پیام آیات عظام سبحانی، مکارم و صافی به همایش اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ‌های شیعه
کد خبر: 3314164
تاریخ انتشار : ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۹

پیام آیات عظام سبحانی، مکارم و صافی به همایش اتحادیه اروپایی علما و تئولوگ‌های شیعه

گروه حوزه‌های علمیه: آیات عظام جعفر سبحانی، مکارم شیرازی و صافی گلپایگانی در پیام‌های جداگانه به همایش اتحادیه اروپایی علما تاکید کردند: مبلغان باید چهره رحمانی اسلامی را به مردم دنیا نشان دهند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) متن پیام آیت‌الله العظمی جعفر سبحانی به این اجلاسیه به شرح زیر است:

بسم الله الرحمن الرحیم

صلح و صفا از مفاهیم ارزشمند اسلام است که کتاب و سنت در شرایط خاصى بر آن دعوت کرده است، گاهى صلح در محیط کوچکى انجام مى‌گیرد مانند صلح میان دو برادر یا دو خانواده، امیرمؤمنان(ع) درباره اهمیت برقرارى صلح و دوستى میان دو متخاصم چنین مى‌فرماید: «وَصَلاَحِ ذَاتِ بَیْنِکُمْ، فَإِنِّی سَمِعْتُ جَدَّکُمَا(ص) یَقُولُ: «صَلاَحُ ذَاتِ آلْبَیْنِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلاَةِ وَالصِّیَامِ».؛ «من شما فرزندانم را سفارش مى‌کنم که براى برقرارى صلح میان دو متخاصم کوشش کنید، چه، من از جد شما پیامبر اکرم(ص) شنیدم، فرمود: صلح و صفا میان دو متخاصم از یک سال نماز و روزه برتر است».

دعوت اسلام به صلح

گاهى دایره صلح بین دولتها و ملت‌هاست، اسلام علاقمند است تمام ملّت‌ها با داشتن ایده‌هاى مختلف زیر خیمه صلح و برابرى به سر ببرند، تا آنجا که پیامبر(ص) در سرزمین حدیبیه خودگذشتگى عظیمى از خود نشان داد و پیمان صلح را امضاء کرد و میوه شیرین آن را بعدها چید، و به آیه کریمه (وَالصُّلْحُ خَیر) تحقق بخشید. امروز قدرت‌هاى بزرگ، حفظ شخصیت و ملّیت خود را در سایه سلاح و ابزار جنگى مى‌دانند، در حالى که همین ابزار امنیت‌آفرین نیست، امنیت در چنین شرایط بسان امنیت در دوران جاهلیت است که امیرمؤمنان فرمود: «وَشِعَارُهَا آلْخَوْفُ، وَدِثَارُهَا السَّیْفُ». «لباس زیرین آنها ترس و لباس رویین آنان شمشیر بود، یعنى در باطن مى‌ترسید و به سلاح مجهز مى‌شد». انسان گل سرسبد عالم آفرینش است و مصداق آیه (وَلَقَدْ کَرَّمْنا بَنى آدَم) مى‌باشد، چرا باید بر اثر خودخواهى‌ها گرانبهاترین مظهر خلقت، قربانى خودخواهى‌ها شود. در این صورت لازم است خردمندان جهان، و اندیشمندان بزرگ ملل عالم، با تشکیل همایش‌هاى  علمى و فکرى به دور از سیاست در دعوت به صلح و صفا پیشگام باشند، تا همگان با قلبى آرام و فکرى آزاد به زندگى ادامه دهند.

امیرمؤمنان على بن ابى طالب(ع) براى همگان اسوه است او از این که یک زن غیر مسلمان در دوران حکومت او از طرف مخالفان، مظلوم واقع شده اظهار تأسّف مى‌کند و مى‌گوید: «وَلَقَدْ بَلَغَنِی أَنَّ الرَّجُلَ مِنْهُمْ کَانَ یَدْخُلُ عَلَى آلْمَرْأَةِ آلْمُسْلِمَةِ، وَآلاُخْرَى الْمُعَاهَدَةِ، فَیَنْتَزِعُ حِجْلَهَا وَقُلْبَهَا وَقَلاَئِدَهَا وَرُعُثَهَا، مَا تَمْتَنِعُ (تمنع) مِنْهُ إِلاَّ بِالاِسْتِرْجَاعِ وَالاِسْتِرْحَامِ». «به من خبر رسید که سربازان معاویه در نقطه‌اى از نقاط عراق وارد خانه‌هاى مردم شده‌اند و از زنان مسلمان و کتابى زیورآلات و وسایل زندگى آنان را ربوده‌اند».

او امامى است که براى استاندار مصر سفارش مى‌کند که از همه طبقات حمایت کند همچنین مى‌گوید انسان‌هاى مصر «إِمَّا أَخٌ لَکَ فِی الدِّینِ، أَوْ نَظِیرٌ لَکَ فِی آلْخَلْقِ»، «یا برادر دینى تو هستند یا در انسانیت با تو شریک‌اند».

آقایانى که در این همایش گرد آمده‌اند پیام همایش را به سران دولت‌ها برسانند و بگویند شما اثر جنگ و خون‌ریزى را از دو جنگ بین‌المللى آزمودید که نتیجه‌اى جز ویرانگرى نداشت. بیایید صلح و دوستى را بیازمایید، در کنار همدیگر بنشینید با یک رشته تصمیمات منافع همه ملت‌ها را یکسان در نظر بگیرید و رأفت و محبّت را جایگزین عداوت و دشمنى قرار دهید.

اینجانب از این راه دور این تشکل علمى را پیرامون «ضرورت صلح و امنیت جهانى از دیدگاه اسلام» تبریک مى‌گویم و امید دارم ان شاءالله مقالاتى که مطرح مى‌شود نتایج آن به سمع بزرگان کشورها برسد تا روشن شود اسلام طرفدار صلح پایدار و مستمر است، صلحى که منافع همه طبقات را تأمین کند. و لذا در آیه کریمه مى‌فرماید: (وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُوْمِنِینَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَیْنَهُمَا). در پایان از همه افرادى که در این همایش حضور دارند تشکر و سپاسگزارى نموده بالأخص از اعضاى محترم هیئت رئیسه و رئیس و نائب رئیس آن اتحادیه، صمیمانه متشکرم.

گام موثر در راه صلح

همچنین آیت‌الله العظمی مکارم شیرازی در پیامی به این اجلاس آورده است: قبل از هر چیز تشکیل این جلسه با شکوه را با حضور شما اندیشمندان و فرهیختگان از نقاط مختلف اروپا که برای یکی از مهم‌ترین مسائل سرنوشت ساز جهان بشریت انجام شده را به همه شما حضّار محترم و عزیز تبریک می‌گویم و امیدوارم بتوانید در این جهان طوفانی که از بسیاری از نقاط آن، بوی جنگ می‌آید، گام مؤثری را در راه کمک به صلح بردارید.

شما عزیزان این جلسه را زمانی تشکیل داده اید که تعدادی از کشورهای جهان در آتش جنگ می سوزند و همین موضوع بهترین دلیل برای ضرورت تشکیل این گونه جلسات است. اسلام، صلح و امنیت را همچون آب حیات برای جامعه جهانی لازم می‌شمارد و قرآن مجید صلح را خیر مطلق شمرده و می‌فرماید: «وَ الصُّلحُ خَیرٌ»

از سوی دیگر به همه پیروان خود توصیه می‌کند که هر کس دست صلح و دوستی به سوی شما باز کرد، از هر دین و مذهبی که باشد، دست او را بفشارید «وَ لَاتَقُولُوا لِمَنْ أَلْقَى إِلَیْکُمُ السَّلَامَ لَسْتَ مُؤْمِناً»  و در جائی دیگر قرآن در سوره مبارکه ممتحنه تاکید می فرماید که خداوند شما را نهی نمی کند که نسبت به کسانی که با شما سر جنگ ندارند به آنها نیکی کنید و عدالت را در حق آنها رعایت نمایید. «لا یَنْهَاکُمْ اللَّهُ عَنْ الَّذِینَ لَمْ یُقَاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَ لَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیَارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ» و بر این اساس همه مسلمین جهان وظیفه دارند که برای پایداری صلح و امنیت جهانی هرچه در توان دارند بکوشند و آتش جنگ را هر کجا ببینند، خاموش کنند.

البته یقین دارم شما عزیزان این گروه وحشی داعش و امثال آنها که نام دولت اسلامی بر خود نهاده اند را جزء مسلمانان نمی‌دانید؛ همانگونه که ما آنها را از اسلام کاملاً بیگانه می شماریم. ولی متاسفانه که بعضی از دول ظاهراً متمدن برای حفظ منافعشان به این گروه خونخوار، بی رحم و وحشی کمک می کنند. ای کاش می دانستند که آنها امروز مسلمان ها را قتل عام می کنند و فردا نوبت خودشان است.

والسلام علیکم و رحمة الله و برکاته

ناصر مکارم شیرازی

معرفی چهره رحمانی اسلام

آیت‌الله العظمی صافی گلپایگانی نیز در پیامی تاکید کرده است: حقیر در درجه اول بسیار خرسند هستم که آقایان علماء با یکدیگر اتحاد و اتفاق نظر داشته و چنین جلسات بزرگی را تشکیل داده و با هم در امور مختلف بخصوص مشکلات فعلی جهان اسلام، تبادل آرا و انظار دارند؛ این‌جانب فرصت را غنیمت شمرده، چند نکته را به عرض عزیزان می‌رسانم: همان‌طور که همه می‌دانیم رسالت دین مقدّس اسلام، رسالت جهانی و فراگیر همه زمان‌ها و مکان‌ها است؛ «یا أَیُّهَا النَّاسُ إِنِّی رَسُولُ اللهِ إِلَیْکُمْ جَمیعاً».

پیام قرآن و صدای اسلام و ندای آسمانی توحید، اختصاص به یک زمان و مکان ندارد. این، پیام فطرت و پیام جان بشریت و پیام معنویت است که زمان و مکان را درنوردیده و برای ابد و همیشه، زنده و تازه و پویا و سازنده است. کرامت انسان، مساوات اسلام، توحید و عدالت اسلام، دعوت به صدق و صفا و راستی و محبّت به یکدیگر، و دوری از کینه و حسادت و دشمنی با ظالم و ستمگر و حمایت از مظلوم و محرومین و ایجاد مدینه فاضله‌ی انسانی، همه و همه از پیام‌های حیات‌بخش اسلام و قرآن کریم است که فطرت پاک انسانی، همیشه آنها را خواهان است.

اگر اسلام امروز چنان پیشرفت دارد و دل‌های مردم آگاه و عالم را تصرّف نموده و قرآن کریم این همه جاذبه دارد که دانشمندان بزرگ در مقابل آن سر تعظیم فرود می‌آورند، همه به این جهت است که اسلام، دین عقل و منطق و استدلال و برهان است؛ دینی است که مردم را به تفکّر و تدبّر و اندیشه دعوت می‌نماید و برای عالم و علم، ارزش بسیار زیادی قائل است، اسلام، هرگز از علم و عقل و تدبّر و اندیشه و فطرت پاک جدا نبوده و نیست.

و امروز شما عزیزان و مبلّغین بزرگ که با هم‌اندیشی و هم‌فکری در این جلسه نورانی تشریف دارید، موفقیت خود را مدیون این پیام‌های بزرگ قرآن و معارف نورانی مکتب اهل البیت علیهم السلام می‌دانید. شما در همه‌جا می‌توانید با عزّت و عظمت و سربلندی راه بروید و در دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تحقیقاتی شرکت کنید و بر دیگران فخر داشته باشید، چون مکتبی که آن را ترویج می‌کنید، مکتب حیات‌بخش انسان‌ها، و مکتب فکر و عقل و فطرت است.

امّا متأسفانه باید گفت چقدر عده‌ای از خرد دور و از خدا بی‌خبر و از اسلام رانده‌شده، به این دین حنیف ضربه زدند و چهره‌ی رحمانی آن را به چهره‌ی خشونت‌طلبی و ظلم و قتل و غارتگری تبدیل نمودند! چقدر انسان‌های پاک و مظلومی را که سرمایه بزرگ علمی و فکری داشتند و عقیده و دین‌شان پاک و بی‌آلایش بود را کشتند و بزرگ‌ترین ستم را به اسلام و بلکه جهان انسانیت وارد نمودند و می‌نمایند.

وظیفه‌ی بزرگ شما مبلّغین عالی‌مقام این است که چهره‌ی‌ رحمانی اسلام را به جهانیان معرّفی نمایید و از چنین انسان‌نماهایی بیزاری بجویید و اعلام نمایید که اینها نه تنها با اسلام قرابتی ندارند، بلکه از آیین رحمت و محبّت و صفا و صمیمیت اسلامی، هزاران فرسنگ فاصله دارند.

عزیزان من! حضور شما در اروپا و قارّه‌های دیگر، همه مغتنم است؛ قدر خودتان را بدانید و بر این نعمت بزرگ الهی شاکر باشید که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «وَ ایْمُ‏ اللهِ لَأَنْ یَهْدِیَ اللهُ عَلَى یَدَیْکَ رَجُلًا خَیْرٌ لَکَ مِمَّا طَلَعَتْ‏ عَلَیْهِ الشَّمْسُ» ان‌شاء الله تعالی مورد نظر شریف حضرت ولی‌الله الاعظم ارواح العالمین له الفدا بوده، و مشمول لطف و عنایات آن امام رئوف و مهربان باشید و السلام علیکم و رحمة الله و برکاته

۲۴شعبان المعظم ۱۴۳۶

لطف الله صافی

captcha