کد خبر: 3322337
تاریخ انتشار : ۱۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۴
قره شیخلو پاسخ داد:

چرا محافل انس نمایشگاه قرآن مخاطب گسترده ندارد؟

گروه فعالیت‌های قرآنی: مسئول کمیته محافل و مراسم نمایشگاه قرآن به واکاوی میزان استقبال از محافل انس با قرآن در نمایشگاه قرآن پرداخت.

مهدی قره‌شیخلو، مسئول کمیته محافل و مراسم نمایشگاه بین‌المللی قرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در پاسخ به سؤالی در مورد دلایل بدون مخاطب ماندن محافل انس با قرآن در نمایشگاه قرآن، گفت: به اعتقاد من این مسئله بیشتر به بحث فضا و مکان بر می‌گردد. متأسفانه هنوز هم با گذشت سال‌ها یک مکان استاندارد برای برگزاری نمایشگاه‌هایی همچون نمایشگاه قرآن نداریم.

وی با بیان اینکه هر فعالیتی یک سری خصوصیات برای خود دارد، افزود: اگر آن فضا و مکان استانداردهای لازم را نداشته باشد هم برای برگزار کنندگان و هم برای بازدیدکنندگان مشکل ایجاد می‌کند. سال‌های قبل هم که نمایشگاه قرآن در مصلی برگزار می‌شد، آنجا نیز مکان استانداردی برای نمایشگاه قرآن نبود. چرا که برای اقامه نماز و ... ساخته شده است.

مقدمات حضور فراهم شود

رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم با بیان اینکه زمانی که نمایشگاه قرآن در مصلی برگزار می‌شد در برخی شب‌ها به عنوان قاری مدعو تلاوت داشته و شاهد استقبال اندک مردم بوده است، تصریح کرد: از دیدگاه من اصلی‌ترین موضوع این است که مخاطبان دوست دارند در چنین محافلی حضور داشته باشند اما برخی مقدمات نیز لازم است تا این حضور تسهیل شود.

قره‌شیخلو اظهار کرد: البته سال گذشته نیز محافل در مسجد خرمشهر که در ابتدای ورودی نمایشگاه قرآن بود برگزار می‌شد که استقبال چندانی نیز از آن صورت نمی‌گرفت. امسال نیز فضای دیگری در محل ورودی در نظر گرفتیم که متأسفانه شاهد استقبال مردم نبوده‌ایم و همین نشان می‌دهد که این مکان استاندارد لازم را برای برپایی نمایشگاه قرآن ندارد.

اهداف را مشخص کنیم

وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که باید مدنظر قرار گیرد این است که ما باید اهداف خودمان را از برگزاری نمایشگاه قرآن مشخص کنیم و ببینیم در برپایی نمایشگاه چه چیزی را دنبال می‌کنیم. اگر فقط دنبال یک کار معمول و روتین هستیم که بحث جداگانه‌ای است، به اعتقاد من ما هنوز برای برپایی نمایشگاه قرآن اهداف خاصی را مدنظر نداریم، می‌خواهیم در نمایشگاه همه چیز را داشته باشیم که به اعتقاد من این ضرورتی ندارد.

رئیس سازمان دارالقرآن الکریم بیان کرد: باید از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی‌ها را برای برپایی مناسب نمایشگاه قرآن آغاز کنیم، من شنیده‌ام که مسابقات قرآن مالزی زمانی که به پایان می‌رسد تیم اجرایی 10 روز مرخصی می‌گیرند و بعد از 10 رو برای سال بعد برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری می‌کنند. در ایران همیشه فعالیت‌ها را برای آخرین لحظات نگه می‌دارند و طبیعی است که این رها کردن فعالیت‌ها تا آخرین لحظات در عملکرد نهایی تأثیر گذاشته و باعث خواهد شد تا بسیاری از برنامه‌ریزی‌ها درست از آب در نیاید.

قره‌شیخلو در ادامه در پاسخ به این سؤال که عدم استقبال از محافل انس با قرآن نمایشگاه قرآن نتیجه کم کاری کدام بخش است و آیا نمی‌شد با در نظر گرفتن تمهیداتی جمعیت را به سمت محافل سوق داد، گفت: من این کم کاری را متوجه کمیته محافل و مراسم و یا مسئولان برگزاری نمایشگاه قرآن نمی‌دانم، لازم نیست که حتماً با در نظر گرفتن تمهیداتی همچون افطاری دادن در محل برپایی محفل انس مردم را جمع کنیم. اگر کارشناسی شود و بنشینیم و فکر کنیم ممکن است به این نتیجه برسیم که اصلاً نمایشگاه جای برگزار کردن محفل نباشد و باید فکر دیگری کرد و طرحی دیگر را در انداخت.

وی با اشاره به اینکه زمانی که سنتی فکر شود هر چیزی که از قبل وجود داشته است چه درست چه غلط همچنان محفوظ خواهد ماند، افزود: ما به برگزار کنندگان نمایشگاه اعلام کردیم که با توجه به تجربیات سال قبل می‌شود محافل انس با قرآن را برگزار نکرد اما مسئولان نمایشگاه اصرار داشتند که خود همین موضوع باعث فضاسازی خواهد شد. حتی پیشنهاد دادیم که محافل را با این نیت برگزار کنیم که در پایان کار یک آلبوم از تمامی تلاوت‌ها و تواشیح‌ها تهیه کنیم و آن را در انتها به عنوان خروجی نمایشگاه به بازار ارائه دهیم.

تیم محتوایی و کارشناسی تعیین شود

رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم با بیان اینکه امسال چنین هدفی مورد نظر است یا خیر، تصریح کرد: این پیشنهاد به مسئولان برگزار کننده نمایشگاه داده شد اما ظاهراً در سیستم فیلمبرداری مشکلاتی وجود داشته است. صحبت اصلی من این است که برگزار کنندگان نمایشگاه باید یک تیم محتوایی و کارشناسی تعیین شود و با پایان یافتن نمایشگاه هر سال بلافاصله برای نمایشگاه سال بعد برنامه‌ریزی کنند.

قره‌شیخلو عنوان کرد: اینکه نمایشگاه را وسیع برگزار کنیم دلیلی بر خوب بودن نمایشگاه نیست، اینها برتری برای نمایشگاه به حساب نمی‌آید، همه اینها به کارشناسی‌هایی که باید صورت بگیرد و به آن اشاره شد بر می‌گردد که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به این سؤال که چرا امسال و تا اینجای کار از قاریان جوان برای تلاوت دعوت شده است، گفت: قاریان دعوت شده برای تلاوت، ترکیبی هستند، ما قاریان جوان و ممتاز خوبی داریم که با اینکه رتبه بین‌المللی ندارند اما صداهای بسیار خوبی دارند و دست کمی از قاریان بین‌المللی ندارند، متأسفانه فرهنگی در کشور جا افتاده که همه دنبال اسم و رسم هستیم و حتماً طرف باید عنوانی داشته باشد تا مورد قبول باشد. زمانی که یک قاری صدای خوبی دارد و توانمند است ولو اینکه عنوان بین‌المللی نداشته باشد باید مورد استفاده قرار گیرد.

نگاه غیرکارشناسانه صدا و سیما به بخش تلاوت قاریان

رئیس سازمان دارالقرآن‌الکریم خاطرنشان کرد: ما با این نیت تلاش کرده‌ایم تا از این تیپ قاریان دعوت کنیم و به آنها میدان دهیم، متأسفانه صدا و سیما نیز این محدودیت‌ها را قائل شده است، سال گذشته در محافلی که برگزار می‌شد قاریانی که جوان بودند نیز تلاوت داشتند و برخی شبکه‌ها به دلیل اینکه محدودیت داشتند نمی‌توانستند صدای آنها را پخش کنند. این بسیار نگاه غیر کارشناسی است که این همه قاری جوان و با انگیزه در کشور داشته باشیم بعد تنها به حدود 20 نفر اجازه تلاوت در صدا و سیما بدهیم.

قره‌شیخلو افزود: در برنامه محافل قاریان بین‌المللی و صاحب عنوان نیز حضور خواهد داشت و در شب‌های آینده تلاوت خواهند داشت، ما نیز از اینکه محافل به این شکل برگزار می‌شود واقعاً ناراحت هستیم چون دست اندر کاران کمیته محافل و مراسم بسیار تلاش کردند تا قاریان خوبی را برای تلاوت دعوت کنند و واقعاً حیف است از این تلاوت‌ها استفاه نشود. حداقل کار برای استفاده بهتر از این تلاوت‌ها این بود که آلبومی از این تلاوت‌ها درست کنیم و آخر نمایشگاه آن را به عنوان یکی از محصولات نمایشگاه عرضه کنیم.

وی با بیان اینکه برگزاری فعالیتی در چنین حجمی بسیار سخت و سنگین است، گفت: نباید همه تقصیرها را متوجه برگزار کنندگان نمایشگاه دانست اما این نکته متوجه دوستان هست که بحث فعالیت‌های نمایشگاه را باید بسیار زودتر شروع کنند و فعالیت‌ها را به دقیقه نود واگذار نکنند.

captcha