بیژن هاشمی، مدیر همکاریهای آموزشی و آزمون دانشگاه تربیت مدرس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در خصوص تأسیس رشتههای جدید قرآنی در این دانشگاه، گفت: در حال حاضر رشتههایی در دست مطالعه یا برنامهریزی است. در مورد هر رشته جدیدی که تأسیس شود، بر اساس ضوابط و مقررات دانشگاه و وزارت علوم اگر ظرفیت پذیرش در آن رشته داشته باشیم و شورای گسترش وزارت علوم نیز مجوز پذیرش دانشجو در آن رشته را از طریق آزمون نیمه متمرکز به دانشگاه بدهد، قطعاً از طریق غیر آزمونی هم در آن رشته دانشجو پذیرفته خواهد شد. ولی، دوره دکترای قرآن و حدیث رشته جدیدی است که در دانشگاه تربیت مدرس تاسیس و راهاندازی شده است و بیشتر از چند سال از راهاندازی آن نمیگذرد.
رتبه دوم دانشگاه تربیت مدرس در سال 94 میان کل دانشگاههای کشور
وی اظهار کرد: دانشگاه تربیت مدرس از نظر رتبهبندی جزء 10 دانشگاه برتر کشور است که این دستاورد بر مبنای خروجی علمی و شاخصهایی است که بر اساس نظام رتبهبندی ISC سنجیده میشود و طبق آخرین اطلاعات دریافتی، این دانشگاه در سال 1394 رتبه دوم را در بین کل دانشگاههای کشور احراز کرده است. این رتبه بر اساس وضعیت عملکرد و خروجی دانشگاه از نقطه نظر فارغالتحصیلان، کیفیت آنها، مقالات منتشره در مجلات معتبر بینالمللی و اهدای جوایز از جشنوارههای ملی و بینالمللی به اعضای هیئت علمی و دانشآموختگان دانشگاه حاصل شده است.
مدیر همکاریهای آموزشی و آزمون دانشگاه تربیت مدرس گفت: در مجموع این دانشگاه از بهترین اعضای هیئت علمی بهرهمند است و هرم مرتبه علمی اساتید دانشگاه هرم خیلی خوبی است به طوری که تعداد زیادی از اعضای هیئت علمی دانشگاه استاد تمام و دانشیار، تعداد کمتری استادیار و تعداد معدود و انگشتشماری مربی هستند؛ لذا، دانشگاه از توانمندی علمی و پژوهشی خیلی خوبی برخوردار است.
وی افزود: چون این دانشگاه فقط دارای دورههای تحصیلات تکمیلی است؛ از نسبت استاد به دانشجوی خوبی نیز برخوردار است و علاوه بر آن از همکاری بهترین اساتید دانشگاههای دیگر بهصورت مدعو بهرهمند است و اساتید برجستهای از حوزههای علمیه در زمینه علوم قرآن و حدیث و دیگر دانشگاههای برتر نظیر دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی و سایر دانشگاههای برتر نیز با ما همکاری میکنند و سطح آموزشی و پژوهشی این دانشگاه بهگونهای است که منجر به دانشآموختگان برجستهای شده و میشود که اکثر قریب به اتفاق آنها بهعنوان عضو هیئت علمی یا محقق در دانشگاهها یا مراکز تحقیقاتی و مؤسسات علمی ـ پژوهشی جذب میشوند.
هاشمی همچنین اظهار کرد: دانشگاه تربیت مدرس از طریق ادارهکل بورس وزارت علوم نیز دانشجوی غیر آزمونی میپذیرد. به این منظور، دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی میتوانند اعضای هیئت علمی یا کارکنان خود را که دارای مدرک فوق لیسانس هستند به ادارهکل بورس معرفی کنند. سپس، ادارهکل بورس در صورت احراز شرایط لازم، داوطلبان واجد شرایط را برای انجام مصاحبه علمی و پذیرش به دانشگاه تربیت مدرس معرفی میکند، که از بین آنها، افراد برتر بر اساس همان شاخصهای علمی پذیرش داوطلبان برگزیده علمی و آزمون، در رشتههای دایر دانشگاه میتوانند پذیرش شوند.
مدیر همکاریهای آموزشی و آزمون دانشگاه تربیت مدرس افزود: داوطلبان پذیرش از این طریق، که شامل افراد غیر مربی و اعضای هیئت علمی مربی دانشگاهها یا مؤسسات تحقیقاتی شاغل و دارای مدرک فوق لیسانس میشود، باید از طریق ادارهکل بورس وزارت علوم به دانشگاه معرفی شوند؛ لیکن، این داوطلبان هم باید در مصاحبه علمی شرکت و امتیاز مورد نظر دانشگاه از شاخصهای مختلف سوابق علمی و مصاحبه حضوری علمی را کسب کنند. البته برای این داوطلبان کسب حداقل 70 درصد از امتیاز کل ملاک پذیرش نیست و اگر اعضای هیئت علمی گروه آموزشی مصاحبهکننده تشخیص دهند که آنان از سوابق تحصیلی، توانمندی علمی و تحقیقاتی خوبی برخوردارند میتوانند پذیرفته شوند، البته مشروط به اینکه از طریق ادارهکل بورس وزارت علوم معرفی شده باشند و پذیرش نهایی آنان به تصویب مراجع عالی ذیصلاح دانشگاه برسد.
نسبت یک به یک پذیرش دانشجوی دکتری به استاد در این دانشگاه
هاشمی در خاتمه با اشاره به نسبت تعداد دانشجو به استاد در دانشگاه تربیت مدرس، عنوان کرد: بهطور متوسط بین 9 تا 15 دانشجو به ازای هر استاد در مراحل مختلف دوره تحصیلی مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در این دانشگاه به تحصیل اشتغال دارند؛ لذا، با توجه به اینکه دانشگاه تربیت مدرس حدود 700 عضو هیئت علمی تمام وقت دارد، بیش از 8 هزار دانشجو در مراحل مختلف مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای آن مشغول به تحصیل هستند و در هر سال تحصیلی تقریباً بین 600 تا 700 دانشجوی دکتری پذیرفته میشوند. به عبارت دیگر در مجموع به ازای هر هیئت علمی یک دانشجوی دکتری در هر سال پذیرفته میشود و در نتیجه نسبت پذیرش سالانه دانشجوی دکتری به استاد در دانشگاه تربیت مدرس تقریباً یک به یک است.