محمدمهدی بحرالعلوم، استاد حفظ قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره وضعیت حفظ قرآن در کشور گفت: امروز نسبت به گذشته تحرک بهتری در زمینه حفظ داریم و ورود دستگاهها و نهادهای مردمی در حوزه تربیت حافظان قرآن تحرک خوبی را در این رشته ایجاد کرده است.
وی افزود: متأسفانه با وجود تلاشهای صورت گرفته طی سالهای گذشته بهمنظور هماهنگی دستگاهها حول محور حفظ، هنوز این هماهنگی ایجاد نشده و یک ساختار واحد برای موضوع حفظ و تربیت حافظان قرآن در کشور نداریم و بهدلیل همین عدم هماهنگیها آمار دقیقی از وضعیت حافظان قرآن نیز در کشور وجود ندارد.
بحرالعلوم با اشاره به مطالبات مقام معظم رهبری در زمینه حفظ قرآن عنوان کرد: هرچند که بعد از فرمایشات رهبر معظم انقلاب درخصوص تربیت 10 میلیون حافظان قرآن، دستگاههای فرهنگی و قرآنی یکی پس از دیگری در این حوزه ورود پیدا کرده و آماری را درخصوص تربیت حافظان قرآن اعلام کردهاند اما باید بپذیریم بسیاری از آمارهایی که در این حوزه از سوی دستگاهها ارائه شده نیازمند تأمل بیشتری است و باید در کمیت و کیفیت این حافظان قرآن تأملی داشته باشیم.
در تجمیع اطلاعات حافظان قرآن خوب عمل نشده است
وی در ادامه گفت: با توجه به اینکه طی سالهای گذشته در تجمیع اطلاعات حافظان قرآن و جمعبندی آمار کمی و همچنین ارزیابیهای کیفی خوب عمل نشده است متأسفانه اکثر مواقع میبینیم که در یک آزمون حفظ که بهصورت کشوری و بهمنظور تعیین سطح حافظان قرآن برگزار میشود خبری از آن حافظان که در آمار و ارقام دستگاهها وجود داشتهاند، نیست و این آزمونها با کمترین تعداد حافظان قرآن برگزار میشود.
حافظ کل قرآن کریم در این بخش از سخنان خود ضمن تأکید بر هماهنگی دستگاهها درخصوص تربیت حافظان قرآن، اظهار کرد: ستاد راهبردی حفظ قرآن کریم زیر نظر شورای توسعه فرهنگ قرآنی کشور برنامه خود را در این حوزه آغاز کرده و البته تاکنون نیز فعالیتهای خوبی انجام داده است اما این فعالیتهای کافی نیست و هنوز شاهد پراکندگیهایی در تربیت حافظان قرآن هستیم.
هماهنگ شدن دستگاهها در حوزه تربیت حافظان قرآن کار مشکلی است
وی یادآور شد: البته طبیعی است که هر یک از دستگاهها سوابق و تجربیاتی دارند و هماهنگ کردن همه دستگاهها با هم کار سادهای نیست اما با این حال ستاد راهبردی حفظ قرآن باید تلاش خود را در این زمینه مضاعف کند و ورود جدیتری در این حوزه داشته باشد.
بحرالعلوم درباره وضعیت کنونی حافظان قرآن در کشور گفت: در آزمونهای متعدد حفظ از جمله طرح اعطای مدرک به حافظان قرآن که از سوی سازمان دارالقرآن الکریم برگزار میشود مشاهده میکنیم که تعداد حافظان خانم بیشتر از حافظان آقا است اما از نظر کیفیت حفظ، آقایان نسبت به بانوان از کیفیت حفظ بالاتری برخوردار هستند و 80 درصد افرادی که مدرک تخصصی حفظ دریافت میکنند از آقایان هستند.
وی با عنوان این مطلب که ما به حضور بانوان در فعالیتهای قرآنی نگاه مثبتی داریم، افزود: بانوان محوریت اصلی در تربیت خانواده هستند و اگر یک خانمی با قرآن آشنا باشد تأثیرگزاری او در تربیت خانواده چندین برابر میشود؛ با این حال، عدم مراجعه و رویکرد مثبت آقایان به فعالیتهای قرآنی و حفظ قرآن، محل سؤال است.
استاد حفظ قرآن در ادامه یادآور شد: البته یکی از دلایلی که موجب استقبال کم آقایان از فعالیتهای قرآنی بهویژه حفظ قرآن میشود دغدغهای است که آنها در زمینه معاش دارند و مهمترین وقت آقایان صرف تأمین هزینههای زندگی میشود و بانوان فرصت بیشتری برای انجام این کارها دارند.
همت بانوان در تحمل سختیهای حفظ قرآن بیشتر از آقایان است
وی در پایان اظهار کرد: نکته دیگر اینکه همت خانمها در تحمل سختیهای حفظ قرآن و استمرار این حرکت بیشتر از آقایان است و به این دلیل که خداوند کارهای سختی را در زندگی بر دوش بانوان گذاشته است و بانوان صبر و تحمل بیشتری دارند در حفظ قرآن نیز بیشتر ورود پیدا میکنند و کار حفظ را بهصورت مستمر و طولانی دنبال میکنند.