کد خبر: 3306206
تاریخ انتشار : ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۹
واعظ‌زاده در اختتامیه کنگره پیشگامان پیشرفت اظهار کرد:

استخراج مسائل مبتلابه جامعه در مرکز الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت

گروه دانشگاه: در حال حاضر در مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت کار مسئله شناسی را انجام می‌دهیم، یکی از موضوعات، مسائل اساسی روحی ما بود که سه مسئله نبود محکم کاری، کم بودن نوآوری و ضعف در کار جمعی مورد توافق بود.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن (ایکنا)، مراسم اختتامیه چهارمین کنفرانس الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و هفتمین کنگره پیشگامان پیشرفت عصر امروز، 31 اردیبهشت در مرکز همایش های کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. برنامه با قرائت قرآن توسط رحیم خاکی، قاری قرآن آغاز شد. همچنین با پخش سخنان رهبر معظم انقلاب در رابطه با موضوع الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت ادامه یافت.

متقیان، دبیر هفتمین دوره کنگره پیشگامان پیشرفت به ارائه گزارش پرداخت و گفت: جای خوشحالی است که هفتمین دوره بعد از سه سال و شش دوره تجربه مشترکاً با چهارمین کنفرانس الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت برگزار شد. در این دوره با توجه به محدودیت های زمانی و مکانی از میان حدود هزار نفر ثبت نام کننده، حدود 400 نفر دعوت شدند.

وی با بیان اینکه بالغ بر 670 اثر به دبیرخانه رسیده است، اظهار کرد: 630 نوشتار در لوح فشرده منتشر شده و 42 مقاله برای ارائه انتخاب شد. 105 پایان نامه ارشد به دبیرخانه رسید که از 5 رساله دکتری و یک پایان نامه تقدیر خواهد شد.

متقیان افزود: در این کنگره، پیشرفت ایران در آینده را از نگاه جوانان بررسی کردیم. جا دارد از دبیر فقید کنگره مرحوم سیدمهدی فخرایی یادی کنیم. پیشرفت واژه ای است که به همراه خود تحول و دگرگونی را به دنبال دارد. با نگاهی دیگر جوانی یعنی پیشرفت و پیشرفت یعنی دستیابی به اهداف جوانی. لازمه پیشرفت حرکت رو به جلو است که صرفاً با جوان گرایی حاصل می شود. بدون جوان شدن فکر هیچ پیشرفتی قابل تصور نیست. باید هدف را شناخت و موانع را شناسایی کرد تا به پیشرفت به معنای واقعی رسید.

دبیر کنگره عنوان کرد: نکته دیگر وضع موجود است. آیا می دانیم در کجا قرار گرفته ایم. آیا از ناکامی های گذشته به نفع وضع موجود استفاده کرده ایم. وقتی در گذشته خود غور کردیم و ناکامی ها را شناختیم، می توانیم وضع موجود را بر اساس آن اصلاح کنیم. از آنجا که فردای ایران توسط جوانان رقم می خورد، برای آینده ایران فکر کنید و قلم به دست بگیرید که آینده از آن شماست.

به سمت استخراج اندیشه‌های نو برویم

بنا بر گزارش ایکنا، در ادامه چند نفر از دانشجویان به ارائه صحبت های خود پرداختند. صابر منادی، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته فلسفه علم دانشگاه صنعتی شریف گفت: اندیشه پیشرفت، فکری بدیهی نیست. از چهار قرن پیش توسط فرانسیس بیکن وارد ادبیات جهانی شد. ستون خیمه و راهبرد اصلی جامعه غرب است.

وی افزود: اندیشه پیشرفت توانست جامعه جهانی را فتح کند. تقریباً تا اواخر قرن بیستم به اندیشه رایج همه جوامع تبدیل شد. به اذعان خود اندیشمندان غربی، عواقبی هم برای خود انسان ها داشت. طلوع انقلاب در شرایطی رخ داد که هر حرکت نوینی باید خودش را در آن فضا نشان می داد اما اولاً آن را زیر سؤال برد و به جهانیان اعلام کرد که می توان آرمان ها را به بشریت عرضه کرد.

منادی اظهار کرد: نکته مهم این است که ما بدانیم باید به سمت استخراج اندیشه های نو برویم. ما ادعای الگوی نوینی از حیات داشته ایم و باید در راهی حرکت کنیم که مقصد آن این هدف کلان باشد.

در ادامه دانشجوی بعدی مریم اسماعیل دخت، که در مقطع کارشناسی ارشد رشته معماری دانشگاه علم و صنعت ایران تحصیل می کند، گفت: برای اینکه بتوانیم پیشرفت را محقق کنیم، باید ببینیم آسیب های آن کجاست. در بخش دانشگاهی در قسمت پژوهش ها و پایان نامه ها مشکل داریم. اگر غیرکاربردی هستند باید کاربردی شوند تا در اختیار دولت قرار گیرند. آن وقت هم برای دانشجو درآمدزایی می شود و از همه مهم تر اینکه باعث پیشرفت می شود.

بنا بر گزارش ایکنا، برنامه با شعر خوانی رضا نیکوکار که دو قطعه شعر او در زمینه پیشرفت برگزیده شده بودند، ادامه یافت.

در ادامه امیراحمد ذوالفقاری، دانشجوی دکتری رشته اقتصاد دانشگاه علامه و دانشجوی ممتاز دانشگاه امام صادق(ع) اظهار کرد: یکی از اجزای الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت موضوع اقتصاد است. در تدوین الگوی اقتصادی در چارچوب الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید به مجموعه نکاتی توجه شود. یکی از آن ها نوع نگرش به انسان است.

وی ادامه داد: وقتی شرایط کنونی را در زمینه اقتصاد اسلامی نگاه می کنیم، می بینیم که نیاز به تغییرات کلی وجود دارد. به طور مثال نظام پولی و بانکی همه شئون اقتصادی و غیر اقتصادی انسان ها را تحت تآثیر خودش قرار می دهد. اگر بخواهیم طبق الگوی غربی از خطوط قرمزی که با شریعت دارد، رفع تناقض کنیم نهایت کاری که می تواند انجام بدهد این است که جلوی پسرفت را بگیرد.

ذوالفقاری عنوان کرد: در حوزه های مختلف اقتصادی نیاز است که جامعه نخبگانی توجه کنند که آن الگو را برای انسان مورد نظر اسلام می خواهیم.

بنا بر این گزارش، صادق واعظ زاده، رئیس مرکز الگوی اسلامی ـ ایرانی پیشرفت ضمن تصریح این مطلب که علاوه بر مباحث ظاهری، یک جریان زیرین هم وجود دارد، گفت: اگر رودخانه ای که ظاهر است و دیده می شود، دچار تحولات شدید شود، جریان آب زیرین آن با طمأنینه کمتر، به راه خود ادامه می دهد. رود جاری زیرین ما یک تاریخ فشرده ایران است.

وی افزود: در صد سال گذشته که دنیای صنعتی جلو رفت و با نوآوری خود و منابع کشورهای غیر صنعتی پیش رفت ما ناگهان بیدار و از آن متأثر شدیم. کسی که در تاریخ اخیر بیشتر از همه حکومت کرد ناصرالدین شاه بود، او آدم باهوشی بود. ابتدا در نوشته هایش هست که می خواست ایران را به پیشرفت برساند. اما از روشنگری مردم ترسید که زیر پای خودش خالی شود و به دنبال این رفت که به عقب افتادگی بیشتر کمک کند.

واعظ زاده با بیان اینکه رشد علمی تولیدات دانشگاهی ما در تاریخ بی سابقه است، اظهار کرد: حداقل یک گروه از جامعه ما به آن جریان زیرین هم باید توجه کنند. نه تنها به عنوان یک رسالت دینی و تاریخی، بلکه برای زندگی خودمان هم مفید است.

در دستور کار قرار گرفتن کار مسئله شناسی

وی افزود: در حال حاضر در این مرکز کار مسئله شناسی را انجام می دهیم. مسائل ریشه ای و ماندگار ایران را پیگیری می کنیم. در 12، 13 رشته در حوزه های مختلف 70، 80 مسئله طرح شده است. یکی از موضوعات این بود که مسائل اساسی روحی ما چه چیزهایی است. سه مسئله مورد توافق بود؛ محکم کاری که آن را کم داریم و کارهایمان را سرهم بندی می کنیم، نوآوریمان کم است و خطرپذیری کمی داریم و دیگر اینکه در کار جمعی ضعیف هستیم.

واعظ زاده ادامه داد: اینها جزء خصوصیات بنیادین ما نیست، اگر ما کم حوصله هستیم کاشی کاری ها و آینه کاری ها را چه کسی انجام داده است. چطور آثاری ساخته شده که بعد از چندین هزار سال پایدار هستند. ملاصدرا شش سال به تبعید خودخواسته رفت تا فلسفه ای را بیاورد که قبل از آن نبوده است.

وی به بیان مثال هایی پرداخت و گفت: تاریخ شمسی که داریم دقیق ترین تاریخ است. اگر دو نفر امروز با هم کار کنند، حاصل کارشان بیش از دو نفر مجزاست. حداقل عده ای باید باشند که به آن خصوصیات برگردند. این جریان زیرین از کجا می آید؟ آب رودخانه زیرین هم از بالا تأمین می شود. ابوعلی سینا که دانشمند درجه یک ماست با عمر کم 51، 52 ساله خود، در همان آشفتگی جریان رویین، جریان زیرین را ساخته است و در زندان آثار خوبی را خلق کرد. ملاصدرا تکفیر شده بود و به دهی در نزدکی قم رفت و به آن اندیشه ها دست پیدا کرد. اگر مدت زمان زیادی جریان بالایی رود خشک شود، جریان زیرین هم خشک می شود.

بنا بر این گزارش، در بخش پایانی این همایش با حضور اکبرزاده، عضو شورای انقلاب فرهنگی، نبوی، عضو اندیشکده سیاست، متقیان، دبیر کنگره و ... از برگزیدگان هفتیمن دوره کنگره پیشگامان پیشرفت تقدیر شد.

captcha