حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با اشاره به تحولات حوزه پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: حوزه بعد از انقلاب اسلامی تغییر و تحولات بسیار زیادی پیدا کرده است به خصوص نظم و نظام آن پیشرفت کرده و رشتههای مختلفی در آن ایجاد شده است.
حرکت حوزه برای رفع نیازهای روز
وی با اشاره به لزوم انطباق حوزه با مسایل و نیازهای روز تصریح کرد: یکی از رشدیافتگیهای حوزه، آشنایی با مسایل جدید به ویژه در ابعاد علمی است که با ایجاد رشتههای علوم انسانی که در گذشته مطرح نبوده خود را نشان داده است.
غروی با بیان اینکه ظرفیتهای زیادی در حوزه ایجاد شده است عنوان کرد: تسلط طلاب بر زبانهای دیگر و علوم مختلف در کنار نقش تبلیغی و هدایتگری آنان از دیگر ویژگیهای دوره جدید حوزه بعد از انقلاب اسلامی است و روز به روز هم این عرصهها تقویت شده و روبه توسعه است.
استاد حوزه علمیه تاکید کرد: در زمینه زی طبگی زندگی روحانیت از قبل انقلاب طلبگی بوده و امروز هم هست.
روحانیت معصوم نیست
عضو جامعه مدرسین حوزه با بیان اینکه اگر بخواهیم قضاوتی بدون حب و بغض داشته باشیم نقش حوزه در اصل نهضت و انقلاب و سازندگی بی بدیل و ممتاز بوده است، اظهار کرد: البته این به معنای آن نیست که حوزه و روحانیت معصوم هستند و خطایی از آنان سر نزده و کسی هم چنین ادعایی ندارد.
وی بیان کرد: روحانیت در ابتدای انقلاب بنا نداشت جز در بحث قضا در مسایل حکومتی دخالت کند، اما به ناچار بعد از وقایع ابتدای انقلاب و جریان بنی صدر و دیگران که پیش آمد وارد مناصب اجرایی شد و البته اشتباهاتی هم رخ داده است.
غروی با اشاره به ویژگیهای یک روحانی انقلابی تصریح کرد: روحانی در شرایط امروز انقلابی است که چارچوبهای نظام را قبول دارد و به حمایت از آن میپردازد و در عین حال، نقش هدایتگری نسبت به انقلاب دارد.
روحانیت وارد جناحبازیهای سیاسی نشود
وی تاکید کرد: روحانیت باید بدون درگیر کردن خود با این جناح و آن جناح نقش هدایتی و روشنگرانه خود را ایفا کند و در جای خود هم نقد و اظهار نظر داشته باشد تا انقلاب از مسیرش خارج نشود.
استاد حوزه علمیه تاکید کرد: همه کارها بر دوش رهبری نیست و شاید مصلحت هم نیست که این طور باشد و ایشان در برخی مسایل ورود پیدا کنند بلکه روحانیت باید در این عرصه ورود داشته باشد.
نقش ممتاز حوزه در انقلاب
غروی با اشاره به نقش روحانیت در انقلاب به نقش آن در پیروزی اشاره و اظهار کرد: اصل ماجرا به سال 42 باز میگردد در آن دوره اگر چه برخی سیاسیون فعالیتهایی داشتند و جریاناتی مانند نهضت ملی و گروههای چپ مخالفتهایی با نظام شاه داشتند ولی نه کسی چندان برای آنان جایگاهی قائل بود و تاثیرگذار بودند و یا به شدت از سوی رژیم با آنان برخورد میشد.
وی ادامه داد: نهضت امام در اصل نهضت روحانیت بود که به دنبال انجمنهای ایالتی و ولایتی و اعتراض امام، متدینان پای کار آمدند زیرا برخی افراد نه چندان موافق حرکت امام بودند و یا به سرنوشت آن اعتمادی نداشتند اما علما، مراجع بیانیه دادند و مردم مومن نیز پای کار آمده و از امام و انقلاب حمایت کردند.
غروی تصریح کرد: همین حمایتها منجر به کشتار 15 خرداد 42 و در نهایت نقش محوری روحانیت در اطلاعرسانی به مردم و تحریک و تشویق آنان به حمایت از انقلاب و امام و فرذاگیر شدن موج مردمی در حمایت از امام شد و برخی اشتباهات رژیم مانند جشنهای 2500 ساله و شهادت آقا مصطفی خمینی به شتاب گرفتن انقلاب دامن زد.
عضو جامعه مدرسین عنوان کرد: رژیم تصور نمیکرد که وقتی آقا مصطفی را شهید میکند مردم امامی را که 15 سال در تبعید بوده است مجددا رابطهای برقرار کنند و حرکتهای جدیدی ایجاد شود.
استاد حوزه علمیه بیان کرد: رژیم در روزنامه اطلاعات با اهدافی که داشت به توهین کردن به امام روآورد ولی به دبنال آن وقایع 19 دی پیش آمد و بعد هم هفتم و چهلم این ماجرا و در نهایت پیروزی انقلاب رقم خورد.
سرمایه اصلی در پیروزی انقلاب
وی در تکمیل این نقش تاکید کرد: نکته مهم در همه این تحولات این است که تنها رمز موفقیت انقلاب در کنار حضور گسترده مردم، وحدت مراجع، علما و حوزه و رابطه میان مردم و روحانیت بود و این سرمایه را باید روز به روز تقویت کنیم.