به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، باشگاه پژوهشگران دانشجو بهعنوان مجموعهای که توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در ذیل معاونت آموزشی ـ پژوهشی تأسیس شده یکی از مجموعههایی است که بنا بر تأکید رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه «دانشگاه باید بتواند، یک جنبش نرمافزاری همهجانبه و عمیق در اختیار این کشور و این ملت بگذارد تا آن کسانی که اهل کار و تلاش هستند، با پیشنهادها و نوآوریهای علمی خود بتوانند بنای حقیقی یک جامعه آباد، مبتنی بر تفکرات و ارزشهای اسلامی و عدلمحور را بالا ببرند» راهاندازی شده است.
این رهنمود صریح و روشن باید با سازماندهی و منسجم ساختن تمامی فعالیتهای علمی و پژوهشی دانشجویان، بهعنوان نواندیشان و آیندهسازان کشور، پذیرای نخستین گامهای علمی و پژوهشی آنان بوده و زمینه بروز خلاقیت و گشایش عرصه تحقیق و تتبع را فراهم آورد.
بر این اساس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها مسئولیت ایجابی این مسئله را بهعنوان یک نهاد متولی برعهده گرفت و «باشگاه پژوهشگران دانشجو» را برای محقق ساختن این هدف بنیادین تأسیس کرد.
از این رو این مجموعه در پی مطالبات و توصیههای مکرر مقام معظم رهبری با تکیه بر استعداد سرشار جوان ایرانی، با اهداف شناسایی دانشجویان پژوهشگر جهت تأسیس بانک اطلاعات پژوهشگران دانشجو، سازماندهی پژوهشگران دانشجو در قالب گروههای تخصصی و حمایت و هدایت دانشجویان پژوهشگر در سال 1386 در جامعه دانشگاهی کشور تأسیس و از آن هنگام به فعالیت مشغول است.
شرایط و مزایای عضویت در باشگاه
باشگاه با تدوین آییننامه عضویت، با تأکید بر تعریف دانشجوی پژوهشگر و در نظر گرفتن رزومه پژوهشی دانشجویان شامل طرح تحقیقاتی، کتاب تألیفی یا ترجمه، مقاله علمی ـ پژوهشی، مقالات ارائه شده در کنفرانسها، همایشها و سمینارهای علمی معتبر، اختراع یا کشف مورد تأیید سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی کشور و ...، با توجه به مقطع تحصیلی آنان اقدام به شناسایی دانشجویان پژوهشگر بهعنوان عضو میکند.
تمامی دانشجویان میتوانند با مراجعه به وبگاه باشگاه به نشانی bpdanesh.ir از جزئیات شرایط عضویت اطلاع و از طریق همان سامانه بهصورت الکترونیکی جهت ثبت نام اقدام کنند.
تعداد اعضا
تاکنون بیش از 20 هزار متقاضی عضویت در این باشگاه ثبت نام کردهاند که از این میان، پس از بررسی مدارک حدوداً 500 نفر عضو رسمی پذیرفته شدهاند.
دانشجو بودن از جمله شرایط عضویت است، اما برای دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی تا 3 سال بعد از فارغالتحصیلی یک بازه زمانی جهت ادامه و استفاده از ظرفیت موجود در نظر گرفته شده است که تا آن زمان افراد میتوانند در صورت داشتن شرایط، درخواست عضویت دهند.
مهمترین فعالیتهای باشگاه
باشگاه سعی دارد براساس اهداف تعریف شده و نیازهایی که مورد شناسایی قرار میدهد، در حوزههای مختلف تلاش خود را برای ارائه خدمات به این قشر انجام دهد، اما مهمترین فعالیتهای صورت گرفته تاکنون در زمینههای شناسایی دانشجویان جهت تشکیل یک بانک اطلاعاتی منسجم، حمایت مادی و معنوی از اعضاء از جمله تأمین منابع مطالعاتی، تولیدات علمی، اهدای بن خرید کتاب، برگزاری کارگاههای آموزشی، حمایت اعضا جهت شرکت در مسابقات و جشنوارههای علمی، سهمیه عمره دانشجویی، مشهد مقدس، سوریه و لبنان و ... بوده است.
همین طور انعقاد تفاهمنامههای مختلف با سازمانها و مراکز مختلف در سطح کشور جهت جذب و همکاری آنان برای ارائه تسهیلات و خدمات بهتر و گستردهتر به این قشر صورت گرفته است که از جمله آنها میتوان به انتشارات و مؤسسات ارائه کننده خدمات رفاهی، درمانی، آزمایشگاهی و ... اشاره کرد.
این باشگاه توسط نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها در ذیل معاونت آموزشی ـ پژوهشی آن اداره میشود و محل استقرار آن در پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی است.
جایگاه قرآن و دین در فعالیتهای باشگاه
با توجه به اهداف تعریف شده باشگاه، حوزه فعالیت آن در دو بعد علمی و فرهنگی است. در بعد فرهنگی از اساسیترین راهبردها، عنایت به قرآن کریم و ساری و جاری ساختن دستورات و مفاهیم آن برای دستیابی به تعالی در دستور کار قرار گرفته است.
همچنین در این راستا چنانچه اعضای باشگاه از ابعاد مختلف قرآنی بهرهمند باشند، مثلاً در پژوهش قرآنی یا حفظ قرآن یا ابعاد دیگر آن دارای توانمندی باشند، ضمن تلاش برای تقویت توانمندی، از این توانمندی در توسعه و تعمیم آن به گروه استفاده خواهد شد. لازم به ذکر است جلساتی در خصوص مسئله قرآنپژوهی برگزار شده که همچنان در دستور کار جلسات باشگاه است.
چشماندازها
اهداف باشگاه در 11 بند عنوان شده است که همواره تلاش برای تحقق کامل آنها صورت پذیرفته، اما آنچه فراتر از این اهداف مورد عنایت مجموعه و حتی اعضای فعال و اعضای شورای راهبردی است، تلاش برای ایجاد یک همبستگی فرهنگی و تقویت بنیه دینی و مذهبی اعضای باشگاه است که به تبع آن میتوان جامعه علمی و نخبگانی کشور را نیز در عرصه دین و مذهب تعالی بخشید.