به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، هفته گذشته بود که در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بخش جدیدی با عنوان «پیام زندگی» که به تازگی راهاندازی شده است، جملهای قرار گرفت که به قرآن نسبت داده شده بود؛ «آن کس که بهشت را روی زمین نیافته در آسمان نخواهد یافت، خانه خدا جنب خانه ماست و اثاثش عشق و نیکوی».
این در حالی است که چنین جملهای در هیچ کجای قرآن وجود ندارد و در نگاه اول حتی کسی که با قرآن آشنایی زیادی ندارد متوجه میشود که ادبیات این جمله، ادبیات قرآن و مفسران آن نیست.
روابط عمومی سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در گفتوگو با ایکنا در توضیح چگونگی تأمین محتوای بخش «پیام زندگی» گفت: ما این مطالب را از شخصی میگیریم که کاملاً تأیید شده است؛ از سوی اسماعیل آذر و کارگروهی از دوستان حوزه ادبیات، جملات با محوریت بحث فرهنگسازی برای نخبگان انتخاب میشوند.
بنا بر این گزارش، حدود بیش از دو هفته است که این قسمت در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راهاندازی شده و هر روز غیر از پنجشنبه و جمعه، پیامی را در قالب یک جمله به مخاطبان ارائه میکنند.
بعد از پیگیریهای ایکنا، البته سایت مربوطه اقدام به اصلاح تصویر کرد و روابط عمومی آن در پاسخ به این سؤال که این خطا از کجا سرچشمه گرفته است؟ گفت: اصلاً خطا نبوده است. مطلب داخل پرانتز برای قرآن است، واژه قرآن باید جلوی آن جمله نوشته میشده که طراحان آن را پایین نوشتهاند.
به سراغ اسماعیل آذر، مجری و کارشناس برنامههای ادبی و عضو کمیسیون هنر شورای عالی انقلاب فرهنگی رفتیم تا دلیل انتخاب این نوشته را از وی جویا شویم. وی در رابطه با بخش پیام زندگی، گفت: «پیام زندگی» در حقیقت پیامی است که مضمونهای آن از تفکر شخصیتهای بزرگ علمی کشورمان مأخوذ است؛ گاه از نخبگان جهان و در پارهای از موارد از مضامین بلند دینی.
وی افزود: آنچه که برای این کار هدفگذاری شده، این است که حس عاطفی نخبگان و هر کس دیگری که این پیامها را میخواند به تدریج وسعت یابد و بدانیم که این خاک ما را چون گل پرورده است. عطر خودمان را باید در همین جا بیفکنیم و بدانیم که پدر و مادر ما زاییده این خاک هستند، معلمان، دوستان و خویشان ما از همین خاک هستند؛ این خاک را عزیز بداریم. مردم ما در حقیقت برتر از اینکه هموطنان ما باشند خویشان ما هستند؛ آنان بعد از خدای تعالی چشمشان به دست شخصیتهای دانشی و نخبگان کشور است.
این استاد ادبیات فارسی با بیان اینکه ایشان خود، نویسنده این پیامهاست، در رابطه با مبنای نگارش این نوشته، اظهار کرد: این نوشته دو بخش دارد؛ بخش اول که گوینده آن یک آدم موحد به نام امیلی دیکنسون است و بخش دوم نیز بر اساس آیه «وَلِلّهِ الْمَشْرِقُ وَالْمَغْرِبُ فَأَیْنَمَا تُوَلُّواْ فَثَمَّ وَجْهُ اللّهِ إِنَّ اللّهَ وَاسِعٌ عَلِیمٌ»، (بقره/۱۱۵﴾ نوشته شده است.
وی ادامه داد: میخواهیم این را بگوییم که قرآن ما، کتاب خدا و کتاب فطرت است و حرفهایی که آدمهای بزرگ بر پایه فطرت خود میزنند، همان حرفهایی است که در کلام وحی آمده است و این وحی برای قوم خاصی نیست؛ این وحی برای سعادت انسان است.
اشتباه در طراحی
این استاد ادبیات فارسی در توضیح چرایی اشتباه پیش آمده، اظهار کرد: احتمالاً سایت منبع آن را جا انداخته و نام گوینده در طراحی حذف شده است؛ مثل اینکه کلمه آن جا افتاده است. دین اسلام، دین فطرت است، در قرآن مجید هم آمده است: « فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا»، (روم/30). بسیاری از شخصیتهای بزرگ دنیا حرفهایی زدهاند که حرفهایشان منطبق با مضامین مقدس قرآن مجید است و این نشان میدهد که قرآن در حقیقت کتاب الله است و مشحون از کلام وحی است.
بنا بر این گزارش، با پیگیری خبرنگار ایکنا، نقل اشتباهی از قرآن که در سایتی رسمی قرار داده شده بود و چندین روز هم روی خروجی این پایگاه اینترنتی قرار گرفته بود، اصلاح شد؛ تفکری که در پشت انتخاب این سخن بود نیز در صحبت با اسماعیل آذر مشخص شد که به نوعی دیگر بوده و در واقع غلط نویسی باعث این اشتباه فاحش شده است.
اگر این بخش در سایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار نگرفته بود، قطعاً نقدی هم وارد نمیشد؛ اما حال که این کار با تفکر مثبتی که پشت آن بوده شکل گرفته؛ قاعدتاً خوب است از کارشناسانی برای نقلهای قرآنی استفاده شود که زمان طولانیتری در این عرصه کار کرده و تجربه بیشتری دارند.
در زمینههای قرآنی اساتید برجستهای داشته و داریم؛ شخصیتهای برجستهای که وقتی به کلامشان گوش میدهی هر بار نکتهای جدید حتی فقط از یک آیه خاص دستگیرت میشود. جملاتی که پر از امید هستند و عشق به زندگی و حتی حیات بعد از مرگ را در انسان تشدید میکنند. شاید استفاده از این اساتید در کارگروه مورد نظر جنبه مشورتی بسیار خوبی داشته باشد و در مجموع باعث اعتلای بهتر فرهنگ قرآن و همهگیری آن که هدف هر فرد مسلمانی است، شود.
کار یک رسانه اطلاع رسانی است و بس.