ابوذر ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب بر اولویت دادن به دیپلماسی اقتصادی در سیاستهای ابلاغی برنامه ششم توسعه اظهار کرد: قطعا توجه به دیپلماسی اقتصادی یکی از عوامل توسعه اقتصادی کشور است و ما در زمان وزارت جناب آقای خرازی این نکته را مطرح کردیم که چرا وزارت امور خارجه در حوزه اقتصاد ورود قابل توجهی ندارد.
کارکرد دوسویه نمایندگان سیاسی برای کشور
وی ادامه داد: ذکر این نکته لازم است که دیپلماسی اقتصادی که بعد از آن منتهی به همایش شد این رویکرد را دارد که ما نمایندهای به نام سفیر، کنسول، کاردار یا هر عنوان دیگر در خارج از کشور داریم که نماینده کل حاکمیت است و نمیتواند خود را فقط نسبت به روادید و مسائلی از این قبیل مشغول کند.
ندیمی تأکید کرد: این شخص باید منافع کشورش در خارج از کشور را پیگیری کند که این منافع ممکن است در بخش تفاهمات اقتصادی یا در راستای مباحث مربوط به حمایت از صنعتگران، کارآفرینان و تجار باشد؛ به همین دلیل است که این نمایندگان میتوانند به شکل دوسویه برای جمهوری اسلامی ایران کارکرد داشته باشند.
موانع موفقیت دیپلماسی اقتصادی
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: به تعبیر دیگر، این افراد میتوانند کمک کنند که جمهوری اسلامی ایران، اقتصادی دارای صد میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داشته باشد و یا کمک کنند صدور خدمات فنی و مهندسی در آن کشورها تسهیل شود و مثلا پروژه اجرا کرده و از انجام پروژهها درآمد و ارز نصیب کشور کنند.
ندیمی اظهار کرد: موضوع دیپلماسی اقتصادی که بنده از مجلس ششم پیگیر آن بودم و اکنون هم مورد تأکید بزرگان نظام است، در آن زمانی که آقایان خرازی و عادلی عهدهدار این مسئولیت شدند با چند مانع مواجه بود که اولین مانع، قوانین بود؛ چراکه مداخلات مسئولان عالیرتبه سیاسی خارج از کشور مداخلات مؤثری نبوده و نگاهشان هم نگاه مثبتی نبود.
بیتجربگی اکثر سفرا در زمینه مسائل اقتصادی
وی با اشاره به بیتجربگی اکثر سفرا و نمایندگان سیاسی ایران در زمینه مسائل اقتصادی عنوان کرد: دومین مانع، کارآزمودگی بود که بسیاری از سفرا، کارداران و مسئولان دیپلماتیک ایران در خارج از کشور، نه از جهت دانش و نه از جهت عمل، ارتباطی با اقتصاد نداشتند و این باعث میشد در این راستا موفقیتی نداشته باشند و مانع سوم، این بود که دست این افراد از جهت اختیارات باز نبود؛ تا حدی که جناب آقای خرازی اعلام کردند که اگر میخواستند در چنین موضوعاتی اطلاعاتی داشته باشند، در داخل کشور با ما ایراد میگرفتند که وزارت خارجه چه کار به این کارها دارد و باید به وظایف دیپلماتیک خود مشغول باشد.
نماینده سیاهکل در خانه ملت ادامه داد: اما امروزه علوم و فنونی همانند دیپلماسی پارلمانی و اقتصادی شکل گرفته است و گفته میشود یک دیپلمات باید در راستای بهبود وضعیت همه امور کشور خودش تلاش کند و همانگونه که یک استاندار، تنها مسئول یک بخش در یک استان نیست، یک سفیر هم تنها پاسخگوی وزارت خارجه نیست و باید به تجار و سرمایهگذاران هم توجه داشته باشد.
همه وزارتخانهها موظف به ایفای نقش در اقتصاد کشور هستند
وی افزود: بنابراین یک سفیر که هزاران دلار حقوق دریافت میکند موظف است در همه بخشهایی که میتواند منجر به افزایش توان اقتصادی کشور شود پاسخگو باشد و از سوی دیگر وزرای ما هم نباید فقط وزرای دروننگر باشد بلکه باید بیندیشند که سهمی از بیرون بر توسعه اقتصادی کشور داشته باشند و این هم فقط مختص وزاری اقتصادی و تولیدی کشور نیست.
ندیمی اظهار کرد: همه وزارتخانهها میتوانند در توسعه اقتصادی کشور نقش داشته و مثلا در وزارت آموزش و پرورش در زمینه آموزش و درآمد، در وزارت علوم از جهت دانشگاه و درآمد، در وزارت ارتباطات از جهت فروش ایده و درآمد، در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی از جهت اعزام نیرو و درآمد، در وزارت جهاد کشاورزی از جهت تولید و درآمد و... فعالیت کرده و در راستای دیپلماسی اقتصادی و توسعه اقتصاد کشور نقش ایفا کنند.
نقش دیپلماسی پارلمانی در توسعه اقتصادی
وی افزود: ما در حوزه دیپلماسی پارلمانی هم مشاهده کردهایم که پارلمان میتواند از طریق بهبود روابط با سایر کشورها، روابط اقتصادی را تسهیل کند. بنده در سفر اخیری که به عنوان رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و کرهجنوبی به این کشور داشتم در نشست با رئیس مجلس، مسئولان وزارت خارجه و رؤسای کمیسیونهای آنها به عینه مشاهده کردم که از طریق گروه دوستی پارلمانی هم میتوان به درآمد کشور اضافه کرد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان گفت: همچنین سفیر ما در کره جنوبی اعلام کرده که بنده بخشی از مسائل خود را از طریق همتای شما یعنی رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و کره جنوبی پیگیری میکنم و این امر اهمیت دیپلماسی اقتصادی را به اثبات میرساند.