کد خبر: 3315559
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۰
معاون هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌‌پردازی:

مباحث علمی در کرسی‌های نظریه‌پردازی به دور از هیجانات کاذب طرح و نقد می‌شوند

گروه دانشگاه: معاون علمی دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌‌پردازی اظهار کرد: موضوعاتی را از طریق گفتگوی منطقی و رعایت اخلاقیات مطرح کرده‌ایم که اگر در مجامع غیر علمی عنوان می‌شدند توام با بعضی رفتارهای غیراخلاقی می‌گردید.

میثم چگین، معاون علمی دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌‌پردازی در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، در بیان اهداف درنظر گرفته شده برای برگزاری چنین کرسی‌هایی گفت: حمایت از مباحث روش‌مند و قابل داوری، زمینه‌سازی لازم برای نهضت تولید و عرضه نظریات اسلامی در علوم انسانی، علمی کردن مجادلات و گفتگوهای فرهنگی، نهادینه‌سازی اندیشه، بیان و تبادل آرا بر اساس منطق و قانون اساسی، تشویق نخبگان و مراکز علمی کشور برای ارائه نظرات جدید و پاسخگویی به نیازهای فکری و معرفتی دانشگاهیان از جمله اهداف درنظر گرفته شده برای برگزاری کرسی‌های نظریه‌پردازی است.
وی ادامه داد: هیئت برگزاری کرسی‌‌های نظریه پردازی درصدد دادن اعتبار بخشی به داوری‌ها و نظریات ارائه شده و تشویق صاحب‌نظران بر اساس مکانیسم طراحی شده است تا از این طریق بتواند اهداف‌ خود را محقق کند.
چگین با اشاره به عمر 10 ساله این هیئت بیان کرد: طی این مدت 500 طرح‌نامه از دانشگاه‎‌ها و مراکز علمی به دبیرخانه ارسال شد و در جلسات علمی ارزیابی گردید. ما برای طرح‌های ارائه شده جلسات دفاع را برگزار کردیم و صاحب نظران به دفاع از نظرات خود پرداختند.
وی اضافه کرد: 300 طرح از طرح‌های رسیده به این هیئت در مرحله ارزیابی به دلیل نداشتن نوآوری و کپی برداری از پروسه خارج شدند و 200 طرح به مرحله دفاع از نظریه رسیدند که  با توجه به نوع نظریه ارائه شده در چند جلسه دفاع شده‌اند.

نظریه‌پردازان جدید به جامعه علمی معرفی می‌شوند
معاون علمی دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌‌پردازی در تشریح برآیند کلی و خروجی برگزاری کرسی‌های آزاد اندیشی گفت: برگزاری این اجلاسیه و پیش اجلاسیه‌ها باعث شناسایی افرادی که ادعای نوآوری در نظریه و نقد دارند، می‌شود و کسانی که موفق به ارائه نظریات خود شده‌اند به جامعه علمی معرفی شده و ما هم از آنها حمایت می‌کنیم.
وی حمایت‌ از نظریه پردازان را در سه حوزه‌ حقوقی، علمی و اجتماعی عنوان کرد و گفت: حمایت‌ حقوقی شامل اعطا و ثبت سند نظریه به نام افراد می‌شود. ما صاحب نظر را به بنیاد نخبگان و جشنواره‌های مختلف معرفی می‌کنیم تا در جامعه علمی شناخته شده و مشمول حمایت این مراکز شوند. حمایت‌های مالی هم شامل تامین امکانات مادی و لازم برای انجام تحقیقات و برگزاری میزگرد و جلسات مختلف برای ترویج نظریات افراد می‌شود.
چگین در ادامه گفت: حمایت‌های اجتماعی دربرگیرنده ترجمه نظریات به زبان‌های عربی و انگلیسی و چاپ در نشریات بین‌المللی و داخلی است.

ما کار علمی را توام با منطق انجام می‌دهیم
وی در پاسخ به این سوال که آیا نظریه پردازان علاوه بر داشتن نظریه‌های جدید و نو جسارت و شجاعت در بیان نظریات خود را دارند یا خیر بیان کرد: ما همواره دانشگاهیان و صاحب نظران را تشویق می‌کنیم تا نظرات خود را به صورت علمی بیان کنند، حتی اگر به خط قرمزها هم تنه بزنند. ما کار علمی را توام با منطق انجام می‌دهیم.
چگین افزود: ما مباحث فکری، علمی و معرفتی را دنبال می‌کنیم که همزمان اخلاقیات را رعایت کند و منطق مبنای تمام گفتگوها باشد. ما با این سه معیار موضوعاتی را مطرح کردیم که اگر در مجامع غیر علمی عنوان می‌شد همراه با بعضی رفتارهای غیر اخلاقی و شلوغ بازی می‌گردید اما این مباحث به دلیل برگزاری در مجامع علمی با پاسخ‌های منطقی روبرو شد و شور و هیجان کاذب هم ایجاد نکرد.
وی با اشاره به انتقادات وارد شده به نظر صاحب نظران در جلسات گفت: هر موضوع نقد مختص به خود را دارد. در هر جلسه دفاع 3 تا 5 داور و 3 تا 5 منتقد وجود دارند تا نظریه ارائه شده را نقد و بررسی کنند.
چگین خاطرنشان کرد: منتقدان نقاط ضعف نظریه را بیان می‌کنند و صاحب نظر باید به آنها پاسخ دهد و داوران بر اساس این پرسش و پاسخ  قضاوت می‌کنند. ضمن اینکه منتقدان و داوران در موضوعات مختلف صاحب نظر هستند. هر نقد در حوزه خود و بر اساس نظریات علمی بیان می‌شود.
وی با بیان اینکه ما از مسئولان دانشگاه‌ها و مراکز علمی می‌خواهیم تا استادان را تشویق به ارائه نظریه‌های جدید کنند، افزود: اساتید می‌توانند نظرات نو و جدید خود و حتی نقدهایی که به نظریه‌های دیگران دارند را در قالب طرح‌نامه بیان کنند.
معاون علمی دبیرخانه هیئت حمایت از کرسی‌های نظریه‌‌پردازی گفت: افراد با مراجعه به سایت KORSI.FARHANGOELM.IR فرم طرح‌نامه را کامل کنند و بعد از تکمیل آن به همراه مقاله یا کتابی که در حوزه مورد نظر منتشر کرده‌اند، به همراه رزومه برای ما ارسال کنند.
چگین در پایان سخنان خود یادآور شد: استادان حوزه و دانشگاه با ارسال موارد ذکر شده می‌توانند در جلسات حاضر شوند و نظرات خود را بیان کنند.

captcha