کد خبر: 3098010
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۳
شامل مجموعه مقالات و گفت‌وگوهای آیت‌الله مددی؛

کتاب «نگاهی به دریا» منتشر می‌‌شود

گروه اندیشه: مجموعه مقالات و گفت‌وگوهای آیت‌الله سیداحمد مددی با نام «نگاهی به دریا» روانه بازار نشر می‌شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، کتاب «نگاهی به دریا» مجموعه مقالات آیت‌الله سیداحمد مددی حول تاریخ حوز‌ه‌های علوم دینی، تاریخ علم، آرا و احوال علمای برجسته شیعه نظیر شیخ مفید و شیخ انصاری، کتاب‌شناسی و ... است.
نگارنده در زمینه میراث مکتوب شیعه، رجال و تراجم دارای مطالعات وسیعی است و از سال 1388 درصدد تدوین این اثر بوده و جلد اول آن اینک آماده چاپ شده است.
اثر حاضر مقالات مددی را در زمینه تاریخ حوز‌ه‌های علوم دینی، تاریخ علم، آرا و احوال علمای برجسته شیعه نظیر شیخ مفید و شیخ انصاری، بررسی تفسیر قمی و تفسیر منسوب به امام حسن عسکری(ع)؛، مباحث حدیثی، رجالی و «مسلک فهرستی» در قبال  «مسلک رجالی» برای تشخیص میزان اعتبار احادیث شیعه شامل می‌شود.
«نگاهی تحلیلی ـ تاریخی به حوزه‌های علمی»، «کتا‌ب‌شناسی»، «حدیث و فهرست»، «اصول فقه» و «فقه» بخش‌های این کتاب را تشکیل می‌دهند.
از مددی پیشتر کتاب شرح مکاسب محرمه منتشر شده است. وی در سال 1330 در نجف متولد شد و تحصیلات خود را در این شهر و در محضر آیت‌الله خویی، امام خمینی (ره) و آیت‌آلله سیدحسن بجنوردی به پایان رساند. وی در سال 1356 به قم آمده و به تدریس فقه و اصول مشغول شد.
نگاهی به دریا با رویکردى تاریخى، به تکوین حوزه‏‌هاى علمیه، چگونگى تدوین علوم حوزوى پرداخته است. وى از منظر تاریخى و نسخه‌‏شناسى به سنجش روایات پرداخته و در صدد احیاى علم فهرست که میراثی است فراموش ‏شده برآمده است. نگاه روش‏‌شناسانه، تأثیرات عمیقى در نگاه فقهى و اصولى وی برجاى گذاشته و به لحاظ روش‌‏شناختى و معرفت‌‏شناختى تحولات گسترده‏‌اى در نگاهش به علم اصول و نیز شیوه فقاهتى وی پدید آورده است.
عناوین بخش اول با عنوان «نگاهى تاریخى تحلیلى به حوزه‏‌هاى علمیه»، عبارت است از: نگرشى بر حوزه‌‏هاى علمیه، شیخ مفید، اوج مکتب بغداد، موقعیت شیخ انصارى در تاریخ علوم دینى، گفت‌وگویی درباره برخى ویژگی‌هاى آیت‌‏الله سیدابوالحسن اصفهانى،سیره علمى آیت الله بروجردى، خشت اول حوزه‌هاى جدید، نجف، آشیانه علم و اخلاق.
در بخش دوم مطالبی چون روش‏‌شناسى بحارالأنوار، پژوهشى درباره کتاب رساله المحکم و المتشابه، پژوهشى درباره کتاب تفسیر منسوب به امام عسکرى(علیه ‏السلام) و  بررسى انتساب تفسیر معروف به تفسیر قمى به على بن ابراهیم را می‌خوانیم.
در بخش بعدی که در خصوص مباحث اصولی است، این عناوین قابل ملاحظه است: نگاهى به علل، ریشه ‏ها و چگونگى پیدایش علم اصول، علم اصول و دانش‏هاى زبانى، علوم اعتبارى و روش‏هاى واقع‏ گرایانه، اصول فقه حکومتى، سابقه و ثمرات نگرش تاریخى در استنباط فقهى و گفتارى در باب فلسفه اصول فقه.
بخش چهارم کتاب به مباحث حدیث‏شناختى مددى اختصاص داشته و مطالبی با عناوین روش‌شناسی فهرست‌نگاری، فقه ولایى اهل ‏بیت(علیهم ‏السلام) و بحثى در باب ربا را شامل می‌شود.

captcha