ابوذر ندیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به تأکید رهبر معظم انقلاب اسلامی در سیاستهای ابلاغی برنامه ششم توسعه مبنی بر اعمال نظارت کامل و فراگیر بانک مرکزی بر بازار و مؤسسات پولی، بانکی و اعتباری و ساماندهی مؤسسات و بازارهای غیرمتشکل پولی و مالی اظهار کرد: چرخش سرمایه علامت رکود و پیشرفت یا بهبود وضعیت اقتصادی کشورها محسوب میشود و باید معلوم شود که پول در کشور چه تعریف، چه گردش و چه آثاری دارد؟
لزوم بازیگری بانک مرکزی در مسائل اقتصادی
ندیمی افزود: اگر دولتی از اینکه میزان نقدینگی چقدر است، چگونه جهت پیدا میکند و چه مشکلاتی را رفع و چه مشکلاتی را ایجاد میکند مطلع نباشد، عملا گویی زمام اقتصاد در دستش نیست. همچنین ما باید بدانیم نقدینگی کجاست، از کجا وارد میشود، کجا به خرج میرسد، چقدر باعث کاهش تولید میشود و چقدر در اشتغال و صادرات اثر میگذارد؟
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ادامه داد: بانک مرکزی اگر فقط یک تماشاگر باشد که مشکل حل نمیشود بلکه باید بازیگر باشد و در مسائل دخالت کند؛ بدین معنی که باید معلوم شود بانک مرکزی تا چه اندازه در اقتصادی که نقش پول در آن حدود 70 درصد است و با پول میتوانیم بسیاری از مشکلات را حل کنیم نقش ایفا میکند.
نیازمند بانک مرکزی خلاق و کارآمد هستیم
وی اظهار کرد: ما در طول 36 سال گذشته از چند وظیفه بانک مرکزی غفلت کردیم. اول اینکه همه بازار پول در دستش نبوده است درحالیکه قرار بوده همه بازار پول در دست بانک مرکزی باشد و همچنین این بانک، تنها نسبت به آنها که مجوز داده است احساس مسئولیت میکند درحالیکه نسبت به آنهایی هم که مجوز نداده است باید احساس مسئولیت کند.
نماینده سیاهکل در خانه ملت تأکید کرد: سیاستهای بانک مرکزی در مورد گردش نقدینگی جواب نداده است؛ در حالی که ما با سیاستهای پول، بانکی، مالی و اعتباری کشور را اداره میکنیم. ما به یک بانک مرکزی خلاق، کارآمد و ناظر نیازمندیم، نه یک بانک مرکزی تماشاگر؛ بنابراین چنین موردی که در این سیاستها به آن اشاره شده است حرفی کاملا درست است و باید مورد پیگیری قرار گیرد.
اهمیت کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات
وی در پاسخ به پرسشی درباره اهمیت کاهش نسبت مطالبات غیرجاری به تسهیلات که در این سیاستها به آن اشاره شده است اظهار کرد: باز از علامتهای دیگر اقتصاد کشور، موضوع رویکردها است؛ مثلا در بودجه میپرسیم چقدر تولیدی، چقدر غیرتولیدی، چقدر عمرانی و چقدر جاری، چقدر تجدیدپذیر و چقدر تجدیدناپذیر است؛ بنابراین با این سؤالات متوجه میشویم که این بودجه به شکوفایی یا در جا زدن اقتصاد میانجامد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: واقعیت این است که باید قبول کنیم اقتصاد ما، اقتصادی نیازمند به توسعه است و در این رویکرد باید بیینیم در ارتباط با اداره بانکها و هزینههای مرتبط با ساخت و سازها چه اتفاقی میافتد.
ضرورت تغییر رویکرد نسبت به فعالیت بانکی
ندیمی ادامه داد: اکنون اگر بررسی کنیم متوجه خواهیم شد که ساخت و سازهای بسیاری توسط بانکهای کشور انجام میشود، در حالیکه دنیا عوض شده و دیگر به این همه ساخت و ساز و تشکیلات ساختمانی نیازی نیست و باید تجارت و بانکداری الکترونیک رونق پیدا کرده و به جای افزایش نیرو به افزایش خدمات فکر کنیم و روزآمدی داشته باشیم.
نماینده سیاهکل در خانه ملت در پایان گفت: به جای اینکه در همه امور دخالت کنیم باید سیاستگذار باشیم و در این زمینه هم اهمیت رویکردها معلوم میشود که این رویکردها مثلا جاری، عمرانی، تولیدی یا دلالی است و هرکدام از این رویکردها علامت زنده یا مرده بودن اقتصاد است.