کد خبر: 3308878
تاریخ انتشار : ۰۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۱
حجت‌الاسلام طبسی هشدار داد:

طالع‌بینی؛ تفکری وارداتی و مبتنی بر جبر/ قشر تحصیل‌کرده گرفتار شده است

گروه جامعه: استاد برجسته حوزه علمیه با هشدار نسبت به اینکه اکنون قشر تحصیل کرده گرفتار طالع بینی و فال گیری شده‌اند، گفت: فال گیری، طالع بینی و امثال اینها در اسلام هیچ جایگاهی ندارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین نجم‌الدین طبسی، استاد برجسته حوزه علمیه در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) با اشاره به گسترش بسیار زیاد طالع بینی‌ها و فال‌گیری‌های مختلف در سطح جامعه و فضای مجازی، گفت: فال گیری، طالع بینی و امثال اینها در اسلام هیچ جایگاهی ندارد.

وی تصریح کرد: در هیچ کدام از مذاهب اسلامی شیعه و سنی طالع‌بینی و فال گیری وجود ندارد و اساساً اینها در اسلام از مصادیق خرافات دانسته شده و در روایت های مختلف هم مردم به شدت از رفتن به سراغ این امور نفی شده اند.

فال گیری و طالع بینی تفکری وارداتی هستند

حجت‌الاسلام طبسی فال گیری و طالع بینی را یک مسئله وارداتی دانست و گفت: یکسری از ادیان که در برخی از کشورهای عقب افتاده آسیایی و آفریقایی وجود دارد به دلیل نبود معرفت به دنیا، جهان افرینش و خالق هستی به اسباب و وسایل ناقصی تمسک می‌جستند تا باورهای خود را توجیه و قابل پذیرش کنند؛ از جمله این ادیان «توتم پرست‌ها» بودند که شیء می‌پرستیدند و بر اساس همین سنگ‌ها و اشیاء ادعا می کردند طلیعه افراد را می‌خوانند.

مبنای فال‌گیری جبرگرایی است؛ آیا شما مجبور خلق شده‌اید؟

وی در پاسخ به این سؤال که باور به فال گیری و طالع بینی چه قدر با باور آزاد و مختار خلق شدن انسان تناقض دارد؟ گفت: در بحث‌های کلامی و در جهان بینی اسلامی قانونی به عنوان نه جبر و نه اختیار مطلق را داریم. یعنی انسان نه مجبور مطلق و نه آزاد مطلق است بلکه انسان در حد ذات خود مختار است و قدرت دارد سرنوشت خود را به دست بگیرد و برای آینده خود تصمیم بگیرد؛ این یک اصل عُقلایی و عَقلانی است بر اساس همین اسلام طالع بینی‌ها را نفی می‌کند چرا که فالگیری ها بر اساس جبر است.

عضو هیئت علمی و شورای علمی مراکز تخصصی مهدویت ادامه داد: افراد شیاد در جامعه فال گیری را وسیله پول درآوردن خود کرده‌اند، اما وقتی در فضای مجازی با این امور مواجه می‌شویم و می‌‌بینیم که دیگر بحث پول درآوردن مطرح نیست، باید هوشیار باشیم که تبلیغ فالگیری، ترویج تفکر جبرگرایی است. یعنی سرنوشت شما بند و وابسته به یک عدد، روز، قهوه ته نشین شده و خلاصه هر چیزی غیر از اراده خودتان است.

مبانی طالع بینی جبرگرایی است که حتی منجر به پوچ گرایی می‌شود

وی با هشدار نسبت به اینکه مبانی طالع‌بینی جبرگرایی است که حتی منجر به پوچ گرایی می‌شود، اظهار کرد: اسلام از همان ابتدا بر عقلانیت و تفکر تأکید داشته است و آیات قرآن کریم نیز مدام بر مسئله تفکر تأکید و مردم به تفکر دعوت می‌شوند این آیات نشان می‌دهد که روح اسلام، قرآن و اهل بیت(ع) تعقل و دعوت به تفکر است تا هر حرفی را بدون سند قبول نکنیم.

حجت‌الاسلام طبسی در پاسخ به این سؤال که همه انسان‌ها علاقه دارند بدانند در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد و این علاقه نیز باعث گرایش به فال گیری می شود، اسلام چگونه به این نیاز پاسخ داده است؟ گفت: اسلام این نیاز فطری را مورد توجه قرار داده است؛ در روایت‌ها داریم که یکی از صفات مومن آینده نگری است و وسیله آینده نگری هم عقل است. یعنی شما می‌توانید با عقل و حساب و کتاب آینده خود را ترسیم کنید؛ اینده ای بر اساس تدبیر و تلاش.

تحصیلات مانع گرفتاری در خرافات نیست

وی با ابراز تأسف از اینکه اکنون قشر تحصیل کرده گرفتار مسئله فال گیری و طالع بینی شده است، گفت: این مسئله نشان می دهد که تحصیلات مانع گرفتاری در خرافات نیست بلکه آنچه مهم است عقل و تدبیر است که متأسفانه برخی عقل را تعطیل کرده و خود را گرفتار طالع بینی کرده‌اند.

captcha