به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، آیین افتتاحیه بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم شب گذشته چهارشنبه، 3 تیرماه در باغ موزه دفاع مقدس با حضور مسئولان برگزار شد. نویدها و رویکردهای جدیدی در این مراسم مطرح شد که در صورت عینیت یافتن، جنبههای جدید و متفاوتی را در این نمایشگاه شاهد خواهیم بود.
پیش از برگزاری مراسم افتتاحیه تا جایی که میتوانستیم سری به سالنها و غرفهها زدیم. همچون سالهای گذشته روند آمادهسازی نمایشگاه به سرعت و شتاب بالا در جریان بود. برخی غرفهها تمهیدات و سرعت بیشتری برای حضور داشتند و تقریبا کار آمادهسازی آنها تکمیل شده بود.
برخی دیگر از غرفهها نیز تازه در حال نصب تابلوی خود در فضای خالی غرفه بودند. اگرچه تا شروع بازدید هنوز 24 ساعت دیگر فرصت باقی مانده است و نمیتوان قضاوت پیش از موعد داشت ولی تفاوت عزمها و برنامهریزی برای حضور جدی در نمایشگاه در بین غرفهداران مشهود بود.
برخی سازمانها و نهادها در این نمایشگاه صرفا در حد پر کردن یک غرفه تلاش دارند تا آماری از فعالیتهای خود ارائه کنند. اما برخی دیگر برنامههای متنوعی برای ارائه محتوا و آثار اثربخش برای عموم بازدیدکنندگان تهیه کردند، البته همانطور که مطرح شد هنوز برای ارزیابی غرفهها زود است.
از آنجا که آمادهسازی نمایشگاه قرآن امسال در 12 هزار متر مربع فضای باز و 8 هزار متر فضای مسقف نیازمند زمان است، باید دید در روزهای آتی آرایش و جانمایی غرفههای این نمایشگاه تا چه حد متفاوتتر از سال گذشته است.
برای ارائه مهمترین فعالیتهای قرآنی صورت گرفته از سوی نهادهای دولتی و همچنین سازمانهای مردمنهاد و شرکتهای خصوصی، برای تمام غرفهداران مدت 20 روز فرصت دیده شده است. امیدواریم آنان از این فرصت در بیست و سومین نمایشگاه قرآن، تلاش بیشتری برای ارائه محتوای ارزنده برای عموم مردم و مخاطبان داشته باشند.
فضای هشت هزار متر مربعی مسقف نمایشگاه امسال از حیث مکان نیز امکان بیشتری به این غرفهداران میدهد و قطعا نظم و شکل بهتری نسبت به نمایشگاه سال گذشته را شاهد خواهیم بود.
جدا از بخش سازمانها و نهادها، بخشهای دیگری چون حوزه، دانشگاه، حجاب و عفاف، مراسم و مناسبتها، آموزش و پرورش، مکتوب، هنرهای نمایشی، هنری و میراث، فروش ناشران، محصولات هنری، خادمان قرآن، رسانههای دیجیتال و همچنین بخش بینالملل در این نمایشگاه در حال نهاییسازی حضور خود هستند.
در بخشهای ورودی و راهرو نیز بسیاری از کارگران در حال نصب تابلوها و تزئین نهایی مسیر هستند.
سری به بخش فروش محصولات قرآنی میزنیم که قرار است 222 ناشر داخلی و 21 ناشر از کشورهای عربی بیش از 19 هزار عنوان کتاب ارائه کنند. این بخش در 2 سالن و 210 غرفه جانمایی شده است و دسترسی راحتتری نسبت به سال گذشته دارد.
در بخش محصولات هنری نیز 58 غرفه آثاری همانند تابلو فرش، معرق و منبت عرضه میکنند. همچنین برای بخش آموزش و پرورش 13 غرفه و بخش رسانههای دیجیتال 50 غرفه تعبیه شده است. تجربه سالهای پیش نشان میدهد استقبال خوبی از نرمافزازهای بخش اخیر توسط خانوادهها، دانشجویان و جوانان علاقهمند به ساحت قرائت و پژوهشهای قرآنی میشود.
بنابر اعلام مسئولان، امسال نزدیک به 3 هزار نرمافزار قرآنی در حوزههای قرآن و عترت در پیشروی علاقهمندان به نمایشگاه قرآن قرار میگیرد. این بازار گرم نوید توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی در این عرصه را میدهد.
از آنجا که دربهای نمایشگاه قرآن کریم سال جاری کمی دیرتر، یعنی از ساعت 19 تا 24 به روی مردم باز می شود، علاقهمندان به فعالیتهای قرآن باید با برنامهریزی بهتری وارد نمایشگاه شوند تا بتوانند بیشترین استفاده را در کمترین زمان ممکن داشته باشند. برای این موضوع بهتر است جدا از شناسایی علاقهها و نیازها از تجربیات سال گذشته و نقشه نمایشگاه بیشترین بهره داشته باشند.
امسال 12 نفر در شش کیوسک در ورودیهای نمایشگاه به مراجعهکنندگان اطلاعات لازم را ارائه میکنند.
بخش عفاف و حجاب از پرطرفدارترین بخشهای نمایشگاه جای خود را مجددا در این نمایشگاه باز کرده است؛ 117 شرکتکننده در فضایی بالغ بر هزار و 700 متر مربع در حال نهایی سازی بخش خود بودند. برگزاری همایش عفاف و حجاب و نمایشگاه مد و پوشش اسلامی قطعا این بخش را پربازدیدتر میکند.
نمایشگاه قرآن یک نمایشگاه معنوی حول محور قرآن است که در راستای تقویت فضای دینی و معنویتبخشی به جامعه راهاندازی شده است. این نمایشگاه ظرفیتهای فراوانی جهت توسعه و ترویج فعالیتهای قرآنی با ارائه محصولات و دستاوردهای نوین در عرصههای متنوع قرآنی دارد.
برگزاری نمایشگاه فرصتی است تا همه افراد جامعه بهویژه خانوادههای علاقهمند به فعالیتهای قرآنی بتوانند با بازدید از آن علاوه بر ارتقای سطح معرفتی قرآنی خود، ابزار و روشهای جدیدی برای تربیت و تشویق قرآنی و دینی تمام اعضای خانواده به دست بیاورند؛ لذا تمامی کسانی که فرصت و امکان این بازدید را دارند، با دست پر از نمایشگاه میتوانند خارج شوند.
نمایشگاه امسال از حیث صرفهجویی در بودجه و هزینههای جاری نیز متمایز است و تا حدودی این مسئله در برخی جنبههای نمایشگاه اثرگذار بوده است؛ بنابر اعلام مسئولان بودجه اختصاص یافته برای بیست و سومین نمایشگاه قرآن درحدود 3.5 میلیارد تومان است که تقریبا نصف هزینه نمایشگاه سال گذشته بود.
با این وجود امید آن وجود دارد که رویکرد صحیح اقتصاد مقاومتی در زمینه هزینهکرد بهینه بودجه و کاهش هزینههای مازاد و غیرضروری، این نمایشگاه کماکان از نظر کیفی و محتوایی رشد داشته باشد و این مسئله در سطح کیفی محصولات و خدمات تأثیری نداشته باشد.