بابک ارسیا، رئیس مرکز گردشگری علمی- فرهنگی دانشجویان ایران در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، یکی از معیارهای حکومت اسلامی را توسعه اخلاق، نشر مقولات حلال و بازداری از امورات حرام براساس مقتضیات زمان و مکان متحول امروزی دانست و گفت: از این رو امروزه بر نقش تفریح سالم و حلال در زندگی همه قشرهای مردم و به خصوص جوانان تأکید شده است.
وی نکته قابل توجه در زمینه تفریح کردن و مدیریت اوقات فراغت را حلالیت موضوع برشمرد که انسان وقت خود را هدفمندانه مصروف آن دارد و گفت: در خصوص تاکید بر حلال بودن فعالیتها و دستاوردها در زندگی آدمی برای نمونه در حدیثی از حضرت علی(ع) آمده است که هر کس در طلب روزی حلال خود و افرادی که تحت کفالتش هستند بکوشد مثل جنگجویی است که در راه خداوند متعال جهاد کند.
گردشگری با هدف تادیب نفس و عبرت آموزی
وی از جمله تفریحات حلالی که اسلام نه تنها با آن مخالفت نکرده بلکه انسانها را به آن تشویق و ترغیب نیز کرده است، گردشگری و سیر در عالم خواند و تصریح کرد: در این میان گردشگری که با هدف تادیب نفس و عبرت آموزی صورت پذیرد از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وی ادامه داد: در اسلام برای گردشگری کارکردی خاص مورد توجه قرار گرفته است، به گونهای که سیر و سفر در کشورهای مختلف برای گردش، آشنایی، جستجو و کشف است نه برای کسب درآمد و اقامت ظاهری و مقطعی و کامجویانه.
ارسیا افزود: گردشگری به منظور سیر در زمین برای فهم و ستایش قدرت مطلق پروردگار و تأمل در نظام آفرینش خداوند است و به تبع گردشگری از سفارشهای مؤکد قرآنی است، مانند آیه 46 سوره حج که می فرماید: «آیا در زمین گردش نکردهاند تا دلهایی داشته باشند که با آن ببندیشند یا گوشهایی که با آن بشوند».
وی با بیان اینکه این نوع گردشگری در تعاریف مربوط به سازمان جهانی جهانگردی گردشگری هم جای خود را باز کرده است و با عنوان توریسم حلال مشخص شده است اظهار کرد: از توریسم حلال به عنوان محصول جدیدی از صنعت گردشگری ویژه مسلمانان با رعایت آداب شرعی یاد شده است.
وی با اشاره به اینکه بر مبنای آیات و روایات، اسلام در هر زمینهای مرتبط با گردشگری حلال نسبت به روح و سلامت و کمال روان انسان توجه ویژهای دارد و گردشگری حلال را در ارتقای روحیه معنوی بسیار مؤثر میخواند، گفت: بخشی از سلامت روح در گرو استفاده صحیح و مطلوب از خدمات گردشگری جاری است و بیتوجهی به این موضوع، عوارض و پیامدهای منفی و مخربی را برای انسان به وجود میآورد کما این که انسان غربی در حال حاضر گرفتار ابعاد لجام گسیخته و بی بند و باری ناشی از جریان گردشگری ناپاک در سطح جهان است.
سفرهایی به منظور کسب دانش، معرفت و عبرت پذیری
وی با تأکید بر اینکه دین مبین اسلام نسبت به مفهوم گردشگری دیدگاه اخلاقی دارد، تصریح کرد: به صورتی که یکی از این معانی سفر به منظور عبادت و فریضه حج است، یا سفرهایی که به منظور کسب دانش و معرفت و عبرت پذیری صورت میگیرد. از سوی دیگر برای گردشگری در جوامع اسلامی نظیر ایران به مثابه فعالیتی حلال و اثر بخش کارکردهای اجتماعی و سیاسی نیز مترتب است.
وی در ادامه افزود: گردشگری میتواند فرصتی برای کشورهای اسلامی برای نزدیکی به یکدیگر و استفاده بهینه از پتانسیلهای گسترده برای در زمینه جذب گردشگر باشد، چرا که این جاذبهها به عنوان یک مزیت برای کشورهای اسلامی به شمار میرود و موجب بهره مندی جوامع اسلامی از مزایای اقتصادی و فرهنگی آن میشود و تاثیرات منفی ناشی از گردشگری منتج از غرب که به گردشگری توده شهره است را به حداقل میرساند.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر تلاشهایی انجام شده است تا مقاصد گردشگری در کشور از کیش، قشم و سرعین گرفته تا مقصدی مذهبی چون مشهد مقدس، کانونی برای تهاجم فرهنگی باشد، تصریح کرد: اما با اقدامات خوبی که مردم و مسئولان صورت میدهند، اوضاع در جهت بهبود، اصلاح حرکت کرده است.
گردشگری حلال راهبردی منطبق با ارزشها و اهداف نظام
وی تلاش همگان در جهت توسعه گردشگری حلال در ایران را فراهم آمدن محیطی سالم برای خانوادههای ایرانی دانست تا علاوه بر سیاحت در فضای مفرح و با طراوت، احکام الهی را هم مراقبت و محافظت کنند، در این راستا گردشگری حلال راهبردی منطبق با ارزشها و اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران است.
وی ادامه داد: از این رو مرکز گردشگری علمی - فرهنگی دانشجویان ایران که تشکیلاتی وابسته به جهاد دانشگاهی است و به منظور برداشتن گامهای مؤثر در جهت توسعه گردشگری کشور و در راستای توسعه پایدار این صنعت و ارتقای فرهنگ گردشگری در نسل جوان و دانشگاهی جامعه، تأسیس شده است فعالیتهای شاخصی را برای گسترش تفریحات حلال و سالم در بین دانشگاهیان کشور در محورهای فرهنگی، علمی، پژوهشی و آموزشی سامان داده است.
ارسیا این فعالیتهای را شامل 10 دوره طرح ملی «ایران مرز پرگهر»، «بازدید دانشگاهیان از مواریث فرهنگی ایران و پروژههای صنعتی شاخص کشور»، شش دوره طرح ملی کویرنوردی و کویرشناسی دانشجویان ایران، طرح ملی گردش مهر، طرح ملی جهان ایرانی و ایران جهانی (بازدید دانشجویان غیر ایرانی از مواریث فرهنگی ایرانی و دستاوردهای انقلاب اسلامی) و ... دانست و گفت: در بیشتر این برنامهها ابعاد آموزشی، فرهنگی و سلامت نوع فعالیت در نظر گرفته مورد تأکید است.