به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه نخستین دوره انتخاب پایتخت کتاب ایران و نخستین جشنواره روستاهای دوستدار کتاب عصر امروز، دوم اسفندماه با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحیامیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و جمعی از مسئولان فرهنگی در سالن همایش های کتابخانه ملی برگزار شد.
صالحی در این مراسم گفت: نخستین جشنوارههای پایتخت کتاب ایران و روستاهای دوستدار کتاب در سالی که به نام اقتصاد و فرهنگی با عزم ملی و مدیریت جهادی مزین شده است، پایهای برای حرکتهای مهمتر در محور کتاب به عنوان کانون تمدنسازی خواهد بود.
وی افزود: در اهداف این دو طرح، چند نکته وجود دارد که من به چند نکته آن اشاره میکنم؛ نخست این که ایدههای فراوانی در حوزه زیرساختهای نشر و کتاب چه در روستاها و چه در شهرها وجود دارد و این دو طرح فرصتی برای گردآوری، رصد و فعالسازی این ایدههاست.. همچنین این ایدههای در حوزه کتاب محدود به تهران نیست.
صالحی ادامه داد: یکی از نکات مهم در رابطه با دو طرح بزرگ فرهنگی در حوزه کتاب، ظرفیتهای پراکندهای است که در حوزه زیرساختهای نشر و کتاب و کتابخوانی وجود دارد؛ این دو جشنواره کمک میکنند تا این ظرفیتها به یکدیگر بپیوندند و این حوضچههای کوچک به دریای بزرگ تبدیل شوند و از سوی دیگر ظرفیتهای پخش کشور در حوزه کتاب و کتابخوانی چه در شهرها و چه در روستاها تجمیع شده و به فرصتهای بزرگتری تبدیل شوند.
معاون فرهنگی وزیر ارشاد در ادامه گفت: هدف دیگر در این جشنوارهها این است که این دو طرح به ما کمک میکنند تا رقابت فعال و گرمی در حوزه کتاب و کتابخوانی فراهم کنیم؛ چرا که فقط ورزش نیست که میتواند زمینهساز رقابت سالم باشد، بلکه کتاب به عنوان محور دانایی نیز میتواند فرصت رقابت سالم را پدید آور و امروز صدها شهر و روستا در یک رقابت سالم قرار گرفتهاند.
وی با بیان اینکه با وجود همه رسانههای نوظهور، کتاب همچنان رسانه پایا و مانای بشری است، بیان کرد: در فرآیند برگزاری این جشنواره قرار بر این بود که ایدههایی که از روستاها و شهرهای مختلف میآیند، برنامهمحور باشند، به این معنا که برنامههایی که در آینده مورد توجه هستند، باید به دبیرخانه ارسال شوند، نه آنچه در حال حاضر وجود دارد تا تحول در آینده ایجاد شود و از سوی دیگر این ایدهها ضمانت اجرایی داشته باشند.
صالحی با اشاره به تعداد روستاهای رقیب در طرح انتخاب روستای دوستدار کتاب عنوان کرد: در این جشنواره621 روستا با 1113 برنامه و فعالیت در مسیر داوری قرار گرفتند که از بین آنها 10 روستا انتخاب شدند و در طرح پایتخت کتاب ایران، 23 استان و 64 شهر مشارکت و 390 طرح ارائه و از میان آنها یک استان انتخاب شد.
وی در ادامه با بیان اینکه در افق آینده کارهای مهمتری اتفاق میافتد، گفت: با برگزاری این طرحها سه کتاب، خروجی این جشنواره خواهد بود. کتاب نخست، ایدههای ناظر بر کتاب و کتابخوانی روستاها را شامل میود، کتاب دوم، ایدههای کتابخوانی 64 شهر شرکت کننده در طرح پایتخت کتاب ایران را دربرگرفته و کتاب سوم نیز خلاصهای از این ایدههاست تا بتوانیم به کمک کمیسیون ملی یونسکو، آنها را در فضای جهانی و بینالملل مطرح کنیم.
صالحی تصریح کرد: مراسم اختتامیه این جشنوارهها نشانگر پایان آنها نیست، بلکه کار از این پس آغاز میشود و دبیرخانه این دو جشنواره کارشان را ادامه میدهند و گزارشهای خود را از روستاها و شهرهای منتخب خواهند خواست و از سوی دیگر شهری که امروز به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی میشود، به عنوان یکی از برنامهها در ابتدای سال آینده، برنامه گستردهای خواهد داشت که ایدههای کتابخوانی آن به صورت گستردهتر مطرح خواهند شد تا سایر شهرها نیز بتوانند به صورت مستقیم و حضوری با آن شهر ارتباط برقرار کنند و همچنین برنامههای پایتخت کتاب ایران رونمایی خواهد شد.