غلامرضا نورمحمدی، معاون پژوهشی مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق(ع) حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به توسعه پایاننامههای میانرشتهای در کشور گفت: موضوع میانرشتهای از سال 2004 در دنیا مطرح شد؛ بعد از اینکه تفکیکی بین علوم ایجاد شد و علوم به سمت تخصصی و فوق تخصصی پیش رفت که در ابتدا فوایدی مثبتی نیز داشت، احساس شد که این تفکیکها حالت کلنگر بودن را از بین برد لذا از سال 2004 بازگشتی به بعد جامعنگری در علم به وجود آمد.
وی افزود: بعد از آنکه در قرون 15، 16، 17 و 18 که تکعاملی و تکفاکتوری در سلامت مطرح شد، بهندرت متوجه شدند چندفاکتوری هستیم و نیاز به رشتههای مختلف به ویژه در حوزه سلامت داریم؛ مثلا رشته پزشکی اجتماعی که تلفیقی از پزشکی، جامعهشناسی، روانشناسی، مردمشناسی و علوم مختلف بود.
نورمحمدی خاطرنشان کرد: بر این اساس مبحث میانرشتهای در سال 2004 آغاز به کار کرد اما در کشور ما با تأخیر وارد شد و بخشی از آن به آموزههای دینی ورود پیدا کرد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق(ع) حوزه علمیه قم ادامه داد: این موضوع در حوزه سلامت نمود بیشتری داشت و آشکارتر بود که نه تنها به سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی میپردازد بلکه حدود 14 بعد از حوزه سلامت را پوشش میدهد از جمله سلامت معنوی، اخلاقی، روحی، فرهنگی، سیاسی و باوری که قرآن برای همه این ابعاد آموزههای مختلفی را ارائه کرده است.
1802 آیه از قرآن متعلق به حوزه سلامت
وی با بیان اینکه حدود 1802 آیه از قرآن متعلق به حوزه سلامت است، گفت: این موضوع کششی برای علاقهمندان به حوزه میانرشتهای طب و سلامت ایجاد میکند تا موشکافانهتر به حوزه سلامت بپردازند.
نورمحمدی تصریح کرد: خلأها، ابهامها و چالشهای پیش روی علاقهمندان این حوزه به وجود میآید که این چالشها باعث میشود که نگاه فراتری به حوزه سلامت داشته باشند.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات طب اسلامی امام صادق(ع) حوزه علمیه قم گفت: افراد نخبهای از حوزه پزشکی به مباحث و نگرشهای دینی ورود پیدا کردهاند لذا بخش میانرشتهای در حوزه سلامت در حال رشد و شکوفایی است.
تدوین نظام جامع سلامت اسلامی تحقق پیدا کرد
وی در مورد حوزههای بخش سلامت و ظرفیتهای میانرشتهای این حوزهها گفت: حوزه پزشکی و سلامت دو بخش دارد که یکی بخش تئوریک و بخش دیگر بالینی و عملی است؛ در بخش تئوری با تلاشهایی که طی سالهای گذشته صورت گرفت تدوین نظام جامع سلامت اسلامی تحقق پیدا کرد.
نورمحمدی همچنین خاطرنشان کرد: در بخش بالینی نیز لازم است وزارت بهداشت و سایر بخشها ورود پیدا کنند و با یک انسجام و برنامهریزی این حوزه را نیز به ثمر بنشانند.
وی در مورد مهمترین موضوعات حوزه سلامت که نیاز به مطالعات میانرشتهای دارد، گفت: ما سومین کشوری هستیم که داروی گوارشی مصرف میکنیم که یکی از دلایل آن عدم ارائه الگوی تغذیه از دیدگاه دینی است و ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای ارائه این الگوست.