به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، دومین نشست خبری نهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر صبح امروز، 20 بهمنماه با حضور اسماعیل امینی، دبیر علمی و مهدی قزلی، دبیر اجرایی جشنواره شعر فجر در بنیاد شعر و ادبیات داستانی ایرانیان برگزار شد.
اسماعیل امینی در این نشست با اشاره به سالروز پیروزی انقلاب اسلامی گفت: امروز یکی از روزهای نزدیک به پیروزی انقلاب اسلامی است و شاید برای کسانی که از نسل من نیستند یک روز معمولی باشد، اما برای کسانی که از نسل من هستند دورهای از تاریخ کشور است که پس از آن، حوزه ادب به شعر و ادبیات انقلاب موسوم شد.
وی افزود: اینکه در روزهای سرنوشتساز تاریخ کشور سهمی داشته یا نداشته باشیم متفاوت است؛ چرا که بسیاری از جوانان این مرز و بوم شهید شدند و از دین، عزت و شرف کشور دفاع کردند و این اندیشه انقلابی، امروز در ادبیات کشور از نظر محتوایی تبلور یافته است؛ چرا که تا این اندازه اهل قلم و ادبیات در هیچ دورهای نداشتهایم.
امینی ادامه داد: هنر و ادبیات باید کیفیت مستقلی داشته باشند و حاشیهنشین سایر هنرها نباشند. از سوی دیگر قرار است این جشنواره بازتاب دهنده راهبردهای انقلاب در حوزه شعر و ادبیات باشد، نه اینکه درباره انقلاب شعر سروده باشند، بلکه آنچه طی این سالها تحت تاثیر فرهنگ انقلاب آفریده شده، به عنوان شعر به مخاطبان عرضه شده است.
دبیر علمی جشنواره شعر فجر این جشنواره را نمایشگاه و تریبونی از دستاوردهای شاعران دانست و گفت: این شاعران در سالهای بعد از انقلاب اسلامی بالیده و شعر سرودهاند.
امینی با اشاره به انتخاب داوران این دوره از جشنواره اظهار کرد: یکی از ملاکها برای انتخاب داوران، کارآیی آنها بوده و محل سکونت به عنوان امتیاز مطرح نبوده است و هر کس که امکان داوری داشته در این دوره حضور دارد.
وی با اشاره به تعداد آثار داوری شده بیان کرد: همه آثار منتشر شده در حوزه شعر طی سال 92 به بیش از 5 هزار اثر میرسد که در چرخه داوری قرار گرفتند و در حال حاضر داوری بخش اول به اتمام رسیده و آثار در داوری مرحلهای نهایی قرار دارند. البته داوران این حق را دارند که آثاری را از مرحله اول داوری در چرخه داوری مرحله نهایی قرار دهند.
امینی در پاسخ به سؤالی درباره داوری کتابهای مجموعه شعر گفت: کتابهای مجموعه شعر در داوری قرار نمیگیرند؛ چرا که این اشعار به منزله کتابهای گردآوری شده هستند. همچنین کتابهای تجدید چاپ شده و کتابهایی که نام آنها تغییر یافته، داوری نمیشوند. همچنین در داوری کتابها شرط ملیت نداریم و هر کتاب فارسی شعر یا درباره شعر که در ایران منتشر شده باشد در چرخه داوری قرار میگیرد.
مهدی قزلی در ادامه این نشست با اشاره به برنامههای محافل شعرخوانی این دوره از جشنواره یادآور شد: نخستین محفل شعرخوانی فردا، 21 بهمن در مشهد به دبیری مجید نظافت آغاز میشود و محافل دیگر همچون محفل شعرخوانی، 28 بهمنماه در آبادان با دبیری بهمن ساکی، محفل شعر کودک و نوجوان 29 و 30 بهمنماه در شهر همدان و با حضور جواد محقق، محفل شعرخوانی 3 و 4 اسفندماه با دبیری علیمحمد مؤدب در کیش، محفل شعرخوانی در 5 و 6 اسفندماه با دبیری صالح سجادی در تبریز و محفل شعرخوانی جوانان در پنجشنبه، 7 اسفندماه در برج میلاد تهران با دبیری حامد عسکری برگزار میشود. همچنین اختتامیه نهمین جشنواره شعر فجر همزمان با نیمه اسفند برگزار خواهد شد.
وی با اشاره به برنامه شعرخوانی در خارج از کشور افزود: با توجه به اینکه برنامه محافل شعرخوانی هنوز قطعی نشده است، اما احتمال برگزاری این محافل در شهر کابل افغانستان با دبیری محمدحسین جعفریان، در بصره از شهرهای مصر با دبیری حیدری آلکثیر و ساکی و شاعران عربزبان و در کشور آذربایجان با حضور ناصر فیض برگزار میشود.
قزلی درباره حذف بخش شعر از جایزه کتاب سال گفت: معاونت فرهنگی وزارت ارشاد جایزه کتاب سال و جشنواره شعر فجر را برگزار میکند و شاید مناسب نباشد آثار بخش شعر در هر دو جشنواره ادبی داوری شوند و به نظر میرسد این تصمیم درستی باشد که شعر را در جشنواره شعر فجر و بنیاد شعر و ادبیات داستانی متمرکز بدانیم.
اسماعیل امینی در پایان این نشست از رسانهها و مطبوعات خواست به دنبال هیجان در حوزه ادبیات نباشند؛ چرا که ایجاد جاذبه در حوزه فرهنگ مربوط به حاشیه نیست و نیازی به آن ندارد، بلکه مربوط به متن است و اگر این حوزه مخاطب پرشماری ندارد، اشکالی موجود نیست. بگذارید حوزه فرهنگ و ادب حوزه خردمندی باشد، نه هیجانات.
گفتنی است پس از پایان نشست خبری نهمین جشنواره شعر فجر، پوستر جشنواره شعر فجر رونمایی شد.