به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، مهمترین رویدادهای اقتصادی هفته به شرح ذیل میباشد:
شبکه بانکی در خط مقدم جبهه اقتصادی کشور است
علی طیبنیا که روز شنبه، دوم خردادماه در همایش سراسری مدیران و مسئولین بانک تجارت سخن میگفت ضمن ابراز خرسندی از حضور در جمع مدیران این بانک با اشاره به شرایط حساس اقتصاد کشور گفت: مشکلات ساختاری و سیاستهای یک دهه گذشته باعث وابستگی بیشتر به درآمدهای نفتی شده بود و دشمنان کشور نیز با آگاهی از همین وابستگیها و آسیبها بیسابقهترین تحریمها را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال کردند. در این میان صنعت نفت به عنوان مهمترین منبع درآمدی و شبکه بانکی به عنوان شریان اصلی ارتباطات مالی خارجی و داخلی کشور نوک پیکان این حملات و هدف بیشترین محدودیتهای دشمنان قرار گرفت.
طیبنیا با اشاره به اینکه مهمترین مشکلات شبکه بانکی در وزارت اقتصاد شناسایی و مورد بررسی قرار گرفته و راهکارهای عملی برای رفع تنگناهای شبکه بانکی در دستور کار دولت قرار دارد یادآور شد: افزایش سرمایه بانکها، تادیه دیون دولت به شبکه بانکی ، واقعی کردن نرخ کارمزد خدمات بانکی و واگذاری املاک مازاد بانکها از جمله موضوعاتی است که با اجرایی شدن آنها بخشی از مشکلات شبکه بانکی برای تامین مالی تولید در کشور از میان برداشته می شود ، با این حال یکی از مهمترین اقداماتی که بانکهای تجاری کشور باید به طور جدی در دستور کار قرار دهند بهبود "ضریب فزاینده نقدینگی" است که خوشبختانه طی دو سال گذشته این ضریب در شبکه بانکی از 4 به 6 درصد افزایش یافته است.
وی تأکید کرد: بانکها در شرایط کنونی باید تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی را همچنان در اولویت تخصیص منابع خود قرار دهند. باید توجه داشته باشیم که تجربه دانش بشری دراقتصاد میگوید که تامین مالی تولید با چاپ اسکناس محقق نمی شود و تغییر پایه پولی تنها به افزایش تورم منجر خواهد شد.
وزیر اقتصاد با اشاره به نقش حساس مدیران و مسئولین شبکه بانکی در مواجهه اقتصادی کشور با بیگانگان گفت: نظام بانکی در خط مقدم جبهه نبرد اقتصادی با دشمنان کشور بوده و توجه دقیق به فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص به کارگیری مدیریت جهادی و به کار بستن سیاستهای اقتصاد مقاومتی از مهمترین عوامل توفیق کشور در جبهه اقتصادی است. همه باید به این باور برسیم که بدون پیروزی در نبرد اقتصادی ، تفوق بر دشمنان کشور در سایر عرصهها نیز امکانپذیر نیست، کما اینکه شاهد بودیم علیرغم کاهش درآمدهای نفتی کشور در سال گذشته شاهد کاهش سهم نفت در بودجه و کاهش وابستگی کشور به واردات کالاهای واسطه ای خارجی بودیم و این توفیقات مهم موجب شد تا دشمنان کشور از تاثیر به کار بستن حربه تحریمها در مقابل جمهوری اسلامی ایران ناامید شوند و طرف مقابل در مذاکرات هسته ای متقاعد به پذیرش حقوق هستهای ملت ایران شود.
کتاب «درسنامه احکام بازار» رونمایی شد
نشست خبری «شروع دوره آموزش احکام تجارت و کسب و کار»، روز یکشنبه، 3 خرداد در اتاق اصناف ایران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، محمدابراهیم کریمی، مسئول سازمان بسیج اصناف کشور ضمن تبریک اعیاد شعبانیه و سالروز آزادسازی خرمشهر اظهار کرد: پیشینه اصناف در ایران، پیشینهای بسیار بلند است و اگر قبل از انقلاب اسلامی را بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که بزرگوارانی همانند حاج صادق امانی، شهید اسدالله لاجوردی و شهید عراقی که نزدیکترین روابط را با حضرت امام (ره) داشتند در این عرصه رشد کردهاند.
وی ادامه داد: پس از پیروزی انقلاب اسلامی این همراهی با نظام و اطاعت از مقام ولایت را به صورت مستمر ملاحظه کردهایم و انشاءالله این وضعیت ادامه داشته باشد؛ بنابراین چنین پیشینهای وظیفه و رسالت مدیرانی که میخواهند با اصناف کار کنند را سنگینتر میکند.
مسئول سازمان بسیج اصناف کشور به وظایف این نهاد اشاره کرد و گفت: عمده فعالیت بسیج در سطح بازار، فعالیت فرهنگی است و بنا داریم با همکاری کسبه، فرهنگ کسب و کار را ارتقا دهیم و طبیعتاً اگر جایگاه قانونی ما در نظام صنفی روشن میشد ارتباط با کسبه توسعه پیدا میکرد که خوشبختانه این اتفاق هم رخ داد.
وی افزود: به دلیل اینکه بنا شد سازمان بسیج اصناف در کلاسهای آموزشی به اصناف مشارکت داشته باشد بنابراین توافقنامهای امضا شد که بر اساس آن، برای همه کسانیکه بخواهند جواز کسب خود را دریافت کرده یا تمدید کنند کلاسهای فقه و احکام برگزار میکنیم.
علی فاضلی، رئیس اتاق اصناف ایران، سخنران بعدی این نشست بود که به بیان مهمترین اقدامات فرهنگی و اجتماعی انجام گرفته توسط اتاق اصناف ایران اشاره کرد و گفت: راهاندازی موزه اصناف، تأسیس خانه فرهنگ، راهاندازی دبیرخانه و کارگروه مد و لباس در اصناف، راهاندازی شرکت دانشبنیان برندسازی، تأسیس اتحادیههای فرهنگی و هنری، تدوین دانشنامه اصناف، تشکیل مؤسسه خیریه نور اصناف، انتشار چهار کتاب در حوزه اصناف با هدف ایجاد فرهنگ مکتوب و اجرای طرح کسب و کار مجازی، از جمله مهمترین این اقدامات هستد.
یادآور میشود، در پایان این نشست از کتاب «درسنامه احکام بازار» که به قلم حجتالاسلام والمسلمین صادق زیّنی و با همکاری حجتالاسلام والمسلمین محمدحسین فلاحزاده نگاشته شده است، رونمایی به عمل آمد.
پرداخت مابهالتفاوت سود مشارکت پروژه عتیق در راستای تحقق بانکداری بدون ربا
براساس اعلام بانک مرکزی، این بانک در راستای تحقق اهداف بانکداری بدون ربا و ترویج ابزارهای مالی اسلامی به اطلاع میرساند دارندگان برگ تسویه حساب نهایی اوراق مشارکت پروژه عتیق شهرداری تبریز منتشره در تاریخ ششم تیرماه سال 1389 میتوانند با همراه داشتن برگ تسویه حساب نهایی مشارکت، اصل و کپی شناسنامه یا کارت ملی و همچنین معرفی شبای حساب بانکی متمرکز از تاریخ سوم خردادماه سال جاری به مدت 30 روزکاری به شعب منتخب بانک سپه (شعب فروشنده اوراق مشارکت یاد شده) مراجعه و مابهالتفاوت سود قطعی تا علیالحساب به میزان 34.3049 درصد، (به ازای هر 1 میلیون ریال معادل سیصدوچهل و سه هزار و چهل و نه (343.049) ریال ) را دریافت کنند.
پذیرش رشتههای اقتصاد و بانکداری اسلامی در دانشگاه قم
رستمی، رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه قم در گفتوگویی اظهار کرد: با توجه به ظرفیتهایی که دانشگاه قم دارد تلاش کردیم تا رشتههای اقتصاد اسلامی و بانکداری اسلامی را در این دانشگاه دایر کنیم.
وی با بیان اینکه تلاشهای زیادی صورت گرفت تا مجوز پذیرش دانشجو در این رشتهها اخذ شود، گفت: بالاخره بعد از اخد مجوز از مهرماه امسال در رشتههای فوق دانشجو پذیرفته میشود.
رئیس دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه قم بیان کرد: ثبتنام در این رشتهها امسال از طریق سازمان سنجش اعلام شده و دانشجویان طبق ضوابط مشخص شده میتوانند نسبت به انتخاب این رشتهها اقدام کنند.
رستمی در ادامه با اشاره به ارتباط مؤثر دانشگاه قم با مراکز علمی و حوزوی و ظرفیتهای این دانشگاه به خصوص در مباحث علوم اسلامی ابراز کرد: راهاندازی رشتههایی مانند اقتصاد اسلامی و بانکداری اسلامی در این دانشگاه، میتواند نقش مهمی در تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری در خصوص اقتصاد مقاومتی و بومیسازی علوم انسانی داشته باشد.
کتاب «استصناع در بانکداری و تأمین مالی اسلامی؛ از قانون تا عمل» منتشر شد
کتاب «استصناع (قرارداد سفارش ساخت) در بانکداری و تأمین مالی اسلامی؛ از قانون تا عمل» که توسط محمدبشیر محمدامین تدوین شده است از سوی انتشارات گپ منتشر شد.
کتاب «استصناع (قرارداد سفارش ساخت) در بانکداری و تأمین مالی اسلامی؛ از قانون تا عمل» نوشته محمدبشیر محمدامین از شخصیتهای برجسته در حوزه شریعت اسلامی و بانکداری کشور مالزی است که به عقد استصناع به عنوان یکی از عقود پر کاربرد در سالهای اخیر در کشورهای اسلامی پرداخته است.
این عقد که به خوبی در کشورمان شناخته نشده، سبب شده است استفاده چندانی در نظام بانکی کشور نداشته باشد.
این کتاب در ده فصل با عناوین معرفی مفهوم استصناع، مشروعیت استصناع، آثار الزامآور قرارداد استصناع، شرایط قانونی استصناع، خسارات نقدی و جریمهها در استصناع، تغییرات حالات و شرایط در قرارداد استصناع، داوری (حکمیت) و قرارداد استصناع، شیوههای فسخ یا خاتمه یافتن قرارداد استصناع، رویکردهای اجرایی استصناع ترجمه شده است.
شایان ذکر است ترجمه این کتاب توسط علی حسنزاده، محمدحسین خادم دزفولی و علیاصغر علیزاده صورت گرفته است.
این کتاب در 158صفحه و هزار نسخه و با بهای 99 هزار ریال توسط انتشارات گپ به بازار عرضه شده است.
تشکیل شورای فراقوهای برای رفع موانع اجرایی تحقق اقتصاد مقاومتی
نمایندگان در نشست علنی روز سهشنبه 5 خرداد مجلس شورای اسلامی، در جریان بررسی طرح نحوه پیگیری تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی جهت تامین نظر شورای نگهبان، با اصلاح ماده یک این طرح موافقت کردند که براساس این مصوبه شورایی متشکل از نمایندگان سه قوه برای شناسایی و رفع موانع اجرایی تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور تشیکل میشود.
براساس ماده یک اصلاحی طرح مذکور؛ شورایی با عضویت معاون اول رئیسجمهور، نایبرئیس اول مجلس شورای اسلامی و معاون اول رئیس قوه قضائیه به منظور کسب اطلاع از برنامههای سه قوه و هماهنگی لازم در جهت رفع موانع اجرایی تحقق اقتصاد مقاومتی در کشور به تناسب وظایف و اختیارات قانونی هر قوه تشکیل میشود.
تصویب کلیات طرح عملیات بانکداری بدون ربا در کمیسیون اقتصادی
غلامحسین شیری علیآباد، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایکنا، از تصویب کلیات طرح عملیات بانکداری بدون ربا در جلسه روز یک شنبه 3 خرداد کمیسیون اقتصادی مجلس خبر داد و گفت: کلیات این طرح که توسط تعدادی از اعضای محترم کمیسیون اقتصادی تهیه شده بود در جلسه امروز مورد بحث قرار گرفت و بعد از رأیگیری مورد تصویب قرار گرفت و بنا شد که یک کمیته کاری متشکل از مسئولان دولت، مسئولان بانک مرکزی، مرکز پژوهشها و اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس تشکیل شده و ادامه کار مورد بررسی قرار بگیرد.
وی در پاسخ به این پرسش که علاوه بر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس، چه کسانی در این جلسه حضور داشتند و آیا این طرح بعد از تصویب به صحن علنی مجلس خواهد رفت؟ اظهار کرد: در این جلسه رئیس کل و معاونان بانک مرکزی حضور داشتند اما این طرح هنوز به صحن علی مجلس نخواهد رفت و باید این موضوع در کمیته کاری که در اینباره تشکیل خواهد شد مورد بررسی و چکشکاری قرار گرفته و جزئیات به صورت دقیقتر مورد بررسی قرار گیرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: بعد از اینکه جزئیات این طرح نیز در کمیسیون اقتصادی مورد تصویب قرار گرفت به صحن علنی مجلس خواهد رفت؛ بنابراین این طرح دوباره به کمیسیون اقتصادی برمیگردد تا جزئیات آن مورد تصویب قرار گیرد.
مخالفت دولت با بخشهایی از «طرح بانکداری بدون ربا»
چند ماه قبل بود که پیشنویس طرح جدید عملیات بانکی بدون ربا تقدیم مجلس شورای اسلامی شد و در این مدت در کمیسیون اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت.
چند روز قبل کلیات این طرح در کمیسیون اقتصادی مجلس مورد تصویب قرار گرفت و بنا شد برای بررسی بیشتر این موضوع کارگروهی متشکل از اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس، مرکز پژوهشهای مجلس و برخی دیگر از کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی تشکیل شود تا در نهایت بعد از اصلاحات لازم جزئیات آن نیز مورد تصویب قرار گیرد تا این طرح برای تصویب نهایی و تبدیل به قانون، روانه صحن علنی مجلس شود.
اما براساس اطلاعات رسیده به نظر میرسد که دولت با بخشهایی از این طرح مخالف است و در جلسهای که با حضور نمایندگان کمیسیون اقتصادی و نمایندگان دولت برگزار شده است، نماینده دولت مخالف بخشهایی از این طرح بوده و معتقد است باید در این زمینه لایحهای از سوی دولت ارائه شود.
ابراهیم نکو، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در اینباره به ایکنا گفت: چون قوانین مرتبط با این موضوع زیاد بودند، نظر دولت بر این بود که همه قوانین تجمیع شده و در کنار هم بتوانند یک قانون پخته را به وجود بیاورند.
وی ادامه داد: البته کمیسیون اقتصادی به کلیات این طرح رأی مثبت داد و بنا شد به گونهای رفتار کنیم تا در یک ماه آینده که دولت لایحه مربوطه را ارائه دهد در نهایت با کنار هم قرار دادن این دو، بتوانیم قانونی پخته و کامل را ایجاد کنیم.
حال به نظر میرسد که برای تصویب قانون جدید بانکداری بدون ربا باید نظر دولت را هم جلب کرد؛ بنابراین باید منظر بود که لایحه پیشنهادی دولت حاوی چه مواردی بوده و مجلس چه واکنشی به آن نشان خواهد داد.
اعلام نظر رسمی کمیته فقهی سازمان بورس در مورد قراردادهای آتی سبد سهام
مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفتوگو با ایکنا، به تشریح جزئیات جلسه روز چهارشنبه 6 خردادماه94 کمیته فقهی این سازمان پرداخت و اظهار کرد: جلسه امروز کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار با موضوع تنظیم مصوبه کمیته فقهی در مورد قراردادهای آتی و اختیار معامله پرتفوی سهام برگزار خواهد شد.
وی ادامه داد: علاوه بر این، موضوع اوراق اجاره را هم در دستور کار خود قرار خواهیم داد و الگوی خاصی از اوراق اجازه را به بحث و بررسی خواهیم گذاشت.
کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: در مورد دستور کار اول جلسه باید بگویم که بعد از گذشت دو جلسه بحث و بررسی، در این جلسه مصوبه کمیته فقهی قرائت و انشاءالله نظر رسمی کمیته فقهی در مورد معاملات قرارادهای آتی و اختیار معامله سبد سهام ابلاغ خواهد شد.
مصوبه شورای پول اعتبار برای افزایش وام مسکن؛ موضوع مناظره این هفته
مسئولان، صاحبنظران و کارشناسان با حضور در برنامه «مناظره» این هفته به بررسی مصوبه شورای پول اعتبار برای افزایش وام مسکن خواهند پرداخت.
براساس این گزارش، محوریترین بحث هفتاد و دومین برنامه «مناظره»، مروری بر وضعیت بازار مسکن در کشور و طرحهایی مانند مسکن مهر در دولت نهم و طرحهایی همچون مسکن اجتماعی و .. در دولت یازدهم، نگاهی به بسته خروج از رکود و نامه سیف و آخوندی به رئیسجمهور، مروری بر مهمترین مفاد و لوازم مصوبه شورای پول و اعتبار و نظرات موافقین و مخالفین خواهد بود.
سؤال نظرسنجی برنامه نیز عبارت است از «به نظر شما دولت برای خانهدار شدن مردم کدام راه را انتخاب کند؟ 1 - ادامه ساخت مسکن مهر 2- احیای صندوق پسانداز مسکن
علاقمندان به مشارکت در برنامه میتوانند پاسخ خود را به شماره پیامک 3000013 ارسال کنند.
برنامه مناظره به تهیهکنندگی علیرضا اسکندری روز جمعه 8 خرداد ماه ساعت 17 به روی آنتن شبکه یک سیما خواهد رفت.