به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، نشست خبری اولین همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تأمین نیازهای شغلی جامعه امروز شنبه، 9 اسفندماه در ساختمان وزارت علوم برگزار شد.
ابوالفضل خوشمنش، دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی در ابتدای این نشست، اظهار کرد: با همه احترامی که برای خبر و خبرنگاران قائل هستیم اما تا به حال به خاطر کثرت اشتغال در این سه سال نشست خبری نداشتهایم، ولی الان توفیق این دیدار حاصل شده و از خبرنگاران محترم تشکر میکنم.
وی با ارائه توضیحی راجع به مرکز پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور گفت: در کشور شورایی به نام شورای عالی انقلاب فرهنگی داریم که چند شورا زیر مجموعه خودش دارد درباره شورای عالی انقلاب فرهنگی همواره ارزیابیها و نقد و نظرهای بوده است یکی از آنها این بوده که شورا برنامهگذار و قانونگذار است و کنترل مستقیمی روی بودجه فرهنگی و علمی کشور ندارد.
اجمالی از فلسفه شکلگیری کمیسیون
دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی افزود: بعد از 15 سال کار کارشناسی تصمیم بر این شد که نهادی تصمیمگیرینده در حوزه قرآنی داشته باشیم. یکی از بحثهای که مطرح شد این بود که وزارت قرآن داشته باشیم، یا اینکه در وزارتخانههای مختلف معاونت قرآن داشته باشیم و یا فرهنگستان قرآن تأسیس شود؛ اما آنچه که در نهایت رأی آورد تأسیس شورای عالی توسعه فرهنگ قرآن بود که به مثابه یک مجلس قانونگذار ایفای نقش کند و در مورد منابع انسانی، مالی و محتوایی به کارهای قرآنی نظم و سر سامان بدهد.
خوشمنش با بیان اینکه پنج وزیر شامل وزرای علوم، آموزش و پرورش، ارشاد، ورزش و جوانان و بهداشت در این کمیسیون عضو هستند، گفت: صحبت از اضافه شدن یک وزارتخانه دیگر نیز هست. همچنین دستگاههای مهم کشور نیز در این شورا عضویت دارند. شخصیتهای قرآنی کشورهای دیگر نیز که آمدهاند و شورا را دیدهاند برایشان نو و بدیع بوده است.
وی ادامه داد: همانطور که مجلس دارای چندین کمیسیون تخصصی است شورای توسعه فرهنگ قرآنی نیز دارای چهار کمیسیون است شامل؛ کمیسیون آموزش عمومی قرآن به ریاست وزیر آموزش و پرورش، کمیسیون تبلیغی و ترویجی به ریاست وزیر ارشاد، کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی در وزارت بهداشت و کمیسیون توسعه پژوهش و آموزش عالی قرآنی کشور به ریاست وزیر علوم و به دبیری اینجانب و این مرکز مسئولیت تهیه محتوای مناسب با کارهای کمیسیون را دارد.
خوشمنش اظهار کرد: در این مدتی که از انقلاب میگذرد وقتی گفته شده قرآن، نوع نگاههای ما به قرآن همان کارهای ذوقی و سلیقهای و بدون رویهای روشن بوده است و کارهایی که حداکثر تبلیغی و ترویجی بودهاند مثل مسابقات قرآن در سازمان اوقاف و جوایزی مثل ظروف تفلون قرمز و نقرهای، سکه و ... بخشی از جوایزی بوده که خودم دریافت کردهام. وقتی گفته میشود فعالیتهای قرآنی این مسائل به یاد آدم میآید.
وی با بیان اینکه دستگاه بزرگ آموزش ما شامل آموزش عمومی، آکادمیک و حوزههای علمیه بالغ بر سی میلیون انسان و فکر را در اختیار دارد، گفت: حال سؤال اصلی اینجاست که دستگاه آموزش ما برای داشتن قرآن نظاممند فکری، محتوایی و قرآنی که در راستای مطالبات امام و رهبری باشد چه پاسخی خواهد داشت. جماعت آموزشی و دانشگاهی ما برای چنین قرآنی در چنین جامعهای چه کار و حرفی دارند. بحثهای بین رشتهای و مطالعات تخصصی حدیثی ما چگونه خواهد بود.اینها از جمله چیزهای است که در این کمیسیون دربارهاش باید صحبت شود.
همایش آموزش عالی قرآنی
خوشمنش در رابطه با همایش آموزش عالی قرآنی گفت: در خردادماه سال گذشته همایش تحول در آموزش قرآنی جامعه را داشتیم. دومین همایشی که این مرکز برگزار میکند همایش ملی آموزش عالی قرآنی و تأمین نیازهای شغلی جامعه است. دستگاههای آموزشی نظیر حوزهها و دانشگاهها در رشتههای قرآنی در حال حاضر چهار و نیم تا پنج میلیون دانشجو و طلبه را آموزش میدهند. 54 تا 60 شغل قرآنی داریم که تا 2 و 3 برابر خودش قابل احصاست. اما آموزش عالی در این زمینه تاکنون توجهش به تعلیم و تربیت نیروی انسانی جلب نشده است.
وی در رابطه با نهادهای همکار در این همایش اظهار کرد: معاونت توسعه سرمایه انسانی، وزارت کار و تأمین اجتماعی، آموزش و پرورش، فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی، دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی و همچنین دانشگاه ارومیه که اخیراً همکاری بسیار شایستهای را بهصورت داوطلبانه انجام دادهاند که از این دانشگاه تشکر ویژه میکنم.
دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی به تنظیم سند راهبردی توسط این کمیسیون اشاره کرد و گفت: یکی از بخشهای برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مربوط به راهبردهای جمهوری اسلامی در حوزه آموزش قرآن است که سند راهبردیاش اینجا نوشته میشود.
وی افزود: 8 تا 9 کلان برنامه ملی از برنامههای دیگر این کمیسیون است. برای هزینهکرد بودجه قرآنی یک راه این بوده که برنامه قرآنی دانشگاهها گرفته شود و به آنها بودجه تخصیص پیدا کند. یک راه هم این است که با دلسوزی آسیبهای سی و چند سال گذشته سنجیده شود و براساس آن پروژهها نوشته شود که رونمایی آن در حاشیه همین همایش خواهد بود.
خوشمنش اظهار کرد: همچنین نظام تخصیص اعتبارات نیاز محور و ظرفیتپرداز را نیز داریم که در حاشیه این همایش بهعنوان یک دبیرخانه کار خود را آغاز خواهد کرد. همایش در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران برگزار خواهد شد. دانشگاه تهران به این دلیل که دانشگاه مادر است انتخاب شد و دانشکده مدیریت نیز به این دلیل که موضوع همایش با بحث کار آفرینی مرتبط است.
وی گفت: به مقالات برگزیده حقالتألیف پرداخته میشود و در مجموعهای چاپ خواهند شد. در همایش سال گذشته سه تا پنل تخصصی داشتیم که از مجموعه صحبتها استفاده شد و به شکل مصوبه در آمده است. به همین شکل با این همایش نیز برخورد خواهد شد. 50 مقاله در مجموع دریافت شده است و از 8 صبح تا 18 زمان برگزاری آن خواهد بود.
دبیر کمیسیون پژوهش و آموزش عالی قرآنی در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا مبنی بر بودجه پژوهشهای قرآنی سال 90 که نقل قولهای مختلفی درباره مقدار آن وجود دارد و اینکه چه زمانی تخصیص داده میشود، گفت: بین وزارت علوم و شورای توسعه فرهنگ قرآن بوده است، مربوط به الان نیست. در آن زمان کمیسیون کار خودش را آغاز نکرده بود. در این رابطه هیچ پنهانکاری وجود ندارد، هیچ نفعی نیز برای ما متصور نیست و هر چه هست را میگوییم دانستن حق مردم است و هیچ چیز مخفی وجود ندارد.
خوشمنش عنوان کرد: یکی از راهکارهای اخذ بودجه این است که کلان برنامهها تهیه و مصوب شود و در کمیتههای راهبردی متناسب خودش بررسی و پروپوزال آن نزد اساتید معتمد و معتبر بررسی شود. در نهایت در کارگروه رأی بیاورد و بعد با حضور شخص وزیر و با کمک اینجانب تصویب شود و بعد شورای توسعه فرهنگ قرآن، مبلغ را به آن دستگاه بدهد.