به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، بیمه فعالان قرآنی که از حدود هشت سال گذشته توسط معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و در راستای حمایتهای مادی و معنوی از فعالان عرصه قرآنی کشور به راه افتاده است با فراز و فرودها و آئیننامههای جدید همراه بوده است.
برخی از مفاد این آئیننامه به ضرر فعالان قرآنی بوده است بهگونهای که حتی با قطع بیمه و عدم پذیرفتن سابقه فعالیت آنها با وجود دریافت معرفینامه از سوی اتحادیههای مؤسسات قرآنی ـ مردمی استانها به معاونت قرآن و عترت ارشادها و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با مشکل روبرو شدهاند.
این امر در حالی رخ میدهد که در آئیننامه جدیدی که توسط معاونت قرآن و عترت در دهه دوم فروردینماه امسال به مدیران دفاتر قرآن و عترت استانها ابلاغ شده است از اهداف بیمه فعالان قرآنی تکریم و حمایت از فعالان حوزه قرآن و عترت در کشور، بهبود معیشت و تأمین رفاه هرچه بیشتر فعالان عرصه قرآنی، تأمین و جبران هزینههای درمانی و حوزه سلامت فعالان قرآنی و ارتقای منزلت اجتماعی و زمینهسازی جهت استفاده از تسهیلات دوران بازنشستگی، صحبت شده است.
این در حالیست که شنیدهها حاکی از این بود که از اواخر سال 93 بدون هیچ دلیلی و بدون اطلاع به بیمهشوندگان قرآنی و بدون درنظر گرفتن سوابق آنها و حتی نیازمندی آنها به استفاده از بیمه در ایام تعطیلات نوروز، بیمه آنها قطع میشود و هنگامی که پیگیری این امر رخ میدهد با این گفته که منتظر ابلاغ آئیننامه جدید هستیم روبرو میشوند.
افرادی که با اخلاص سالیان متمادی در عرصه قرآن گام نهادن به امید چنین روزی که با فعالیت در این زمینهها و ابعاد تبلیغ و ترویج قرآن، آموزش و پژوهشهای قرآنی، فعالیتهای هنری ـ قرآنی حمایتهای مناسب و مطلوبی از آنها صورت گیرد و حال آنکه کمترین کار که حمایت از سلامت و بحث درمان آنها است با این پیچ و خمها و فراز و فرودها همراه است که در شأن این جامعه قرآنی نیست و نیازمند پیگری مستمر و مداوم مسئولان مربوطه و رسیدگی به دغدغه این افراد است، شاید این کمترین کاریست که در راه خدمت به این قرآنیان میتوان انجام داد.
بیمه فعالان قرآنی قطع نشده بلکه به حالت تعلیق درآمده
چنانکه حجتالاسلام والمسلمین علی پروانه، مدیرکل دفتر آموزش و توسعه مشارکتهای معاونت قرآن و عترت وزارت ارشاد در نشست خبری سیزدهمین دوره آزمون سراسری قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که هشتم اردیبهشتماه امسال در معاونت قرآن و عترت وزرات ارشاد برگزار شد، از تدوین شیوهنامه جدید بیمه فعالان قرآنی و همچنین آئیننامه حمایت از نهادها و مؤسسات قرآنی توسط معاونت قرآن و عترت و تأیید آن توسط وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خبر داد و گفت: بیمه فعالان قرآنی قطع نشده بلکه معلق شده است.
وی در مورد بیمه فعالان قرآنی و شیوهنامه آن گفت: براساس بیمه فعالان قرآنی هشت هزار نفر از فعالان قرآنی تحت حمایتهای بیمهای قرار گرفته بودند. سال گذشته با صندوق حمایت از هنرمندان تفاهمنامهای منعقد شد که بر اساس آن فعالان قرآنی کشورمان نیز تحتپوشش حمایتهای بیمهای آن قرار میگرفتند. براساس این تفاهمنامه افرادی که پیش از این تحت پوشش بیمه فعالان قرآنی قرار گرفته بودند و بیمه آنها به حالت تعلیق درآمده بود و افرادی که جدیداً ثبت نام کنند نیز تحت حمایتهای بیمهای این صندوق قرار خواهند گرفت.
حال آنکه در این میان و علاوه بر دغدغهای که برای مربیان قرآن از اواخر سال گذشته رخ داده است، گویا براساس آئیننامه جدید ابلاغ شده مدیران و کادر اجرایی مؤسسات قرآنی شامل بندهای بیمه فعالان قرآنی نمیشوند و حتی مدیرکل دفتر آموزش معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست فوق این امر را به صراحت بیان کرده و گفت: در این شیوهنامه مربیان، مدیران و کادر اجرایی مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت شامل بیمه نمیشوند. این مورد یکی از تفاوتهای این بیمه نسبت به سال گذشته است. این افراد باید از طریق بیمه اجباری که هزینه آن برعهده کارفرما است صورت میگیرد.
این در حالیست که واجدین شرایط پس از اخذ معرفینامه و جمعآوری کردن سابقه فعالیت چندین و چند سالهشان و پس از دوندگیهای بسیار تا پایان خردادماه امسال فرصت داشتند تا برای ثبت نام در سامانه صندوق اعتباری هنر به نشانی http://honarcredit.ir/membership اقدام کنند.
بیمه همه فعالان قرآنی تا تشکیل صندوق ویژه فعالان قرآنی، از طریق صندوق اعتباری هنر ادامه یابد
اما این امر در حالی رخ داده است که علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نخستین جلسه کمیسیون تبلیغ و ترویج فعالیتهای قرآنی که اواخر فروردینماه امسال تشکیل شده بود بر این امر که بیمه همه فعالان قرآنی اعم از مدیران، مربیان، مدرسان، فعالان، خادمان و کادر اداری و ستادی مؤسسات قرآنی باید تا تشکیل صندوق جدید و ویژه فعالان قرآنی، از طریق صندوق اعتباری هنر ادامه یابد، تأکید کرد.
ضروریست تا فعالان این عرصه سوابق کاری و فعالیتشان را داشته باشند
اما هنوز بیمه فعالان قرآنی همراه با وعده و وعیدهاییست که در این میان تنها افراد باسابقه در عرصه قرآنی متضرر میشود، در این باره حجتالاسلام سیدحسین کوششی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور گفت: مدیریتهای ادارات ارشاد استانها متفاوت است.
وی با تأکید بر اینکه در برخی از استانها مدیران بهصورت سلیقهای عمل میکنند که موجب رفت و آمدهای بیشتر قرآنیان را برای دریافت مطالباتشان به همراه دارد، اظهار کرد: اما بالعکس در برخی از استانها این تعامل خوب و مطلوب است.
کوششی ادامه داد: برخی از مدیران ارشاد محوریت اتحادیههای قرآنی را بهعنوان تشکل قرآنی استان قبول کردهاند و لذا صدور معرفی آنها به ادارات ارشاد را قبول کردهاند و حال آنکه برخی نیز این محوریت اتحادیهها را نپذیرفتهاند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی کشور با تأکید بر اینکه ضروریست تا فعالان این عرصه سوابق کاری و فعالیتشان را داشته باشند و با مستندات به ادارات کل ارشاد مراجعه کنند، عنوان کرد: ما با برقراری روحیه تعاملی سعی کردیم تا این امر به سهولت در استانها اتفاق افتد و در برخی از استانها که این امر محقق نشد و واجدان شرایط مستقیم به ادارات ارشاد مراجعه کنند.
بیمه اجباری کادر اجرایی مؤسسات قرآنی ظلم بزرگی به جامعه قرآنیست
حجتالاسلام والمسلمین احسانالله برزگرپیشه، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان قم با ابراز گلایه درخصوص مشکلات پیش آمده در این زمینه، گفت: قبلاً بیمه فعالان به این شکل بوده است که بهدلیل اینکه سوابق مربیان از سوی اتحادیه قرآنی مورد تأیید واقع میشد که از آن تاریخ بهعنوان مربی قرآن در مراکز قرآنی، مساجد، حسینیهها و منازل و خانههای قرآنی و مؤسسات فعالیت داشتهاند، پرونده آنها تشکیل میشد و بیمههایشان صادر میشد و حال آنکه این امر در حال حاضر محقق نشده و این امر نیازمند ارائه سوابق کاری آنها است.
وی با ابراز ناراحتی از اینکه مربیانی که در حسینیهها و یا سایر مراکز طی سالهای گذشته دور فعالیت کردهاند چگونه سوابقشان را جمع کنند! ادامه داد: هنگامی که اتحادیه مؤسسات استانها که مرکزیت فعالیتهای قرآنی استان را بدست دارد و اشراف به فعالیت مؤسسات و مربیانی که تحت پوشش این اتحادیهها هستند دارند، معرفینامه به منظور تمدید بیمه و یا تشکیل پرونده جدید مربیان قرآن صادر میکند باید از سوی ارشاد استانها پذیرفته باشد و حال آنکه این امر به کندی و به سختی و حتی بعضاً با رد معرفینامهها انجام گرفته است.
برزگرپیشه با انتقاد از اینکه مدیران و کادر اجرایی مؤسسه شامل آییننامه جدید ابلاغ شده بیمه فعالان قرآنی نیستند، اظهار کرد: باید افرادی که مدیر مؤسسه و یا معاون آموزشی و کادر اجرایی آن مرکز هستند باید از طریق بیمه اجباری که هزینه آن برعهده کارفرما است، انجام شود و حال آنکه این ظلم این ظلم بزرگی در جمع جامعه قرآنی کشور است.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان قم با تأکید بر اینکه لازم است برای بیمه فعالان قرآنی صندوقی مجزا و متناسب با شأن آنها و مختص به فعالان این عرصه ایجاد شود، تصریح کرد: این امر از مظلومیت قرآن و جامعه قرآنی است. باید همانطور که وزیر ارشاد قول داده بودن صندوق مستقلی برای بیمه قرآنیان تأسیس شود.
248 مربی قرآن لرستانی به ارشاد استان معرفی شدند
حجتالاسلام سیدمهدی امیدیان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان لرستان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ضمن بیان این مطلب گفت: تشکیل پرونده بیمه فعالان قرآنی با معرفینامه اتحادیه به اداره فرهنگ و ارشاد استان به سهولت انجام گرفت. چنانکه مربیان هنگامی که از مؤسسات قرآنی استان نامه فعالیت دریافت کردهاند، مدارک لازمشان را برای ثبت و ارائه معرفینامه به صندوق هنر به دفتر قرآن و عترت ادارهکل ارشاد اسلامی استان تحویل دادند.
وی با تأکید بر اینکه تعامل مطلوبی در سطح استان بین ادارات ارشاد، تبلیغات و دارالقرآن استان با اتحادیه وجود دارد، اظهار کرد: 248 مربی قرآن در سطح استان بودند که واجد شرایط لازم بودند که به ارشاد استان معرفی کردیم و فرآیند تکیمل پرونده به ترتیب اولویت هر استان و طی برنامهریزی مشخص انجام گرفت.
برخی از مربیان قرآن تجربی مدرس هستند
همچنین سیدمهدی پورموسوی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی سیستان و بلوچستان در این باره گفت: بیمه فعالان قرآنی دو مشکل اصلی دارد یکی اینکه بسیاری از قاریان و اساتید قرآنی مدارک تربیت مربی را ندارند و اینکه میگویند حتماً دوره تربیت مربی را گذارنده باشند و حال آنکه بسیاری از آنها تجربی به این درجه مربی رسیدهاند و فعالیتشان مورد تأیید دستگاهها و مراکز و مؤسسات بوده است.
وی با اشاره به اینکه قاریان باید حتماً رتبههای استانی و یا کشوری و بینالمللی داشته باشند، ادامه داد: و حال آنکه بسیاری قاری و پیشکسوت قرآنی در مساجد هستند که سالیان متمادی و زیادیست که کلاسهای قرآن نیز دارند اما گواهینامه و رتبهای کسب نکردهاند و این ضرر به آنهاست.
پورموسوی با تأکید بر اینکه برخی از افراد هستند که نمیتوانند از جای دیگر بیمه شوند و در هنگام درمان با هزینههای سنگین آن روبرو میشوند، عنوان کرد: باید ظرفیتی ایجاد شود تا طی برنامههای قرآنی در استانها به لحاظ طبیعت هر استان و نیروی قرآنی آن استان که مورد تأیید دستگاهها است، قاریان و مربیان قرآن وافرادی که واجد شرایط بیمه فعالان قرآنی هستند مورد تأیید قرار گیرند و با صدور معرفینامه به ارشاد بدون کمترین مشکلی کارشان انجام گیرد.
تعامل مناسب ارشاد یزد با اتحادیه برای پذیرش معرفینامهها برای بیمه فعالان قرآنی
همچنین حجتالاسلام محمدحسین شایق، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی یزد در گفتوگو با خبرنگار ایکنا گفت: بیمه فعالان قرآنی طی دو تا سه ماه گذشته در سطح استان با مشکل برخورده بود و دلیل آن هم ابلاغ دستور جدید بوده است که قرآنیان نمیتوانند عضو صندوق هنرمندان شوند و در همین راستا برخی از بیمهها قطع شده بود اما بحمدلله مجدداً پیگری کردیم و این امر حل شد.
وی با اشاره به اینکه اما پس از ابلاغ آئیننامه جدید هنوز واجدین شرایط جدید معرغی نشدهاند، اظهار کرد: با تعامل مناسب ارشاد یزد با اتحادیه استان بعید میدانم که مشکلی در این زمینه نیز داشته باشیم.
محمد نیکی، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان قزوین نیز عنوان کرد: رایزنیها و مراحل ابتدایی هماهنگیهای اداره فرهنگ وارشاد اسلامی استان و امور قرآنی ارشاد و این اتحادیه جهت سهولت روند بیمه فعالان قرآنی متقاضی انجام گرفته است.
واجدین شرایط قزوینی تا 20 خردادماه درخواستهایشان را ارائه دادند
وی ادامه داد: بر این اساس مربیان آقا و بانویی که سه سال سابقه تدریس داشتند و یا به تدریس شش ساعت در هفته دروس تخصصی یا هشت ساعت در هفته دروس عمومی در مؤسسات و خانههای قرآن پرداخته بودند، میتوانستند جهت ثبت نام به اتحادیه مؤسسات استان مراجعه کنند.
نیکی با اشاره به سایر شروط متقاضیان بیمه فعالان قرآنی استان، اظهار کرد: همچنین مربیان باید دارای شرایط سنی حداقل 18 سال و حداکثری 50 سال برای آقایان و 45 سال برای بانوان میبودند.
مدیرعامل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان قزوین با تأکید بر اینکه شرایط سنی برای مربیانی که سابقه بیمه داشتند، لازم نبود، تصریح کرد: در مجموع باید 18 درصد حق بیمه پرداخت شود که 10 درصد آن از سوی دولت و هشت درصد آن از سوی متقاضی دریافت میشود.
وی اظهار کرد: مربیان واجد شرایط و متقاضی 110 مؤسسات و خانههای قرآن شهری و روستایی که عضو اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان بودند تا 20 خردادماه میتوانستند با مراجعه به این اتحادیه برای ثبت نام بیمه فعالان قرآنی اقدام کنند.
امید داریم که بهدلیل بالا بردن انگیزه فعالان این عرصه که خالصانه در عرصه قرآن فعالیت میکنند و همچنین جذب نیروهای جوان و تازه و خبره در این زمینه و همچنین گسترش نهادهای مردمی ـ قرآنی برای تعلیم کلام حقه الهی و معجزه جاوید حضرت ختمی مرتبط با پیگیری مستمر مسئولان ذیربط روزی فرارسد که دغدغهای برای آنان باقی نماند.
برای دریافت آئیننامه بیمه فعالان قرآنی اینجا کلیک شود.