به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نشست رسانهای نخستین رپرتوار «ماه تئاتر استانها» پیش از ظهر امروز، 30 تیر با حضور رحمت امینی؛ مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری و توحید معصومی؛ مسئول امور استانهای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد.
رحمت امینی در ابتدای این نشست به ایراد سخن پرداخت و گفت: «ماه تئاتر استانها» یکی از مهمترین برنامههای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری در دعوت از گروههای برگزیده تئاتری تحت نظارت مراکز استانی حوزه هنری است که برای اجرای عمومی آثارشان در محدوده زمانی یک ماهه به تهران خواهند آمد.
وی ادامه داد: این برنامه که در قالب رپرتوار(مرور) آثار نمایشی برگزیده بیست و سومین جشنواره سراسری تئاتر «سوره ماه» تدارک دیده شده است شاید یکی از کمنظیرترین رویدادهای تئاتری در توجه و اهتمام به قابلیتها و ظرفیتهای موجود میان اهالی تئاتر استانهای کشور باشد که فعالیت آنها کمتر مورد توجه قرار میگیرد و خاطرم هست برنامهای مشابه را سالها پیش در امور استانهای مرکز هنرهای نمایشی ارشاد شاهد بودیم.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری با اشاره به اینکه جشنواره تئاتر «سوره ماه» تولیدمحور است، تصریح کرد: آثار این جشنواره همگی برای شرکت در این رویداد تئاتری تولید میشود، اما در طول سال و پس از زمان برگزاری جشنواره شاهد هستیم که آثار فعالان تئاتری در تهران هستند که بیشتر مورد توجه قرار گرفته و برای آنها اجرای عمومی در نظر گرفته میشود و برای رعایت عدالت تصمیم گرفتیم برنامهای نیز برای اجرای عموم آثار نمایشی استانی که برگزیده این جشنواره شدهاند نیز داشته باشیم.
گروههای تئاتری حتی در شرایط بد اقتصادی نیز باید مورد حمایت قرار گیرند
امینی در ادامه گفت: با وجود وضعیت بد اقتصادی که به ویژه حوزه فرهنگ و هنر کشور به آن مبتلاست، اما اعتقاد راسخ داریم که باید گروههای تئاتری بیش از پیش مورد حمایت قرار گیرند و برگزاری این رپرتوار فرصتی هر چند کوچک در این راستاست تا به این وسیله آثار استانی نیز سهمی از این چتر حمایتی داشته باشند.
این مدرس و کارگردان تئاتر افزود: یکی از کارهایی که در راستای این حمایت انجام دادیم دعوت از مسئولان فرهنگی و هنری حتی مسئولان عرصههای سیاسی همچون نمایندگان مجلس برای تماشای این آثار است و به ویژه نمایندگانی که این آثار از استان آنها در این رپرتوار نمایش داده میشود تا از نزدیک در جریان ضعفها و قوتهای گروههای نمایشی شهرستانهای حوزه انتخابی خود قرار گیرند.
امینی تأکید کرد: مرکز هنرهای نمایشی نیز در زمینه اسکان، پذیرایی و اقلامی همچون تبلیغات محیطی، بلیط، دعوتنامه میهمان و مواردی از این دست گروههای شرکتکننده در این رپرتوار را مورد حمایت خود قرار خواهند داد که امیدواریم در طول مدتی که هر یک از آنها در تهران حضور دارند، اتفاقات خوب و مثمرثمری را شاهد باشیم.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری ادامه داد: حال که به بهانه برگزاری این رپرتوار اینجا گردهم آمدهایم فرصت را مغتنم شمرده و گزارشی هر چند اجمالی در مورد سایر فعالیتها و اقدامات مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری ارائه خواهم کرد و در آغاز اینکه به هر حال در حوزه هنری دو تالار نمایشی «تماشاخانه ماه» و «تماشاخانه مهر» را در اختیار داریم و بسیار راغب هستیم که در طول سال این سالنهای نمایشی میزبان اجرای عموم آثار فاخر نمایشی باشند.
تحت هر شرایطی سالنهای نمایشی حوزه هنری را در اختیار گروهها قرار نمیدهیم
وی گفت: البته این بدان معنا نیست که هر اثری را بدون در نظر گرفتن مؤلفههای کیفی و اهداف حوزه هنری که گسترش و ترویج فرهنگ ارزشی، دفاع مقدس و انقلاب اسلامی است برای اجرا در این سالنها در نظر بگیریم و ملتزم بر رعایت این مسائل به ویژه سنخیت آثار با مضامین انقلابی و ارزشی هستیم.
دبیر سیامین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» گفت: علاوه بر رایزنیهایی که در مورد تولید و اجرای عموم آثار نمایشی در این سالنها به عمل آمده است، هنرمندان زیادی از جمله احمد ساعتچیان، مریم معترف و حتی امید بنکدار که بیشتر او را در حوزه کارگردانی سینما میشناسیم ابراز تمایل کردهاند که تولیداتی در حوزه تئاتر انقلاب و دفاع مقدس داشتهاند که با توجه به این استقبال امکان دارد در جشنواره بیست و چهارم تئاتر «سوره ماه» بخشی را نیز برای اجرای آثار این دوستان تحت عنوان بخش میهمان در نظر بگیریم.
کارگروه اقتباس نمایشی از آثار ادبی همچنان فعال است
امینی اظهار داشت: کارگروه اقتباس از آثار ادبی با موضوع انقلاب و دفاع مقدس با حضور افراد متخصص اکنون بیش از یک سال است که همه رمانها و آثار ادبی این حوزه را مورد رصد قرار میدهند تا در نهایت خروجی این پروسه پژوهشی برای تبدیل شدن به آثار ادبیات نمایشی در اختیار بیش از 15 نمایشنامهنویس فعال در این حوزهها قرار گیرد که به محض نگارش ابتدا مورد نمایشنامهخوانی قرار گرفته و در نوبت تولید برای اجرای عموم قرار خواهند گرفت.
مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری ادامه داد: سفارشهای متعددی نیز از سوی برخی فعالان تئاتری پیرامون تولید آثاری با موضوع شخصیتهای تاریخی و فرهنگی ایرانی در این مدت داشتهایم که نمونه بارز آن تولید اثری پیرامون شخصیت علمی ابوریحان بیرونی است و البته در مورد بزنگاههای انقلاب اسلامی و شخصیتهای آن نیز آثار در حال تولید و نگارش هستند که بلافاصله پس از اتمام رونمایی خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه همایش علمی «حج و جلوههای نمایشی آئین ابراهیمی» به زودی و با ارائه مقالات علمی در حوزه علمی برگزار خواهد شد، گفت: انتشار 5 نمایشنامه ویژه کودک و نوجوان و برگزاری چهارمین جشنواره تئاتر ماه کودک و نوجوان از جمله برنامههای آینده این مرکز است که در دستور کار قرار دارد.
این گزارش حاکی است، توحید معصومی؛ مسئول امور استانهای مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری دیگر سخنران این نشست بود که به اختصار گزارشی از روند برگزاری این رپرتوار ارائه کرد و گفت: اجرای عمومی آثار نمایشی خواست همه مراکز استانی حوزه هنری است، اما با توجه به محدودیتهای موجود در بحث سختافزار و سالنهای نمایشی نمیتوانیم پاسخگوی همه این تقاضاها باشیم.
هر یک از نمایشهای «ماه تئاتر استانها» 5 اجرا خواهند داشت
وی ادامه داد: با این وجود در نخستین رپرتوار «ماه تئاتر استانها» مجموعهای از آثار برتر نمایشی بیست و سومین جشنواره تئاتر «سوره ماه» را که 4 نمایش از این میان در بخش مرور جشنواره «تئاتر فجر» نیز شرکت داده شده بودند به اجرای عمومی خواهیم گذاشت که هر کدام 5 روز در دو تالار نمایشی «تماشاخانه ماه» و «تماشاخانه مهر» روی صحنه خواهند رفت.
معصومی با اشاره به اینکه مراسم افتتاحیه این رپرتوار یک ماهه، دوشنبه، 5 مرداد ساعت 18 در «تماشاخانه مهر» خواهد بود گفت: 7 اثر نمایشی از استانهای گیلان، مازندران، هرمزگان، اردبیل، قزوین، اصفهان و سیستان و بلوچستان از 5 تا 30 مرداد هر کدام در 5 نوبت به اجرای عمومی در خواهند آمد که به طور متوسط به هر گروه برای این تعداد اجرا، مبلغ 5 میلیون تومان اختصاص داده شده است؛ ضمن آنکه همان گونه که اشاره شد مسئولیت اسکان، پذیرایی و تبلیغات هر یک از گروهها به عهده مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری است و مراکز استانی حوزه هنری نیز در زمینه هزینه ایاب و ذهاب گروهها را مورد حمایت خود قرار دادهاند.