کوروش زارعی، کارگردان و بازیگر نمایش «مثل ماه برای آسمان» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: نگرانی که در مورد تولیدات تئاتر کشور و اینکه این آثار تا چه حد در ارتباط با مخاطب توانستهاند موفق عمل کنند جدی است، نگرانی که به حق اخیراً از سوی مقام معظم رهبری نیز مطرح شده است و باید برای رفع آن سلسله اقدامات عاجلی را به انجام رساند.
وی عنوان کرد: واقعیت این است که در اغلب آثار نمایشی تولیدی از سوی گروههای تئاتری، اثر نمایشی تولید شده برای خوشامد عده قلیلی از مخاطبان تئاتر است؛ آنهایی که شاید به عنوان مخاطبان حرفهای تئاتر و یا گروهی که از سبک و سیاق خاصی در این عرصه استقبال میکنند تولیداتی از این دست را پیگیر باشند؛ در این شرایط رضایت مخاطب عام تئاتر و توده مردمی که تئاتر باید برای آنها تولید شود مورد توجه قرار نمیگیرد.
اغلب تولیدات نمایشی ایرانی به خواست مخاطب بیتوجه هستند
زارعی تصریح کرد: آثار نمایشی تولید میشوند بدون آنکه به خواست مردم جامعه توجه کنند. این آثار باید نمود و بازنمایی دغدغهها و مشکلات جاری مردم باشند، اما در فضا و شرایطی تعریف میشوند که کوچکترین پرداختی به سبک زندگی و مناسبات یک زندگی ایرانی با تکیه بر باورها و عقاید مرسوم ندارند و تنها ترجمانی نامأنوس از آثار نمایشی غربی هستند که کمترین استفاده و برداشت را میتوان از آنها داشت.
سرپرست گروه نمایشی«آئین» در ادامه گفت: این در حالی است که آثار مفاخر تئاتر جهان که از سوی گروههای نمایشی ایرانی این گونه مورد توجه قرار گرفته و با کمترین تغییر و تحولی تولید میشوند. اتفاقاً توجه عمیقی به لایههای اجتماعی خود دارند و دغدغهها و مشکلات مربوط به جامعه، کشور و شهر خود را در دستور کار قرار میدهند، اما ما گریزان از طرح مسائل و مشکلات مربوط به جامعه و روابط میان مردم خود، ترجیح میدهیم که این آثار را برای تولیدات نمایشی خود مورد توجه قرار دهیم.
زارعی افزود: به نظر من برای فائق آمدن بر این مشکل و ترغیب گروههای نمایشی به تولید آثاری که در آنها طرح مسائل روز جامعه ایرانی متأثر از فرهنگ و باورهای عقیدتی و ایمانی مورد دغدغه باشد، نیازمند یک راهکار عملی و تعیین خط مشی درست و اصولی هستیم که امیدوارم با کوشش ساعی مدیریت جدید مرکز هنرهای نمایشی این مهم هر چه زودتر محقق شود.
مردم با انتظار فرج سعی در تنظیم مناسبات و رعایت عدل و انصاف دارند
وی تأکید کرد: ما در تولید نمایش «مثل ماه برای آسمان» که به فلسفه انتظار فرج و ظهور منجی میپردازد، سعی در بیان دغدغهای داشتهایم که همواره مورد توجه جامعه ایرانی متدین بوده است؛ مردم در فرهنگ تشیع انتظار فرج موعود را میکشند، انتظار فرج که به قول معصوم(ع) پس از عبادت خداوند از جمله بزرگترین عبادات و شعائر اسلامی محسوب میشود؛ به این دلیل اهمیت دارد که جامعه با داشتن چنین اعتقاد راسخی، سعی در تنظیم مناسبات خود و رعایت عدل و انصاف را دارد که البته قائل بودن به این مسائل زمینه را برای ظهور منجی بیشتر از قبل فراهم خواهد کرد.
کارگردان نمایش عاشورایی «معمای مطربان پریشان» در پایان گفت: شخصاً خوشحال هستم که مرکز هنرهای نمایشی و مدیریت جدید متولی اصلی تئاتر کشور پس از طی دورانی که شرایط برای تولید تئاتر دغدغهمند دینی و ارزشی نابسامان بود، با جدیت برای به ثمر رسیدن این نمایش از هیچ کوششی فروگذار نکرد و امیدوارم اینگونه اقدامات دغدغه همیشگی متولیان تئاتر در تولید نمایش ایرانی و اسلامی باشد.
یادآور میشود؛ نمایش «مثل ماه برای آسمان» 16، 17 و 18 خرداد هر روز در دو سانس 18 و 21 در تالار وحدت روی صحنه خواهد رفت.