کد خبر: 3305550
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۹:۰۱
حجت‌الاسلام اکبری خبر داد:

تجلیل از آیت‌الله قرشی در نهمین همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی/ آغاز به کار دبیرخانه دائمی

گروه اندیشه: دبیر نهمین همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی با اشاره به تجلیل از آیت‌الله قرشی در این همایش گفت: از صاحبان 40 مقاله برتر تجلیل خواهد شد، همچنین دبیرخانه دائمی این همایش آغاز به کار خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری نهمین همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی عصر امروز سه‌شنبه، 29 اردیبهشت با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین علی اکبری، مسئول کمیته پژوهش‌های قرآنی این همایش با حضور اصحاب رسانه در حاشیه سی و دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن برگزار شد.

وی با بیان اینکه موضوع اصلی این همایش «قرآن کریم و فرهنگ وحیانی» انتخاب شده است، گفت: انتخاب این موضوع به چند جهت بوده است؛ انتخاب این موضوع منبعث از نام‌گذاری سال 93 توسط مقام معظم رهبری بود که ایشان آن سال را به نام سال فرهنگ و اقتصاد نام نهادند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم اظهار کرد: اساساً موضوع فرهنگ نیاز و دغدغه درونی هر انسانی است. چون خود کمال و فرهنگ، زیبایی است پس خواسته درونی انسان‌هاست. انگیزه دیگر اینکه چکیده معارف آسمانی و به‌ویژه قرآنی احیای فرهنگ است.

وی افزود: همه انبیای الهی آمدند تا فرهنگ را برای انسان مهندسی کنند. دغدغه آنها این بود که سبک زندگی انسان دینی و الهی شود.  انگیزه دیگر از انتخاب این موضوع این بود که همواره نوک پیکان تمام تهاجم‌های دشمنان قرآن و عترت به سمت انهدام فرهنگ قرآن است. می‌خواهند فرهنگ الحادی، شرک و حیوانی را جایگزین فرهنگ انسانی، توحیدی، قرآنی و الهی کنند. هدف تمام جنگ‌ها در همه زمان‌ها همین بوده است. وقتی انسان‌ها فرهنگ را از دست بدهند، از درون ارزش‌ها را از دست داده‌اند.

حجت‌الاسلام اکبری با اشاره به محورهای این همایش، عنوان کرد: پنج محور شامل شاخصه‌ها و مبانی فرهنگ اسلامی، ماهیت و ارکان فرهنگ اسلامی، آثار فردی و اجتماعی فرهنگ اسلامی، آسیب‌ها، چالش‌ها و آفت‌های فرهنگ اسلامی و مقایسه تطبیقی فرهنگ الحادی و فرهنگ اسلامی محورهای این همایش تعیین شده بودند.

وی تعداد آثار رسیده به این همایش را 700 اثر اعلام کرد و گفت: این تعداد اثر علمی در قالب کتاب، پایان‌نامه، طرح پژوهشی، مقاله و ... رسیده است. امتیاز این دوره از همایش این است که سطح مقالات ارتقای کیفی داشته است. صاحب‌نظران، پژوهشگران و صاحبان اندیشه، تألیفات خوبی را به این همایش ارسال کرده‌اند. از مجتهد حوزه علمیه تا دانشجوی ارشد و کارشناسی در این همایش شرکت کرده‌اند.

تجلیل از آیت‌الله قرشی در همایش پژوهش‌های قرآنی

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن اظهار کرد: در این دوره از همایش دغدغه ما این بوده که محورها تخصصی باشند، چون خود محور فرهنگ تخصصی است. نکته دیگر اینکه برای برگزاری بهتر همایش برنامه‌ریزی مدونی شده است و برای اولین بار از یکی از عالمان و مفسران قرآنی تجلیل می‌کنیم. آیت‌الله قرشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی که صاحب احسن الحدیث، قاموس قرآن و ... است و حوزه و دانشگاه متأثر از آثار ایشان است. ان‌شاء‌الله در روز همایش از ایشان تجلیل شایسته‌ای خواهد شد. بزرگان ما حق زیادی بر گردن ما دارند.

وی افزود: یکی دیگر از شاخصه‌های این دوره این است که بیش از 40 مرکز دانشگاهی و حوزوی در اجرای این همایش فعال بوده‌اند. بیش از 20 تن از دانشمندان و پژوهشگران معروف کشور به کمیته کارگروه ارزیابی مقالات دعوت شدند.

حجت‌الاسلام اکبری با اشاره به امتیاز دیگر این دوره، گفت: یکی دیگر از امتیازات این دوره این بوده که دبیرخانه علمی این همایش بخشی برای رایزنی، اطلاع‌رسانی و دعوت از پژوهشگران خارج از کشور و شناسایی سایت‌های خارجی و شخصیت‌های علمی در نظر گرفته است. این کار به‌منظور برگزاری همایشی با حضور شخصیت‌های پژوهشگر برجسته جهان اسلام در داخل کشورمان است.

مسئول کمیته پژوهش‌های قرآنی همایش بین‌المللی قرآن اظهار کرد: در 11 رشته از رشته‌های علوم انسانی و غیر انسانی ارسال مقاله داشتیم. اکثریت آنها از رشته الهیات بودند. بیش از 31 مرکز علمی و آموزشی مقاله ارسال کردند. از حوزه علمیه 124 اثر علمی، از مراکز دانشگاهی دولتی 432 اثر و مابقی آثار نیز از دانشگاه‌های آزاد، پیام نور، پژوهشگاه‌ها و ... بوده است.

وی گفت: از حیث درجه علمی مشارکت‎کنندگان در این همایش، 259 نفر دارای مدرک دکتری بودند که استادیار، دانشیار و یا استاد تمام بودند. 286 نفر کارشناسی ارشد و 40 نفر نیز دارای مدرک کارشناسی بودند.

حجت‌الاسلام اکبری همچنین به کشورهای شرکت‌کننده اشاره و اظهار کرد: 12 کشور در این همایش شرکت کردند. از کشورهای مغرب، الجزایر، فلسطین، عربستان، سوریه، یمن، اردن، افغانستان و ... آثاری را دریافت کردیم.

وی با اشاره به لزوم کاربردی شدن این پژوهش‌ها عنوان کرد: قرآن فقط برای گوش و دهان ما نیست. موطن اصلی آن فکرها و اندیشه انسان است. حتماً پژوهش‌های قرآنی باید زمینه تدبر را فراهم کنند. جمهوری اسلامی ایران به بخش پژوهش‌های قرآنی توجه ویژه‌ای دارد و باید از ابعاد مختلف گسترده شود و توسعه پیدا کند. هر ساله کارگاه‌ها و نشست‌های علمی برای ارائه مقالات همین همایش برگزار می‌شود. در روز همایش از ساعت 8:30 تا 10 را به ارائه مقالات اختصاص داده‌ایم.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن گفت: از میان 700 اثر، به 40 نفر هم لوح و هم جوایز ارزنده‌ای اهدا می‌شود. پنج نفر اول، سه نفر از داخل از کشور و دو نفر از خارج از کشور هستند. در مراسم اختتامیه سی و دومین مسابقات بین‌المللی قرآن جوایز آنها اهدا خواهد شد. 35 نفر دیگر جوایز نقدی با لوح تقدیر و تشکر را در روز 31 اردیبهشت دریافت خواهند کرد.

وی تصریح کرد: یکی دیگر از شاخصه های این دوره رونمایی از آثار هشتمین دوره با موضوع قرآن کریم و تمدن اسلامی است که در اختیار دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و ... قرار خواهد گرفت. آثار دوره هفتم نیز به همین شکل در دسترس قرار خواهد گرفت؛ علاوه بر اینکه در فضای مجازی و به صورت لوح فشرده در اختیار شرکت‌کنندگان در همایش قرار خواهد گرفت.

حجت‌الاسلام اکبری عنوان کرد: آثار علمی شاخص، درجه علمی ـ پژوهشی دریافت می‌کنند. کارگروه ارزیابی مقالات اگر تشخیص بدهد که مقاله در حد علمی ـ پژوهشی است، گواهی اعتبار درجه علمی ـ پژوهشی به آن داده می‌شود. مقالاتی هم که در حد چاپ باشند نیز چاپ خواهند شد و تا سال دیگر در اختیار علاقه‌مندان قرار خواهند گرفت.

وی اظهار کرد: این نهمین همایش از افتخارات ایران است. از مسئولان اوقاف تشکر می‌کنیم که به تدبر در قرآن توجه نشان می‌دهند. آنچه در تاریخ اسلام جامعه را تهدید کرده است پرداختن به اصل پژوهش یا پژوهش نادرست قرآن بوده است.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه علوم و معارف قرآن گفت: دغدغه ما این است که این همایش وارد سبک زندگی مردم شود تا در متن زندگی آنها قرار بگیرد. به همین منظور همایش‌های مقدماتی را هر سال در دانشگاه‌ها برگزار می‌کنیم. سال گذشته در 14 مرکز دانشگاهی همایش مقدماتی برگزار شد. امسال هم در چندین مرکز دانشگاهی و حوزوی برگزار شده است. این آمادگی را داریم که افراد، نیازهای خودشان را ارائه دهند و ما در قالب دستاوردهای این همایش نیازهای آنها را رفع کنیم. کما اینکه درخواست‌های بسیاری داشته‌ایم که نهادهای مختلف خواسته‌اند که از دستاورد همایش برای ارتقای بینش کارکنان خود استفاده کنند.

ایجاد دبیرخانه دائمی همایش پژوهش‌های قرآنی

وی اظهار کرد: دبیرخانه این همایش آمادگی تأمین نیازهای علمی و پژوهشی نهادهای مختلف و اقشار مردم را حول محور همایش دارد. برای همایش سال بعد نیز باید موضوع اصلی در کارگروهی مصوب شود. دغدغه ما این است که بعد از اتمام این دوره، دبیرخانه دائمی داشته باشیم تا بتوانیم از حیث کمی، پژوهش‌ها را در داخل و خارج کشور توسعه دهیم و فراگیری خوبی داشته باشیم.

حجت‌الاسلام اکبری با اشاره به جوایز پنج نفر اول، گفت: نفر اول 12 میلیون تومان، نفر دوم 10 میلیون تومان، نفر سوم هشت میلیون تومان، نفر چهارم شش میلیون تومان و نفر پنجم چهار میلیون تومان هدیه دریافت خواهند کرد.

captcha