کد خبر: 3309895
تاریخ انتشار : ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۵

بررسی تاریخچه شیعیان عربستان با انتشار کتابی در بیروت

شعب خارجی: مرکز مطالعات و انتشارات «الشبکة العربیه» بیروت، کتابی با عنوان «تحرکات شیعه در عربستان، سیاسى‌کردن مذهب و مذهبى‌کردن سیاست» چاپ و منتشر کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران درلبنان، مرکز مطالعات و انتشارات «الشبکة العربیه» کتابی با عنوان «تحرکات شیعه در عربستان، سیاسى‌کردن مذهب و مذهبى‌کردن سیاست» اثر دو پژوهشگر عرب «بدر الابراهیم» و «محمد الصادق» را در ۳۳۵ صفحه در بیروت منتشر کرده است.
نویسندگان کتاب بر این باورند که اوضاع شیعه درعربستان به عنوان یک مسئله بحث‌برانگیز در سطح سیاسی و رسانه‌ای مورد توجه قرار دارد و خفقان مذهبی موجود درمورد شیعه درعربستان یکی از موارد مهم در تحلیل‌های سیاسی و فکری رسانه‌های مختلف است.
در این کتاب آمده است: «بیشتر مطالبی که درباره شیعه عربستان به نگارش درآمده، به نوعی ساده‌اندیشی بوده است و آنها را یک جریان راکد و بدون حرکت معرفی کرده و در نتیجه نوعی بی‌اطلاعی درباره آنان ایجاد نموده‌اند؛ اما حقیقت بر خلاف آن است و باید گفت وجود تنوع در میان شیعیان عربستان بیش از آن است که بخواهیم توصیف نماییم و از این منظر است که می‌بایست به مسئله وجود شیعه درعربستان از منظر اجتماعی، دینی و سیاسی و نیز رابطه آن‌ها با دیگر شیعیان جهان و با دیگر جوامع و دیگر کشورها نگاهی عمیق انداخت».
این کتاب در هشت فصل تنظیم شده است، فصل اول با عنوان فرقه مذهبی و دولت به فعال‌سازی نقش مذهب در سیاست اشاره می‌کند و در فصل دوم با عنوان شیعه درعربستان به ارائه تاریخچه‌ای از شیعیان عربستان از دوران حکومت عثمانی‌ها تا دوران حکومت آل‌سعود پرداخته و در فصل سوم به معرفی جریان شیرازی‌ها از دوران جمع‌آوری طرفدار تا دوران انقلابی‌گری آنها می‌پردازد.
فصل چهارم با عنوان مقابله نامحدود به موضوع نزاع‌های مختلف در جبهه‌های مختلف یعنی ایران به عنوان دروازه اصلی و حزب‌الله حجاز اختصاص یافته است و در فصل پنجم به اختلاف موجود میان شیعیان فعال در انگلستان و آمریکا و مصالحه آنها با یکدیگر اشاره می‌کند.
در فصل ششم به گفت‌و‌گوهای ملی میان شیعیان عربستان اشاره کرده و در فصل هفتم به مطالعه ناموفق‌بودن این گفت‌و‌گوها و بازگشت بحران در میان شیعیان عربستان و موضوع آیت‌الله شیخ نمر باقر النمر، روحانی دربند آل‌سعود می‌پردازد، در فصل هشتم با عنوان ادغام ملی به بررسی مسأله فرقه‌گرایی مذهبی و شهروندی در عربستان و رابطه شیعیان این کشور با ایران و ارائه راه‌حل برای این مشکل با نگاه به شهروند‌بودن آنان می‌پردازد.

captcha