حمیدرضا شیخویسی، معاون رسیدگی به امور مؤسسات معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فعالیتهای این معاونت در زمینه برگزاری جلسات رسیدگی به صدور مجوز برای مؤسسات قرآنی و سرنوشت آن، گفت: با توجه به مصوبه اخیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی و گامهایی که در زمینه ادغام اتحادیههای قرآنی برداشته شده است فعالیتها تا زمان نهایی شدن این ادغام ادامه خواهد داشت.
صدور یک ابلاغیه
وی افزود: اواخر اسفندماه سال گذشته ابلاغیهای دریافت شد که براساس آن جلسات هیئت مدغم در دبیرخانه شورای توسعه فرهنگ قرآنی تا استقرار نهایی آن برگزار خواهد شد تا برای صدور و رسیدگی به مؤسسات رسیدگیهای لازم صورت بگیرد.
تشکیل دبیرخانه اتحادیه مدغم 3 ماه زمان میبرد
معاون رسیدگی به امور مؤسسات معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینکه در این ابلاغیه بر تشکیل جلسات تا زمان نهایی شدن ادغام تأکید شده است، اظهار کرد: این امر حداقل سه ماه زمان خواهد برد تا سازوکار ادغام این دو اتحادیه در جلسات هیئت 9 نفره مورد بررسی قرار بگیرد و مصوب شود.
شیخویسی بیان کرد: بنابر این تا زمان نهایی شدن ادغام، جلسات رسیدگی به امور مؤسسات در معاونت قرآن و عترت برگزار خواهد شد، این جلسات هر 20 روز یکبار است که در آن نسبت به صدور مجوز برای مؤسسات قرآنی اقدام میشود.
برگزاری اولین جلسه هیئت رسیدگی در اواخر فروردین
وی با تأکید بر اینکه اولین جلسه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد اواخر فروردین ماه برگزار میشود، خاطرنشان کرد: اگر ادغام نهایی صورت بگیرد، جلسات ما نیز به قالب جلسات هیئت 9 نفره خواهد رفت. کارهای دبیرخانهای نیز در اتحادیه مدغم صورت خواهد گرفت.
معاون رسیدگی به امور مؤسسات معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی عنوان کرد: کاری که ما انجام میدهیم بحث نظارتی و حمایتی است که اگر هیئت به نهادهای دولتی واگذار شود که به احتمال بسیار قوی نیز اینگونه خواهد بود، نقش نظارتی و حمایتی تداوم خواهد داشت که البته این نیز بستگی به تصمیمگیری هیئت 9 نفره دارد.
چالشهای پیش رو
شیخویسی در بخش دیگری از گفتوگوی خود با ایکنا در مورد مهمترین چالشهای پیش روی دفتر رسیدگی به امور مؤسسات در معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد، گفت: با توجه به اینکه چشماندازی برای بحث مؤسسات قرآنی وجود نداشت، طبیعتاً در همه استانها هر تعداد درخواستی که دریافت میشد، اعطای مجوز براساس شرایط صورت میگرفت که این خود به تنهایی یک دغدغه بود و این سؤال را به وجود میآورد که تا چه زمان باید مجوز صادر کرد.
صدور مجوز براساس جمعیت
وی افزود: البته در این زمینه آمایش سرزمینی صورت گرفت و تعیین شد که به عنوان هر تعداد جمعیت خاصی یک مجوز قرآنی به آن شهر یا استان اختصاص یابد، این امر تصویب شده است و پس از اینکه به تصویب نهایی هیئت برسد تصمیمگیریهای جدید براساس آن خواهد بود.
معاون رسیدگی به امور مؤسسات معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه هر قانونی دارای استثنائاتی هم هست، تصریح کرد: زمانی که این امر محقق شود مشخص خواهد شد که به عنوان مثال استان قم، براساس جمعیتی که دارد، چند مؤسسه قرآنی باید داشته باشد. این یک دغدغه بود که خوشبختانه اواخر سال گذشته توانستیم به نتایج خوبی در این زمینه برسیم.
دقیقتر کردن سازوکار نظارت بر مؤسسات قرآنی
شیخویسی در ادامه یکی دیگر از چالشها را بحث نظارت بر مؤسسات عنوان و اظهار کرد: با توجه به اینکه به بیش از 2000 مؤسسه مجوز اهداء شده بود عملاً سازوکار نظارتی بهروزی به طور دقیق وجود نداشت، البته یک روال روتین نظارت در استانها در جریان است اما این امر در قالب طرح جامع نظارت بر مؤسسات آماده شده است تا براساس آن از همه دو هزار و 200 مؤسسه قرآن و عترت کشور بازدید به عمل بیاید و نسبت به ارزیابی عملکرد آنها و حتی درجهبندی آنها صورت بگیرد تا در اهدای نوع حمایتها از مؤسسات عملکرد بهتری داشته باشیم.
آماری از تعداد مؤسسات قرآنی فعال
وی در ادامه در مورد آمار مؤسسات قرآنی فعال بیان کرد: بالغ بر 900 مؤسسه قرآنی به صورت کامل فعال هستند و سایر مؤسسات نیز نیمه فعال یا غیر فعال هستند. در شش ماهه اول امسال بحث ارزیابی عملکرد را انجام خواهیم داد تا در نهایت گزارش عملکردی ارائه شود.