فاطمه محمد بیگی، مدرس دانشگاه علوم پزشکی قزوین در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به ارائه توصیههایی از منظر طب سنتی برای سلامتی روزه داران پرداخت.
وی با تأکید بر اینکه مدت زمان روزه داری نسبتا طولانی است به همین دلیل باید روزه داران در حین افطار و سحر نوع تغذیهای که انتخاب میکنند مناسب این شرایط باشد، اظهار کرد: سعی شود افطار را با نوشیدنیهای گرم مانند شیر آغاز کرد و از شیرینیهای طبیعی مانند خرما یا یک مقدار حلوای پخته شده به جای شیرینیهای مصنوعی مانند زولبیا و بامیه استفاده شود.
وی افزود: از مصرف بیش از حد شیرینی در حین افطار باید پرهیز کرد چون بعدا افت خون را به دنبال دارد، تأکید طب سنتی بر این است که بین افطار و شام فاصلهای وجود داشته باشد، اگر افطار با مایعات گرم مانند آش یا سوپ ساده و یا نان و پنیر به همراه گردو آغاز شود روزه داران انرژی خود را بازیافته و میتوانند فاصله مناسب زمانی مناسب بین شام و افطار را مراعات کنند.
از مصرف چند نوع غذا به طور همزمان باید پرهیز کرد
وی تصریح کرد: از سوی دیگر این طب تأکید دارد که بعد از افطار و حین شام چند گونه غذا در یک وعده مصرف نشود، چند نوع خوری میتواند سنگینی و مشکلاتی را برای معده از جمله سوء هاضمه فراهم کند.
مدرس دانشگاه علوم پزشکی قزوین نبست به مصرف نوشابههای گازدار هشدار داد و گفت: از مصرف نوشابه و آب میوههای غیر طبیعی نیز بپرهیزند چون باعث ورم معده و نفخ میشوند به جای آن میتوان شربتهای مناسب این فصل مانند سرکهانگبین یا سکنجبین، سرکه شیره، تخم شربتی و تخم کاهو را نوشید همچنین با توجه به گرمای هوای در فاصله بین افطار تا سحر نیز نوشیدن شربت خاک شیر میتواند مفید باشد.
خوردن میوه در فاصله افطار تا سحر فراموش نشود
وی بیان کرد: استفاده از میوه به خصوص میوههایی مانند هندوانه در فاصله افطار تا سحر نیز برای جبران و نگهداشت آب از دست رفته بدن مناسبت است.
محمد بیگی اظهار کرد: غذاهایی مانند تن ماهی و یا ماکارونی هم به دلیل وجود سودا غذاهای مناسب وعده سحر نیستند همچنین باید از غذای شور هم پرهیز کرد.
یک میان وعده مناسب برای فاصله افطار تا سحر
وی توصیه کرد:مصرف کاهو سکنجبین نیز می تواند میان وعده خوبی برای افطار تا سحر باشد این میان وعده می تواند خون را رقیق کرده و منزج اخلاط باشد همچنین خلطهای نا مناسب بدن را از طریق ادرار دفع کند لذا افرادی که غلظت خون دارند یا سزشان سنگین می شود یا دچار سر درد می شوند می توانند از آن استفاده کنند.
این پزشک طب سنتی با بیان اینکه طب سنتی برای افراد روزهدار با مزاجهای مختلف توصیه ویژه آن مزاج را ارائه میکند یادآور شد: افراد با طبع سرد غذای سودایی مانند دوغ و ترشی، هندوانه، سالادهای حاوی خیار و گوجه فرنگی نباید مصرف کنند از سوی دیگر اگر افرادی داریم که صفراوی مزاج اند توصیه این است که از نوشیدنی دوغ استفاده کند.