به گزارش خبرگزاری بینالملل قرآن (ایکنا)، اولین روز شصت و نهمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی با سخنرانی آیتالله هاشمی رفسنجانی، اعضای هیئت امنای این دانشگاه و حمید میرزاده رییس دانشگاه آغاز شد.
در ابتدای شصت و نهمین اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی، حمید میرزاده به ارائه گزارشی از عملکرد دانشگاه پرداخت.
میرزاده گفت: امروز این دانشگاه جایگاه اول در تولید مستند علمی و مقالات را با انتشار 51000 اثر پژوهشی WOS و ISI دارد.
وی افزود: امروزه دانشگاه آزاد به میزان دانشگاههای سراسری و غیرانتفاعی در دوره تحصیلاتی تکمیلی دانشجو دارد.
دانشگاه آزاد نابود نمیشود
در ادامه نشست، آیتالله هاشمی رفسنجانی گفت: هشت سال تلاش برای نابودی این دانشگاه شکست خورده است.
وی ادامه داد: باید با وجود مخالفتها به مسیر خود ادامه دهیم. هر حرکت موثری در تاریخ از جمله حرکت انبیا و امامان دارای مانع و مشکلاتی بوده، اما انسان باید با وجود مشکلات به مسیر خود ادامه دهد.
هاشمی گفت: هدف دانشگاه آزاد بسیار روشن است که باید به سوی آن عمل کنیم. ما بدون استفاده از بودجه دولتی مشکل فقدان فضای آموزش مورد نیاز را که دولت به تنهایی نمیتوانست آن را تامین کند حل کردهایم.
وی تصریح کرد: دانشگاه آزاد نابود نمیشود. برخی خواستند دانشگاه آزاد را نابود کنند و برای این کار هشت سال تلاش کردند، با بودجه دولتی برای این دانشگاه رقیب درست کردند، اما موفق نشدند و آمار نشان میدهد که ما به هدف خود رسیدهایم.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: دانشگاه آزاد بزرگترین دانشگاه حضوری جهان است و امروز باید در رشتههای علوم پزشکی هم بتوانیم دانشجوی بیشتری جذب کنیم.
ضرورت سرمایهگذاری دانشگاه آزاد در حوزه آیندهپژوهی
هاشمی تصریح کرد: دانشگاه آزاد از دوره کمیت عبور کرده است و اکنون باید روی کیفیت کار کنیم، یکی از کارهایی که باید در این زمینه انجام دهیم ایجاد رشته آینده پژوهی است.
وی ادامه داد: سلفیها و ارتجاعیون به دنبال زندگی در دنیای گذشته هستند. برخی از علمی ما در بدو ورود قاشق و چنگال استفاده از آن را تجویز نمیکردند. یکی از علمای برجسته شیرازی و موسس حزب برادران از بلند گو استفاده نمیکرد و وقتی در مشهد سخنرانی میکردند، افرادی در فاصلههای 100 متری بلند سخنان ایشان را برای مردم تکرار میکردند. اما پیشرفت در حوزه جهانی سرعت روزافزونی دارد.
هاشمی ادامه داد: مگر ما میتوانیم جدای از جهان زندگی کنیم، مگر میتوانیم دنیا را تحریم کنیم یا در تحریم دیگران باشیم و اسلام را گسترش دهیم. تفکر سلفی نمونه بارز تعبیر قرآن در خصوص کسانی هست که به خود ظلم کرده اند و سلفیها نمونه سنتپرستی هستند اما قرآن به سبقت برای رسیدن به آینده خیر توصیه میکند.
وی با بیان این که ما به سوی حکومت واحد جهانی حرکت میکنیم، گفت: هر روز بخشی از اختیارات کشورهای کم و به سازمانهای بینالمللی داده میشود. شکل جنگهای آینده و نیز تکنولوژی اطلاعرسانی پیشرفت زیادی دارد و آینده پژوهی برای عمل در آینده بسیار مهم است.
وی تصریح کرد: امروزه باید آینده را پیشبینی کرده و بر اساس آن برنامهریزی کنیم. ما قبلا نمیدانستیم از نوعی خاک رس، میتوان نفت و گاز استخراج کنیم، اگر آینده پژوهی داشتیم، میتوانستیم در این حوزهها حرکت کنیم. از این رو دانشگاه وظیفه آینده پژوهی دارد.
هاشمی گفت: ما باید بتوانیم مانند ارتش که برای سمتهای مختلف مدیریتی مدیر تربیت میکند، مدیران طراز اول تربیت کنیم.
نمیتوان با منبر و کتاب فرهنگ را ترویج کرد
هاشمی گفت: امروزه نمیتوان با منبر و کتاب فرهنگ و اندیشه را ترویج کرد. فرهنگ در درون انسانها و با آموزشهای جهانی ایجاد میشود. فرهنگ دائما در حال شکل گرفتن است و دولتها نمیتوانند مانع پیشرفت آن شوند. برای مثال آمریکا نمیتواند مانع استفاده گروههای تکفیری از علم و تکنولوژی غرب بر علیه خودش شود. ما نمیتوانیم فرهنگ فرزندان مان را با ابزارهای سنتی شکل دهیم و باید به سمت پژوهش روی مقابله به این روند برویم.
دانشگاه آزاد به دنبال ورود به پروژه جوش هستهای است
هاشمی در ادامه گفت: به دانشگاه آزاد پیشنهاد شده است که در پروژه جوش هستهای وارد شده و آموزش ببیند. در مذاکرات هستهای هم مطرح شده بود که به ایران در این زمینه آموزش داده شود. من معتقدم اگر روزی انرژی جامعه از سیستمی مثل خورشید تامین شود، خیلی چیزها به کنار میرود.
اصل هدف دانشگاه آزاد
وی تصریح کرد: مهمترین هدف تاسیس دانشگاه آزاد برای جوانان بود و ما نمیخواستیم برای اساتید شغل تولید کنیم. وظیفه دانشگاه آزاد ساده کردن راه تحصیل برای جوانان است و بزرگترین سرمایه دانشگاه آزاد دانشجوست.
هاشمی در پایان گفت: محور دانشگاه آزاد دانشجو است و ما باید در خدمت دانشجو باشیم و نه دانشجو در خدمت دانشگاه. درست است که دانشگاه با بودجه دانشجو زنده است و برای دانشگاه ارزش زیادی دارد اما باید مشکلات و موانع تحصیل را از بین ببریم. توصیه دیگر در این زمینه تلاش برای تحصیل اقشار فقیر جامعه است. باید کاری کرد که افراد فقیر جامعه که بعضا از استعداد بالایی برخوردارند بتوانند تحصیلات دانشگاهی را ادامه دهند.