامی در اعتماد به نفس و خودباوری ملل اسلامی به شدت تأثیر گذاشت، انقلاب اسلامی در بیداری امت اسلامی عمیقاً اثر گذاشت، انقلاب اسلامی در آگاهیبخشی به ملل اسلامی جداً اثر گذاشت، انقلاب اسلامی در استکبار ستیزی و مقابله با طاغوت اثر ماندگار گذاشت، انقلاب اسلامی در مبارزه با استثمار و براندازی قدرتهای مستبد داخلی اثر مستحکم گذاشت، انقلاب اسلامی در احیای هویت اسلامی اثر ثمر بخش گذاشت، انقلاب اسلامی در کل روح تازه به کالبد نیمه جان جهان اسلام دمید، جامعه مرده اسلامی را احیا و ملل خوابیده را بیدار ساخت.
دیگاه امام درباره استکبار و مقابله با اسلامستیزی
احمد سعادت در ادامه گفت: امام اولاً یک ادبیات غنی قرآنی را به جهان عرضه کرد و آن تقابل استکبار و استضعاف بود. ثانیاً اصول و خط مشی ویژهای برای مبارزه با استکبار تعیین کرد. امام استکبار را دشمن معرفی کرد و برای مقابله با آن، خط مشی مبارزه تا براندازی کامل و نابودی روحیه استکباری را سرلوحه کار قرار داد. امام خواستار انقراض و نابودی کامل استکبار بود و هیچگاه از این موضع قاطع کوتاه نیامد. منظور مبارزه با کشور خاص و فرد خاص نیست؛ منظور مبارزه با روحیه استکباری و سلطهگری است. مثلاً رژیم غاصب صهیونیستی در عین ذلت و ضعفی که در منطقه دارد، روحیه استکباری و سلطهگری دارد و خود را قوم برتر می شمارد و میخواهد از حیث نظامی و فرهنگی و اقتصادی و غیره بر دیگران و منطقه سلطه یابد؛ چنین تفکری به نظر امام باید از بین برود و قابل مذاکره و مماشات نیست.
نقش جمهوری اسلامی در رشد اسلامگرایی
این اندیشمند افغانستانی ادامه داد: انقلاب اسلامی موجی از اسلامگرایی در جهان اسلام و کلاً در جهان ایجاد کرد. موج اسلامگرایی ناشی از انقلاب اسلامی تا قلب اروپا و آمریکا پیش رفت و سردمداران استکبار و صهیونیسم و مبشران مسیحیت را به تأمل و اندیشه جدی وا داشت. آنها به شدت از رشد اسلامگرایی به هراس افتادند و اتاقهای فکر و سازمانهای جاسوسی و نهادهای دینی و سیاست مداران و دولت مردان همه دست به هم دادند و در مقابله با اسلام گرایی، پروژه اسلامهراسی را کلید زدند و با پشتوانه دلار و رسانه و سازمانهای امنیتی و جاسوسی به شدت این پروژه را دنبال کردند.
وی افزود: جمهوری اسلامی از همان آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در برابر توطئه استکباری پروژه اسلامهراسی ایستاده و بهای سنگینی نیز پرداخته است؛ اما در عین اینکه تلاش دشمن در پروژه اسلامهراسی بسیار گسترده و غیر منصفانه است، برنامههای فعالانه جمهوری اسلامی نیز بیاثر نبوده است. امروزه ملل اسلامی و حتی ملتهای غربی بیدار شدهاند. پروژههایی همچون داعش و بوکوحرام و طالبان و غیره گرچه چهره کریه و خشنی را به نادرست از اسلام ارائه میدهند و جهان را از اسلام میهراسانند؛ اما در پرتو ارائه چهره اسلام معتدل از جانب جمهوری اسلامی، این پروژهها محکوم به شکست است و حتی ملتهای غربی نیز بیدار شدهاند و دیگر این پروژههای تکراری و نخنما شده را جدی نمیگیرند.
نامه مقام معظم رهبری به جوانان وجدان پاک انسانی را متوجه دین رحمت میکند
سعادت تأکید کرد: نامه اخیر مقام معظم رهبری به جوانان اروپایی و آمریکای شمالی نیز در این راستاست که ملتهای غربی (نه سیاستمداران) را مخاطب قرار میدهد و وجدان و فطرت پاک انسانی آنها را از آلودگیهای رسانهای و برنامهها و توطئههای استکباری میزداید و متوجه دین رحمت و رأفت اسلامی که مطابق فطرت انسانی است، میسازد.
تأثیرات انقلاب اسلامی بر افغانستان
احمد سعادت در پایان گفت: انقلاب اسلامی بر همه کشورهای اسلامی از جمله افغانستان اثر عمیق، ماندگار و تأثیرگذار گذاشته است. این کشور با الهام از حضرت امام و الگوگیری مستقیم از انقلاب اسلامی ایران، در برابر شوروی سابق مبارزه کرد و همچون انقلاب اسلامی تا پیروزی کامل ایستادگی نمود. انقلاب اسلامی به یک معنا و تا حدودی الهام بخش تمام جریانهای انقلابی و نهضتهای آزادیبخش و تفکرات احیاگرانه دهههای اخیر در تمام ممالک اسلامی است. امروز به برکت انقلاب اسلامی، همه جوامع اسلامی بیدار شده اند؛ اما خیزش عملی همگانی آنها نیازمند شرایط و مقدماتی است که انشاء الله به زودی برای همه جوامع اسلامی فراهم گردد و تمام کشورهای اسلامی از تحت ستم و استبداد داخلی و حکومت های فاسد رهایی مییابند.