به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، جوانی، بهترین فصل شکفتنها، رویشها و زیباترین دوران درخشش و نیل به سعادت، نشاط، معنویت و کمال است. فصل جوانی، بهاری است که در آن شخصیت، شکل میگیرد و استعدادها بارور شده و پایههای دینی و عقیدتی انسان مستحکم میشود.
فصل جوانی، بهترین و حساسترین دوره عمر هر موجودی به ویژه انسان به حساب میآید. در همین دوره است که انسان میتواند سرنوشت خویش و حتی یک کشور را رقم بزند و افق آینده خود را روشن و درخشان و یا آن را تیره و تار سازد.
اهمیت این دوران به حدی است که دین مبین اسلام همواره به شکلهای مختلف تاکید بر استفاده بهینه و پرثمر از این مقطع عمر کرده است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله خطاب به ابوذر غفاری میفرماید که فرصت طلایی جوانی را غنیمت شمرد و از آن کاملا بهره برداری کند؛ «یا اباذر اغتنم شبابک قبل هرمک؛ ای ابوذر از جوانی خویش قبل از فرا رسیدن دوران پیری استفاده کن».
خداوند به وجود جوان عبادت پیشه و با تقوا بر فرشتگان مینازد
قرآن کریم و روایات اسلامی نیز به دوره حساس نوجوانی و جوانی عمر انسان اهمیت ویژهای دادهاند؛ چنان که حضرت امام صادق علیه السلام به یکی از یاران خویش میفرمایند: برتو باد توجه به جوانان؛ زیرا آنان به هر کار خیر از دیگران پیش تازترند. در جایی دیگر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله میفرماید: خداوند متعال به وجود جوان عبادت پیشه و با تقوا بر فرشتگان مینازد و میفرماید: این بنده مرا بنگرید به خاطر من از هوای نفس خود دست کشیده است.
علاقه و انتظار پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از جوانان به حدی بود که در ساختار اداری حکومت نبوی که، کارآمدی، فضیلت و شایستگی از اصول محوری تعیین مسؤولیتها به شمار میرفت جوانان در میان سایر اقشار، گرایش بیشتری به آیین اسلام داشتند، واز روی آورندگان نخست دین محمدی بودند و بیشترین امتیاز در تصدی مسؤولیتهای اداری، دفاعی، داوری و فرهنگی را داشتند.
در دوران حکومت نبوی، درعرصههای مختلف، دیدگاهها و نظریات مشورتی ایشان مورد پسند و پذیرش پیامبراکرم صلی الله علیه وآله قرار میگرفت که در این میان میتوان به حضور چشمگیر، بی نظیر و به یادماندنی سرآمد جوانان، امام علی علیه السلام و بعد از آن در فرزندان و نوادگان ایشان در تمام عرصهها به خصوص حضرت علی اکبر علیه السلام که مضحر صلابت و شایستگی، اقتدار و عظمت و شکوه جوانی است اشاره کرد.
باید جوانان کشور را در مسیر درست اندیشیدن قرار داد
به این معنا و با الگو گرفتن از احدایث و قرآن باید کوشید که جوانان کشور را در مسیر درست اندیشیدن قرار داد. لذا کشور و مسئولین در مسئله جوانان و جوانی که دوران تربیتپذیری است و فرصتی است که در آن عقیده و اخلاق ریشهدار شده و فضایل و ملکات انسانی در فرد تثبیت میشود دقت بیشتری داشته و توجه خود را به این حوزه حساس بیشتر کنند.
بسیاری از جوانهای امروز کشور در زندگی خود هدف مشخصی ندارند پس باید به آنان کمک شود که هدفهای خود را انتخاب و برای آن کوشش کنند و در این راه، آموزش مهارتهای زندگی سبب میشود تا بهتر بتوانند با مشکلات و معضلات زندگیهای عصر ماشینی مقابله کنند.
خوب گوش دادان؛ کلید طلایی موفقیت در ارتباط با جوانان
به نظر میرسد آشنایی جوانها با ارزشها به نحوی که خدا، رسول خدا و انبیاء و علمای جامعه راه را نشان دادهاند به خوبی فکرشان را به سوی درست اندیشیدن هدایت خواهد کرد اما باید بدانیم و آموزش ببینیم که نه تنها در نحوه ارتباط با جوانان بلکه در سایر ارتباطات اجتماعی باید به حرفهای آنان خوب گوش کنیم، که «گوش دادن رمز ارتباط است» و خوب گوش دادن را از یکدیگر دریغ نکنیم. شاید کلید طلایی موفقیت در ارتباط با جوانان این است که بدانیم «تفاوت نسیم و طوفان در نوع برخورد است.»
جوانان هر جامعهای گنجینههای سرشاری هستند که اگر مربیان و متولیان برای این قشر عظیم سرمایهگذاری شایسته انجام داده و این گروه فعال و پرشور را با رفتار حکیمانه و تکریم شخصیت و احترام به نیازها، به اهداف مطلوب و ایدهآل خود هدایت کنند، علاوه بر این که آنان را از خطر انحراف و تردید در هویت و آسیبهای اجتماعی مصونیت بخشیدهاند حتی قلبهای پاک و زلال آنان را به سوی خوبیها، زیباییها و اخلاق پسندیده رهنمون داشتهاند، و جامعه آینده را از نظر سلامتی و حفظ ارزشها و فرهنگ، بیمه کردهاند.