کد خبر: 2896033
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۵:۰۵
مؤسس بنیاد علوم قرآنی آمریکا در گفت‌وگو با ایکنا:

راه‌حل فرقه‌گرایی تمرکز بر پیام قرآنی حفاظت از حقوق بشر و عزت نفس انسان‌ها است

گروه بین‌الملل: ما به عنوان یک امت مسلمان موظفیم سطح آگاهی‌ خود را در مورد مسئله جدی فرقه‌گرایی که مانند سرطانی در بدنه امت اسلامی رشد می‌کند، افزایش دهیم و در این راستا باید بر پیام قرآنی حفاظت از حقوق بشر و حفظ عزت نفس انسان‌ها صرفنظر از دین و عقایدشان تأکید کنیم.

دکتر «بشیر احمد»، پزشک مسلمان هندی‌الاصل مقیم آمریکا و مؤسس بنیاد علوم قرآنی و پذیرش ادیان آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: عدم اتحاد میان مسلمانان درست پس از وفات حضرت رسول(ص) آغاز شد. در ابتدا این جدایی بیشتر مسئله‌ای سیاسی بود تا دینی اما به تدریج این اختلافات رشد کرد و به جای حل این مشکلات مردم بیشتر بر قومیت‌گرایی تمرکز و تلاش کردند دیگران را سرکوب کنند. این روند تا جایی ادامه یافت که امروز دیگر تا حدی از کنترل خارج شده و گروه‌های مختلف حتی آیات قرآن را تفسیر به رأی می‌کنند و به اختلافات دامن می‌زنند.

وی افزود: اسلام بر وحدت مسلمانان تأکید دارد، اما متأسفانه امروز به‌واسطه گروه‌های ضاله و تکفیری شاهد چندپارگی و اختلاف‌افکنی بین مسلمانان هستیم و در این میان برخی از شیوخ متشدد و تندرو با صدور فتاوای غیر عقلانی این اختلافات را تشدید و شکاف‌ها را بیشتر می‌کنند.

توسعه استعمار در قرون 19 و 20 با هدف اصلی ایجاد شکاف میان امت اسلام انجام شد

بشیر احمد افزود: علاوه بر مشکلاتی که در درون جهان اسلام وجود دارد، از خارج نیز مشکلاتی مانع از همبستگی مسلمانان می‌شود که اولین و مهمترین آن استعمار است. توسعه استعمار در قرون 19 و 20 با هدف اصلی ایجاد شکاف میان امت اسلام انجام شد تا مسلمانان انرژی خود را صرف نزاع با یکدیگر بر سر مسائل دنیوی کنند.

این پزشک مسلمان گفت: مشکل مهم بعدی، حرص و ولع قدرت و حکومت بود که تاحدی از سوی استعمارگران در جوامع اسلامی تشدید می‌شد. با این شیوه‌ها مسلمانان برای همیشه مشغول جنگ‌های داخلی می‌شوند و نمی‌توانند در برابر دشمن مشترک خود متحد گردند.

وی افزود: فقط نگاهی به وضعیت غزه برای روشن شدن این مسئله کافی است. هزاران نفر کشته می‌شوند و جهان اسلام با همه ثروت، قدرت و منابع خود نمی‌تواند از این قتل‌عام‌ها جلوگیری کند. نه تنها کمکی به غزه نمی‌کنند بلکه اختلافات آن‌ها سبب وخامت اوضاع این منطقه می‌شود. اما اگر مسلمانان متحد شوند این شرایط می‌تواند ب‌ کلی تغییر کند.

مؤسس بنیاد علوم قرآنی آمریکا گفت: تحکیم وحدت و همبستگی مسلمانان شدنی است و این امر نیاز به یک رهبری و یک انگیزه قوی دارد. ما باید از تاریخ درس بگیریم و اشتباهات خود را تکرار نکنیم و به سمت وحدت اسلامی پیش برویم. تاریخ جهان نشان داده که چنین آرمانی تحقق‌پذیر است.

وی توضیح داد: پس از سال‌ها تفرقه میان فرق مختلف مسیحیت، آن‌ها با یکدیگر متحد شدند و خونریزی متوقف شد. البته گروه کوچکی از کاتولیک‌ها و پروتستان‌ها تا همین اواخر هم با هم درگیر بودند. اما این اختلافات بر اساس عقاید دینی نیست بلکه بر اساس فاکتورهای دیگر مانند استقلال اراضی و مانند آن است. ما نیز می‌توانیم اگر بخواهیم اختلافاتمان را کنار بگذاریم.

احمد گفت: یک مثال خوب در این زمینه استقلال یافتن آفریقای جنوبی در برابر آپارتاید بود. مردم آفریقای جنوبی به رهبری «نلسون ماندلا» که مروج صلح و آشتی بود، توانستند بدون خونریزی استقلال خود را به دست آورند.

مدیر مرکز خدمات انسانی جامعه مسلمانان آمریکا افزود: در این میان علما و اندیشمندان مسلمان باید یک نقش اساسی را ایفا کنند. ما در زمینه محکوم کردن جنایاتی که در حق مسلمانان صورت می‌گیرد، درست عمل می‌کنیم اما برای حل کردن این مشکلات کار زیادی انجام نمی‌دهیم.

وی گفت: به عنوان یک امت مسلمان ما مسئولیت آن را داریم که آگاهی و دانش را در مورد مسئله جدی فرقه‌گرایی که مانند سرطانی در بدنه امت اسلامی رشد می‌کند، افزایش دهیم. در این راستا ما موظفیم که بر پیام قرآنی حفاظت از حقوق بشر و حفظ عزت نفس انسان‌ها صرفنظر از دین و عقایدشان تأکید کنیم.

 ترویج پیام قرآن کریم در مورد آزادی دین، عقیده و انتخاب

بشیر احمد عنوان کرد: قرآن کریم به‌وجود آمدن فرقه‌های اسلامی را از پیش عنوان کرده است؛ بنابراین ما باید پیام قرآن را که از بین برنده مفاهیم فرقه‌گرایانه است، ترویج کنیم. پیام مکرر قرآن کریم در مورد آزادی دین، عقیده و انتخاب باید مورد توجه قرار گیرد.

قرآن کریم صراحتاً می‌فرماید که خداوند همه کسانی را که اشتباه می‌کنند، می‌بخشد مادامی‌که به‌صورت خالصانه تلاش می‌کنند که کلام خدا را درک کنند. از این کلام قرآن می‌توان نتیجه گرفت که همه فرقه‌ها ممکن است در نهایت هدایت شوند و دلیلی وجود ندارد که مسلمانان که تعابیر متفاوتی دارند، به عنوان بخشی از امت مسلمان شناخته نشوند و کسی نباید به خاطر تفاوت دیدگاهش در مورد دین تکفیر شود. ما باید فراتر از این اختلافات برویم و روح حقیقی اسلام را نشان دهیم.

بشیر احمد را بیشتر بشناسیم

بشیر احمد، روانپزشک مسلمان مقیم آمریکا در حیدرآباد هند متولد شد و پس از فارغ‌التحصیلی از کالج پزشکی «دو» در کراچی پاکستان در سال 1968 به آمریکا مهاجرت کرد. وی در رشته روانشناسی دانشگاه گلاسکو تحصیل می‌کند و پس از فارغ‌التحصیلی در کالج پزشکی انیشتین در نیویورک فعال و عضو انجمن روانپزشکی آمریکا است.

وی مؤسس و مدیر اجرایی مرکز خدمات انسانی جامعه مسلمانان آمریکا (MCCHS) و مؤسس بنیاد علوم قرآنی و پذیرش ادیان آمریکا (IQRA) است که در راستای توسعه شناخت متقابل ادیان و گسترش وحدت میان مسلمانان فعالیت می‌کند و ویرایش کتاب‌هایی چون «نقش مسلمانان در تمدن» و «میراث فکری اسلام و تأثیر آن بر غرب» را بر عهده داشته است.

captcha