اللهوردی دهقانی، عضو هیئترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به سخنان اخیر مقام معظم رهبری مبنی بر فریضه دانستن مالیات، به بررسی وضعیت کنونی و اهمیت مقوله مالیات در کشور پرداخت و اظهار کرد: در بسیاری از کشورهای دنیا همه دولتها، مسائل جاری و کشوردارای را به وسیله مالیات انجام داده و حساب و کتابهای لازم را تدوین کردهاند که همه افراد متناسب با حجم و ارزش کار خود مالیاتشان را پرداخت کنند.
وجود ضعف در سیستم مالیاتی کشور
وی افزود: در بسیاری از کشورها سیستمهای مناسبی را برای شناسایی فعالیت اقتصادی افراد تعبیه کردهاند که هیچ راهی برای فرار مالیاتی فعالان اقتصادی کشور وجود ندارد اما در رابطه با اخذ و گسترش مالیات دارای ضعفهایی هستیم که متأسفانه وابستگی نفتی کشور ما باعث شده که دولتهای گذشته تا به حال برای اخذ مالیات اقدام گستردهای انجام ندادهاند.
عضو هیئترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس ادامه داد: با توجه به اینکه دولتهای گذشته بخش اعظمی از بودجه کشور را از راه فروش نفت به دست میآوردند لذا درآمدهای مالیاتی را چه از نظر کمی و چه کیفی توسعه ندادند و اکنون با این مشکلات مواجه هستیم.
ضرورت افزایش پایه مالیاتی
دهقانی تأکید کرد: در شرایط کنونی اگر بخواهیم اقتصاد کشور روی پای خودش بایستد و منابع دولت به خوبی تأمین شود باید پایه مالیاتی را افزایش داده و مالیات را به بسیاری از شغلهای درآمدزای کشور که به آن دسترسی نداریم گسترش دهیم. اکنون بسیاری از افراد در حال فعالیت اقتصادی بوده و مالیات متناسب با حجم معاملاتشان اخذ نمیشود.
وی افزود: ما باید چندین اقدام را انجام دهیم که ابتدا باید پایه مالیاتی را بر تمام فعالیتهای اقتصادی و درآمدهای افراد جامعه گسترش دهیم، دوم اینکه مالیات واقعی را باید با توجه به حجم و ارزش کار فعالان اقتصادی از مؤدیان مالیاتی و فعالان اقتصادی بگیریم.
ارزش ریالی همه مشاغل تعیین شود
عضو هیئترئیسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس در پایان عنوان کرد: برای تحقق این امر نیازمند سازوکاری هستیم که دولت باید تدوین کرده و تا روشن شود که میزان فعالیت اقتصادی هر یک از مشاغل به لحاظ ریالی چه اندازه است تا دولت مالیاتهایش را هم به شکل متناسب و ماهانه کسب کند.