کامران پارسینژاد، دبیر سیزدهمین جایزه «قلم زرین» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره اهداف جایزه قلم زرین گفت: این جایزه توسط انجمن قلم که یک NGO است، تأسیس شده و نویسندگان حوزههای ادبیات و هنرمندان در آن عضو هستند و این جایزه از سوی انجمن به برگزیدگان اهدا میشود و هدفش ایجاد جریانهای سالم و ارزشمند در حوزه ادبیات است.
وی افزود: با توجه به اینکه جشنوارههای گوناگونی در سطح کشور برگزار میشود، اما نیت اصلی این جشنواره ادبی این است که آثار ارزشمندی را انتخاب کند که هم از نظر ساختار و هم محتوا ارزشمند باشند، به این معنی که از یک سو آثاری باشند که پیرو موازین ملی و مذهبی ما بوده و از سوی دیگر آثاری باشند که تأثیر مثبتی در کشور ایجاد میکنند؛ چرا که جریانهای افراطی قصد دارند از حوزه ادبیات بهرهگیری کرده و تأثیر مخربی بر قشر جوان بگذارند.
جایزه قلم زرین در راستای پاسداشت قلم
پارسینژاد ادامه داد: آثاری که در این جایزه ادبی انتخاب میشوند، مورد توجه قرار گرفته و به نوعی درشتنمایی میشوند تا تأثیر مثبت خود را بر جای گذارند، به همین دلیل آثار ارزشمندی از جنبه ارزشی و اخلاقی انتخاب میشود.
دبیر سیزدهمین جایزه قلم زرین در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با توجه به موازی بودن برخی جوایز، تعدادی از آنها در سال گذشته حذف شدند، آیا اهدافی که جایزه قلم زرین دنبال میکند به این معنی است که جوایز دیگر چنین هدفی را دنبال نمیکنند، اظهار کرد: ممکن است که جوایز دیگر هم چنین هدفی را دنبال کنند و اما در مقابل جریانها و جشنوارههایی را داریم که از سوی بخش خصوصی دنبال میشوند و بسیاری از آنها چنین اهدافی را دنبال نمیکنند و این جشنواره با توجه به اینکه در روز قلم برگزار میشود، به معنی پاسداشت قلم و اهل قلم است.
وقفه در برگزاری جوایز دولتی/ استمرار نقطه قوت قلم زرین
وی در ادامه بررسی عملکرد دورههای گذشته این جایزه را مورد اشاره قرار داد و عنوان کرد: خوشبختانه این موضوع یکی از موضوعات مهم است و عملکرد این جایزه بررسی شده و از سویی هدف این جایزه این است که در برگزاری آن خللی ایجاد نشود و استمرار داشته باشد؛ چرا که در برخی جوایز دولتی دیده میشود که در برگزاری آن وقفه ایجاد میشود، اما این موضوع برای جایزه قلم زرین وجود نداشته و تاکنون استمرار داشته است.
پارسینژاد یادآور شد: این مستمر و منسجم بودن برگزاری جایزه قلم زرین و منظم بودن جریانهای داوری در ایجاد جریانسازی در حوزه ادبیات نقش مثبتی داشته و در شناسایی آثار ارزشمند و نمود آنها در جامعه اثرگذار بوده است تا در آینده این نویسندگان بتوانند آثار فاخرتری خلق کنند.
وی با بیان اینکه این جایزه خصوصی بوده و هزینههای آن از سوی خود انجمن قلم تأمین میشود، بیان کرد: در دورههای قبل وزارت ارشاد از این جشنواره کمک و حمایت مالی میکرد، اما در دوره جدید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی چنین حمایتی وجود نداشته و امسال هم حمایتی از سوی ارشاد صورت نگرفته است.
حوزههای داستان نوجوان و پژوهش؛ بهتر از سایر بخشها
پارسینژاد آثار این دوره از جشنواره را از نظر کمی و کیفی مثبت ارزیابی کرد و گفت: رایزنیهایی که با داوران و سرگروه داوران شده، نشاندهنده مطلوب بودن آثار در این دوره است که معرفی این آثار میتواند تأثیر عمیقی در حوزه ادبیات داشته باشد و در میان حوزههای گوناگون، در حوزه داستان نوجوان و پژوهش، آثار خوبی را شاهد بودیم و این آثار میتواند وضعیت ادبیات داستانی را بهبود بخشد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره اثر گذشت زمان در پختگی آثار تصریح کرد: معتقدم که روند رشد نویسندگان به تدریج بوده و قابل حس نیست و ما در گذر زمان کمتر متوجه این موضوع میشویم، اما همواره این رشد وجود داشته و هر سال ادبیات بهتری را شاهد هستیم و این تحت تاثیر زمان و جشنوارههایی است که برگزار میشود و تجربه نویسندگانی است که در حوزه ادبیات قلم میزنند.
ارزیابی محتوایی و ساختاری؛ معیارهای داوران
پارسینژاد ادامه داد: ادبیات داستانی ما میتواند در گذر زمان شاخصههای داستانی را در سطح جهان معرفی کند و مقوله ترجمه و مشکلی که سد راه ادبیات ترجمه وجود دارد را میتواند برطرف کند و ما بتوانیم همانند سینما در سطح جهانی آثار خود را مطرح کنیم.
وی با اشاره به معیار انتخاب آثار در این دوره از جایزه قلم زرین بیان کرد: معیار انتخاب هم ارزیابی محتوایی آثار ارزشمند بوده و اینکه مطابق با اهداف نظام جمهوری اسلامی باشد و از نظر اخلاقی مشکلی نداشته باشند و از سوی دیگر استحکام و ساختار آثار نیز مطرح بوده است.