بشیر پرویزی، معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تربیت مدرس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در تشریح فعالیتهای این واحد اظهار کرد: یکی از طرحهای شاخص، طرح مطالعاتی «رسانههای نوین و تأثیر آن بر انتشار مفاهیم قرآنی» بود که پیروی دعوت سازمان فعالیتهای قرآنی در خصوص حمایت از طرحهای قرآنی اجرا شد.
وی افزود: در راستای فراخوانی که سازمان فعالیتهای قرآنی در خصوص حمایت از طرحهایی که با حوزه قرآن ارتباط دارد، اعلام کرده بود، یک سری برنامهها را ارائه دادیم که یکی از آنها طرح مطالعات رسانههای نوین و جایگاه آنها در نشر مفاهیم قرآنی بود.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تربیت مدرس درخصوص این طرح اظهار کرد: باور ما این است که مرکز فعالیتهای قرآنی چون به لحاظ بعد رسانهای کار انجام میدهد غلبه جدی در حوزه رسانه دارد. به هرحال تنوع در شیوههای اطلاعرسانی و بهرهگیری از آنها میتواند تأثیرگذاری خود را بر مخاطبان افزایش بدهد. با این هدف ما این طرح را به مرکز فعالیتهای قرآنی پیشنهاد دادیم که اتفاقاً این دوستان استقبال کردند.
پرویزی عنوان کرد: روز به روز گزینههای جدیدی در بحث رسانهها و شیوههای اطلاعرسانی ورود پیدا میکند و مسائل جدیدی از جهت ارتباط گیری با طیفهای خاص جامعه و به لحاظ اثرگذاری در این ارتباطات شکل میگیرد. در کنار آثار مثبت و منفی که آنها دارند به لحاظ تعهدی که داریم سعی کردیم زمینههایی از این رسانهها و ابزارهای جدید را جهت اثرگذاری بر جامعه مخاطب پیدا کنیم و از آنها جهت اثرگذاری استفاده کنیم. منظور از اثرگذاری بر اساس آن مفادی است که احساس میکنیم مخاطبانمان را به سمت تعالی روحی و جسمی بیشتر معطوف میکند.
وی افزود: از این جهت این را طرح را انجام دادیم. بحث ما هم روی بررسی رسانههای نوین است که به هر حال الان از طریق موبایل، اینترنت و شبکههای اجتماعی مختلف در دسترس عموم مردم جامعه قرار گرفته و ما بخواهیم و نخواهیم جامعه مخاطب از اینها به هر نحوی استفاده میکند و از راههای مختلف با این ابزارها ارتباط میگیرند. ما هم باید بتوانیم در حوزهای که توانمند هستیم راهکارهایی را ارائه بدهیم و پیش روی مخاطبان بگذاریم و از آن طریق پیاممان را به شیوهای که کشش و جاذبه بیشتری داشته باشد در اختیار مخاطبان قرار بدهیم. در این طرح سعی کردیم این کار را انجام دهیم. این طرح چندین ماه زمان برد و با همکاری چند تن از اساتید انجام شد. در حال حاضر در مرحله جمعبندی نتایج آن کار هستیم.
پرویزی با اشاره به اینکه این طرح از چهار ماه پیش آغاز شده است، اظهار کرد: مرکز فعالیتهای قرآنی بهمنظور همکاری با واحدها و بهویژه حوزه هایی که بحثهای مطالعاتی دارند، فراخوانی را به منظور جمعآوری طرحهای قرآنی اعلام کرد. ما نیز در قالب همین فراخوانها چندین طرح ارائه دادیم. دو کارگاه تخصصی و طرح مطالعاتی «رسانههای نوین و تأثیر آن بر انتشار مفاهیم قرآنی» پذیرفته شد و مورد حمایت قرار گرفت. یکی از کارگاهها، کارگاه «قرآن و آرامش روانی» است که در آبانماه اجرایی شد و دیگری نیز کارگاه «آیندهنگری در قرآن» است که در اسفندماه برگزار میشود.
وی اظهار کرد: در جهاد دانشگاهی واحد تربیت مدرس بیشتر در حوزه فرهنگی و بر بحث مطالعات تأکید داریم. محور فراخوان در واقع عرصه یک سری خدمات از سوی ما و همچنین حمایت آن از سوی سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان بوده است. در جاهای دیگر ممکن است توانمندیها و ظرفیتهای آنها نوع دیگری باشد و مبتنی بر آن ظرفیتها و توانمندیها یک سری خدمات دیگری انجام بگیرد و سازمان فعالیتهای قرآنی نقش حمایتی از آنها را داشته باشد. چندین ماه پیش سازمان فعالیتهای قرآنی فراخوانی را اعلام کرد که تمام واحدها برنامههایی که دارند را به سازمان فعالیتهای قرآنی ارائه بدهند و سازمان فعالیتهای قرآنی براساس آن اهداف و برنامههایی که دارد از بین این برنامهها، برنامههایی را انتخاب کند که به هر حال تحت حمایت قرار بدهد. ما نیز تعدادی برنامه عرضه کردیم که از بین آنها طرح مطالعاتی و دو کارگاه تخصصی در حوزه قرآن اجرایی شد.
پرویزی در رابطه با شیوه این طرح مطالعاتی، عنوان کرد: ما این طرح را بهعنوان یک طرح مطالعاتی به دانشجویان سپردیم. دانشجویان نیز با همکاری اساتید در این حوزه یک بررسی جدی انجام دادند و به راهکارهای مشخص رسیدند. ما این نتایج را در اختیار سازمان فعالیتهای قرآنی قرار بدهیم که این مجموعه بتواند با توجه به مثلاً نتایج این پژوهش در برنامه ریزیهای خودشان یک تنوع و یک بهبود خاص را ایجاد کنند که منتج به جذب مخاطب شود و انتقال مفاهیمی که مد نظر هست. در واقع اینجا خیلی بحث ما نبود که بخواهیم فراخوان گستردهای بشود که افراد در خصوص این بخواهند مطلب برای ما ارسال کنند و در واقع شبه همایشی شود ما این را به طور تخصصی به چند نفر از دانشجویان دکترا و با همکاری اساتید متخصص در حوزه رسانه و علوم قرآنی سپردیم که این را مطالعه شده با نتایج مشخص تحویل ما بدهند و ما هم تحویل مجموعه سازمان فعالیتهای قرآنی بدهیم که در کارشان این نتایج به کار بیاید و استفاده کنند.
وی با بیان اینکه در این طرح دو نفر از اساتید در حوزه ارتباطات و مسائل قرآنی نیز همکاری داشتند، اظهار کرد: راهنمایی و تجربیات این اساتید و تحقیقات و پژوهشهای دانشجویان در نهایت طرحی شد که در حال حاضر در دست داریم. بهطور مشخص در مجموعه جهاد دانشگاهی تربیت مدرس مرکزی با نام «پژوهشگران جوان» داریم. در این مرکز از رشتهها و حوزههای مختلف دانشجویان عضویت دارند. در این مجموعه از دانشجویان حوزه علوم انسانی بهطور خاص از حوزه قرآن و حدیث و حوزه ارتباطات دانشجویانی داریم که در این کانون ثبت نام کرده و عضو کانون ما هستند. از این افراد جهت انجام این طرح استفاده کردیم. حدوداً 5 یا 6 دانشجوی کارشناسی ارشد و دکترا در این طرح همکاری داشتند و اساتید نیز در حوزه ارتباطات و مسائل قرآنی نیز همکاری داشتند، طرح در شرف آماده شدن است و به عنوان پایان کار به همکارانمان در مجموعه سازمان فعالیتهای قرآنی تحویل خواهیم داد.
کارگاه آیندهنگری در قرآن
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی تربیت مدرس همچنین با اعلام خبر برگزاری کارگاه آیندهنگری در قرآن، گفت: برنامهریزی ما این است که در نیمه اول اسفند این کارگاه را در داخل دانشگاه تربیت مدرس برگزار کنیم. دکتر روحی، مدیر گروه قرآن و حدیث دانشگاه تربیت مدرس نیز اجرای این کارگاه را برعهده دارند. هنوز فراخوان آن اعلام نشده است و در آینده نیز حتماً فراخوان آن را خدمت مجموعههای قرآنی و سایر دستگاههایی که علاقهمند به مسائل قرآنی هستند، ارسال خواهیم کرد. در داخل دانشگاه نیز از مجموعه اساتید، دانشجویان و ... در هر ابعادی که دسترسی داشته باشیم فراخوان را اعلام خواهیم کرد که در این کارگاه شرکت کنند.
وی گفت: کارگاه در نصف روز و چهار ساعت برپا میشود. شرکت برای همه آزاد هست. اگر شرایطمان محدود باشد اولویت را برای افرادی که عضو کانون هستند و با مجموعه ما همکاری دارند و بعد دانشجویان دیگر قرار میدهیم. سال گذشته کارگاههایی داشتیم که از شهرداری، دفتر مرکزی و حوزه معاونت فرهنگی جهاد، سازمان فرهنگ و ارتباطات و ... در آن حضور داشتند. مشکل خاصی به جهت حضور نداریم. بهرحال برای شرکتکنندگان گواهی معتبری جهت حضور آنها صادر میشود.