کد خبر: 3306119
تاریخ انتشار : ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۶
محمدی در اختتامیه همایش پژوهش‌های قرآنی:

پژوهش باید منتهی به یافتن راه‌حل مسائل جامعه شود/ تجلیل از ۴۰ اثر برگزیده

گروه اندیشه: رئیس سازمان اوقاف در اختتامیه نهمین دوره همایش‌های بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی گفت: از پژوهش و تحقیق انتظار است که برای برخی از مسائل جامعه راه‌حل پیدا کند و آن‌را به عنوان یک موضوع مهم به مسئولان ارائه دهد.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، اختتامیه نهمین دوره همایش بین‌المللی پژوهش‌های قرآنی امروز، 31 اردیبهشت با حضور جمعی از مسئولان و همچنین حضور قرآن‌پژوهان در سالن اجلاس سران برگزار شد.

مراسم با قرائت قرآن توسط محمود شحات محمد انور، قاری بین‌المللی قرآن از کشور مصر کار خود را آغاز کرد.  حجت‌الاسلام والمسلمین محمد اکبری، دبیر این همایش به عنوان اولین سخنران در جایگاه قرار گرفت و به ارائه گزارش از این همایش پرداخت.

وی با تبریک اعیاد شعبانیه سخنان خود را آغاز کرد و گفت: کلیدواژه این دوره با موضوع قرآن کریم و فرهنگ وحیانی در دو کلمه خلاصه می‌شود؛ توجه به اهمیت و اهتمام به امر پژوهش و تحقیق. از میان همه مکاتب الهی و غیر الهی هیچ مکتبی مثل اسلام به امر تحقیق مقام و منزلت نداده است. خداوند پژوهش قرآنی را به عنوان زیباترین گوهر دعوت به سوی حق معرفی فرموده است.

اکبری افزود: سه سال است که دانشگاه علوم و معارف قرآن عهده‌دار این همایش است. بیش از 700 اثر علمی از 31 مرکز داخلی و خارجی به دبیرخانه این همایش ارسال شده است. از 11 رشته افراد در این همایش شرکت کردند. از 12 کشور خارجی جهان اسلام در این همایش مشارکت داشتند. بیش از 400 اثر متعلق به پژوهشگران خارجی است. فردا نیز در مراسم اختتامیه جایزه 5 نفر اول اهدا خواهد شد و جوایز 35 نفر دیگر امروز تقدیم می شود.

دبیر این همایش عنوان کرد: آثاری که مورد تأیید کمیته باشد به چاپ می‌رسد و به عنوان مقالات نهمین دوره این هماییش در اختیار علاقه‌مندان قرار می‌گیرد. مقالات دوره هشتم نیز امروز رونمایی می‌شود.

پژوهش ها برای مسائل جامعه راه حل پیدا کنند

بنابر این گزارش، در ادامه حجت‌الاسلام محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف اظهار کرد: از پژوهش و تحقیق انتظار است که برای برخی از مسائل جامعه راه حل پیدا کند و آن را به عنوان یک موضوع مهم به مسئولان ارائه دهد.

وی افزود: امیدواریم عنوانی که برای این همایش انتخاب شده، مورد نیاز ایران و جهان اسلام باشد. صبر و استقامت در برابر سختی ها، مشکلات و موانع نیز موضوعی است که پرداختن به آن مناسب خواهد بود. استکبار با ابزار تبلیغاتی خود درصدد شکستن روحیه مقاومت مسلمانان هستند. این با فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) سازگار نیست. در درون جامعه هم عوامل داخلی هستند که سعی می کنند فضای عمومی جامعه را آلوده کنند.

محمدی با اشاره به برخی از آیات قرآن، اظهار کرد: یکی از موضوعات کلیدی که قرآن بر آن تأکید دارد بحث استقامت است. نگه داشتن امت اسلامی با روحیه مقاومت یکی از وظایفی است که بر دوش رهبر امت اسلامی گذاشته شده است. بعضی فکر می کنند راه خوشبختی ما این است که همراه با خواسته استکبار جهانی شویم.

کوتاه آمدن با فرهنگ قرآن سازگار نیست

وی گفت: بعضاً فکر می کنیم که دین اسلام و قرآن راحت به دستمان رسیده است. کوتاه آمدن با فرهنگ قرآن سازگار نیست. ملت ایران نشان داده اند که در زمان سختی ها مرد عمل هستند. نباید متزلزل شویم. چقدر به صورت علمی این را به اقشار مختلف جامعه آموزش داده ایم؟ اجر و پاداش به عمل است.

محمدی عنوان کرد: رهبر انقلاب در روز مبعث فرمودند: جاهلیت اولی الان هم وجود دارد. باید مقابل آن ایستاد. می شود آن را از بین برد. اصل و اساسش هم دو چیز است؛ شهوت و غضب. می بینید که مردم یمن را مظلومانه می کشند و دم از خدمت به حرمین شریفین می زنند. یا دم از حقوق بشر می زنند. این نفاق جهانی و سیاسی آن ها را نشان می دهد. این جنگ ناجوانمردانه است.

وی با تأکید بر استقامت با بصیرت، گفت: دشمن اصلی را فراموش نکنیم. طراح همه این جنایت ها آمریکا و صهیونیست ها هستند. ایران بیش از 17 هزار شهید به واسطه تروریست هایی که آن ها آموزش داده اند، از دست داده است. قرآن کتاب رحمت و هدایت است اما به شرطی که به آن عمل کنیم.

در ادامه مراسم اختتامیه آیت الله عابدی، رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم با بیان اینکه موضوع این همایش قرآن کریم و فرهنگ وحیانی است، گفت: کلمه فرهنگ یک تعریف واضح و مشخص ندارد. حدود 500 نوع تعریف در رابطه با آن ذکر شده است. کلمه «ثقافه» را در قرآن نداریم اما از این ریشه کلمات بیشماری در قرآن وجود دارد. قرآن هم در فرهنگی که پدید آورده و هم آثاری که در فرهنگ گذشته ما گذاشته بسیار تأثیرگذار بوده است.

وی افزود: کتاب های متعددی در دنیا هست که پیروانشان آنها را کتاب آسمانی می دانند. اما هیچ کتابی به اندازه قرآن در هیچ فرهنگی تا به این اندازه تاثیر نداشته است. قرآن تأثیر فراوانی داشته است ولی بیشتر از این انتظار می رود.

عابدی عنوان کرد: امسال در سال 1436 قمری قرار داریم که دقیقاً هزارمین سال وفات سید مرتضی است. در دیوان او چند شعر در مدح کفار است. سید مرتضی از بزرگترین علمای شیعه است. دین همین است که اگر یک کافر، آزادمرد و جوانمرد بود از او تمجید کنیم. اما مسلمانی که در لباس مسلمانی دست به جنایت می زند را باید نکوهش کنیم.

رئیس دانشگاه علوم و معارف قرآن اظهار کرد: در ادبیات عرب، علما می گویند اگر قرآن نبود، زبان عرب به کلی از بین می رفت. در تمام کتاب های صرف و نحو قبل از هر چیزی به سراغ قرآن می روند. حتی در زبان فارسی اگر کسی بخواهد ببیند چقدر قرآن در آن اثر گذاشته است، کاملاً مشخص است. در فلسفه که صرفاً علم عقلی است، ملاصدرا می گوید من حرکت جوهری را ابتدا از قرآن دریافت کردم. امکان فقری و حدوثی را ابن سینا از آیات شریفه قرآن استنباط کرده است.

وی گفت: هر علم کلامی را در نظر بگیریم مدیون قرآن هستند. بحث این نیست که درست فهمیدند یا نه، ولی بحث این است که مدیون قرآن هستند. همه متکلمان با مشرب های مختلف هر چه می گویند از این است که سر سفره قرآن نشسته اند. همه مذاهب فقهی نیز چنین است.  هر مسلمانی بهترین هنر خود را در عالم اسلامی در خدمت قرآن قرار داده است. معماری مساجد بر اساس قرآن طراحی شده است. قاری قرآن از قرآن الهام می گیرد. وقتی می خواهند ازدواج کنند قرآن را جلوی عروس و داماد باز می گذارند. در گوش نوزاد، بعد از اذان و اقامه قرآن را می خوانند. چقدر سربازان ما در جنگ تحمیلی با آیه 9 سوره یس « وَجَعَلْنَا مِن بَیْنِ أَیْدِیهِمْ سَدًّا» از خطرها حفظ شدند.

نشست و برخاست و حیات و مماتمان تحت تأثیر فرهنگ قرآن است

عابدی عنوان کرد: کسی که سنی است 17 بار در روز سوره حمد و کسی که شیعه است 10 بار در روز سوره حمد را می خواند. فرهنگ مسلمانی این است که در اتاقی که قرآن است نخوابند و پای خود را دراز نکنند. نشست و برخاست و حیات و مماتمان تحت تأثیر فرهنگ قرآن است. اما هنوز همه اینها کم است. اینقدر که ما مسلمانان با قرآن انس داریم، هیچ دینی را سراغ نداریم که چنین انسی با کتاب مقدس خود داشته باشند.

بیانیه هیئت داوران

در ادامه این مراسم، بیانیه هیئت داوران نهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی قرائت شد. در بخشی از این بیانیه آمده است: قرآن کریم، سرچشمه زلال معارف وحیانی است که با وجود گذشت بیش از 14 قرن از نزول آن، همچنان نکته های عظیمی از آن پوشیده مانده است و آنچه که تاکنون نصیب متفکران شده، جز قطره ای در مقابل اقیانوس بی کران نیست. بر اساس ارزیابی های صورت گرفته در بخش مقالات تعداد 40 مقاله برتر شایسته تقدیر شناخته شد. در بخش پایان نامه و کتاب نیز آثار شایسته تقدیر شناسایی شد.

بنا بر گزارش ایکنا، آیت الله سید علی اکبر قرشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و عضو مجلس خبرگان رهبری در جایگاه قرار گرفت و گفت: در جنگ شش روزه اعراب با اسرائیل، یک مشت یهودی، سه مملکت اسلامی را شکست دادند؛ مصر، سوریه و اردن. در عرض شش روز در سه جبهه جنگید و هر سه کشور را شکست داد.

وی افزود: شهید مطهری می‌گفت: بعد از این جنگ شش روزه، به سفر حج مشرف شدم. در همایشی شرکت کردم و یکی از افراد سخنران هر دو دقیقه یک بار در صحبت هایش می گفت: والله در این جنگ شش روزه، قرآن شرکت نکرده بود.

وی ادامه داد: مطهری‌ها شهید شدند. روزگار عوض شد تا رسیدیم به جنگ 33 روزه حزب الله و اسرائیل. در این جنگ هزار یا پانصد نفر مسلمانی که قرآن در جانشان رخنه کرده بود شرکت کردند. صدمات زیادی به اسرائیل وارد کردند که آنها اقرار به شکست خود کردند. هیمنه آن از بین رفت. این مسئله که اسرائیل قابل شکست نیست باطل شد.

آیت الله قرشی اظهار کرد: سیدحسن نصرالله حکومت آن ها را به تار عنکبوت تشبیه کرد. فرق اینها این بود که قرآن در جانشان نفوذ کرده بود. الان ما در دانشگاه ها عقب نشسته ایم. امنیت و اصلاح دانشگاه به توسعه بسیج دانشجویی است. بسیجی انسانی است که قرآن در جانش رفته است و می تواند جامعه را نیز عوض کند.

با نماز و قرآن همه مشکلات حل می شود

نماینده مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه همه چیز با نمازخوان و قرآن خوان شدن ملت، حل می شود، افزود: وقتی پیشانی شخصی با مهر آشنا شد و قرآن خوان شد، 70، 80 درصد مسئولیت پیدا کرده است. هر چقدر درباره قرآن پول خرج کنند و همایش ها را برگزار کنند ارزش دارد، بلکه بیشتر از اینها هم ارزش دارد. با نماز و قرآن همه مشکلات حل می شود. دوای درد دست خود ماست. امیدواریم پروردگار عالم شفاعت قرآن را نصیب همه ما کند.

در بخش پایانی نهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی، تقدیر از مقام علمی و شخصیت آیت الله سید علی اکبر قرشی، نماینده ولی فقیه در آذربایجان غربی و عضو مجلس خبرگان رهبری با حضور آیت الله عابدی، حجج اسلام حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد، محمدی، رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه، حسینی، رئیس مرکز قرآن سازمان اوقاف و ... انجام شد.

همچنین از مجموعه مقالات هشتمین همایش دوره این همایش با عنوان «قرآن و تمدن اسلامی» در سه جلد رونمایی شد.

بنا بر این گزارش، اسامی پنج نفر اول برگزیده این همایش در بخش مقاله نویسی که فردا در مراسم اختتامیه همایش از آنها تجلیل خواهد شد، اعلام شد؛ نفر اول تا سوم از ایران به ترتیب مهدیه سادات خوشرویی، یاسین توکل و میثم کهن ترابی. نفر چهارم از کشور مغرب با نام مولا علی سلیمانی و نفر پنجم از کشور اردن با نام عماد عبدالله محمد الشریفین.

همچنین به نفرات ششم تا دهم بیست میلیون ریال هدیه نقدی، به نفرات دهم تا بیستم 12 میلیون ریال هدیه نقدی و نفرات بیستم تا چهلم پنج میلیون ریال هدیه نقدی تعلق گرفت. اسامی نفرات برگزیده از ششم تا چهلم به ترتیب در ادامه می آید؛ حسین تقی پور و محمد اکبری، 7 محمدعلی طاهری نژاد، 8 اصغر طهماسبی، 9 محمدفاکر میبدی، 10 مهدی محمودی، حسین شاهبازپور، 11 صمد اسمی، 12 علی سروری، 13 محمدجواد توکلی، 14 مسعود اقبالی، مرتضی اکبری و شهسوار رستمی، 15 علیرضا کاوند، اکرم و زهرا حاج کاظمی، 16 آرزو جعفری، 17 سیدمصطفی زارعی، 18 عدالرضا زاهدی و فاطمه اسحاقی، 19 نفیسه زارعی، 20 مرتضی پورعطار و رحیم حاصلی، 21 مهدی عبدالهی پور و سیدحسین حسینی، 22 محسن کاظمی، 23 پیمان صالحی، 24 احد داوری، 25 محمدرضا محمودی، 26 علی حسین زاده، 27 ابراهیم گودرزی و امید اشتری، 28 سیدکریم خوش نظر، کرم سیاوشی و ندا سلیمانی فر، 29 محمد سبحانی و سعیده آقایی، 30 سیدمصطفی طباطبایی، سیداحمد عقیلی و سمانه حجار، 31 مجید محمدی، 32 عبدالهاشم میرزا اف از تاجیکستان، 33 رضا سعادت نیا و راضیه قناعتی، 34 سهراب مروتی، سیدعلی اکبر ربیع نتاج و عباس رسولی، 35 نسرین و لیلا حق دل، 36 ایوبی، 37 ابراهیم فلاح، سیده صفیه میرحسینی، 38 کریم دولتی و نرگس ربیعی، 39 حسن ستاری و 40 حسین خاکپور و آمنه صفرزایی.

captcha