کد خبر: 3307622
تاریخ انتشار : ۰۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۶

برگزاری نمایشگاه نسخه‌های خطی در کتابخانه مجلس

گروه ادب: نسخه‌های خطی مرتبط با اعیاد شعبانیه و مصاحف شریف در بخش خطی کتابخانه مجلس شورای اسلامی در معرض نمایش عموم قرار گرفت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با توجه به فرا رسیدن ماه شعبان و میلاد امام حسین(ع)، حضرت ابوالفضل العباس(ع)، امام زین‌العابدین حضرت سجّاد(ع) و امام زمان(عج) در این ماه مبارک، تعدادی از نسخه‏‌های خطی نفیس و مرتبط با این بزرگواران در ویترین‏‌های بخش خطی کتابخانه مجلس در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است.
یکی از این نسخ، قرآن موسوم به امام زمان (عج) است؛ قرآن بسیار نفیس به خط میرزا احمد نیریزی (1085 – 1155ق.) ملقّب به سلطانی که از بزرگترین خوشنویسان خط نسخ و کاتبان قرآن در سده دوازده هجری (اواخر حکومت صفوی) است؛ این قرآن از سوی محمّدتقی خان بیگلر بیگی یزدی وقف شده تا توسط ورّاث تلاوت شود و با ظهور امام زمان (عج) به دست مبارک ایشان برسد و به همین جهت به قرآن وقف تلاوت امام زمان (عج) معروف شده است. صفحات اولیه این قرآن دارای تذهیب زیبایی متعلق به دوران صفویه است و سایر صفحات جدول‌بندی و همچنین حاشیه‌هایی با شمسه و ترنج دارد و تمام قرآن مذهّب به طلای اشرفی است.
نسخه دیگری که اکنون در موزه بخش خطی کتابخانه مجلس قرار گرفته مرقّعات زیارت عاشورا و دعای علقمه است. این  نسخه بسیار نفیس و ارزشمند به خط نستعلیق ممتاز طلایی معرب که حسین کاتب السلطان از خوشنویسان مشهور اواخر دوران قاجار آن را کتابت کرده و تاریخ کتابت آن بین سال‏های 1314 – 1324 ق است.
قصیده غیر معجمه فی مدح ابی الفضل العباس علیه الصلوه و السلام، قصیده‏‌ای عربی است که شاعر آن ناشناس بوده و در مدح حضرت ابوالفضل العباس(ع) و بدون نقطه سروده شده. کاتب آن محمدحسن ابن ملّا قنبرعلی است و در سال 1327 ق نوشته شده.
صحیفه کامله سجّادیه مشتمل بر 51 باب از حضرت سجّاد (ع) نسخه دیگری است که در معرض دید قرار گرفته و خطّاط آن میرزا زین العابدین اشرف الکتّاب است که آن را به خط نسخ در سال 1288ق. از روی نسخه خط میرزا احمد نیریزی (خطّاط مشهور قرن 12ق.) برای میرزا کاظم خان نظام الملک آن را استنساخ کرده و این نسخه بسیار نفیس دارای سرلوح ممتاز و حاشیه دو صفحه اوّل مذهّب است.
نسخه دیگر ریاض السالکین فی شرح صحیفة سیّد العابدین از علی خان بن احمد (1052 – 1120ق.) است که این نسخه شرح صحیفه سجادیه در 54 روضه و به خط نسخ کتابت شده است.

captcha