کتایون نجفیزاده رئیس اداره پیوند اعضا و بیماریهای خاص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با بیان اینکه نتایج فرهنگسازی در رابطه پیوند عضو از مرگ مغزی چشم انداز امیدوار کنندهای را پیش روی کشور برای تأمین عضو مجسم کرده است، عنوان کرد: در سال گذشته آمار پیوندکلیه از مرگ مغزی 36 درصد بود که در سه ماهه اول سال جاری به 58 درصد رسیده است.
وی افزود: در کشور هر سال حدود دو هزار و 700 پیوند کلیه انجام میشود این در حالیست که پنج تا هشت هزار مرگ مغزی در کشور ثبت میشود، طبق آمار سازمان بهداشت جهانی باید سالانه از 50 درصد این مرگ مغزیها، یعنی بین دو هزار و 500 تا چهار هزار اهدای عضو داشته باشیم این در حالیست که تنها 700 اهدا کننده در سال گذشته وجود داشتهاند حال اگر در سال، دو هزار پیوند داشته باشیم (هر اهدا کنندهای دو کلیه) سالانه میتوانیم چهار هزار پیوند کلیه انجام دهیم.
کشور سالانه به بیش از دو هزار اهدای کلیه نیاز دارد
نجفزاده ادامه داد: کشور سالی به دو هزار و 700 پیوند کلیه نیاز دارد، البته باید این را به یاد داشته باشیم اگر به خوبی بتوان روی اهدای عضو افراد مرگ مغزی شده کار کرد به هیچ عنوان نیاز به اهدا از فرد زنده وجود نخواهد داشت و در به روی ناهنجاریهایی که امروز در رابطه فروش کلیه دیده میشود بسته خواهدشد.
وی تأکید کرد: رسیدن به آمار اهدای 58 درصد از افراد مرگ مغزی شده بدین معنی است که مرزی که سازمان بهداشت جهانی تعیین کرده بود را رد کردهایم و به سرعت به این سمت میرویم که دیگر به اهدای عضو از افراد زنده نیاز نباشد.
ادیان کمک به هم نوع را توصیه کردهاند
رئیس اداره پیوند و بیماریهای خاص وزارت بهداشت با بیان اینکه تمامی ادیان انسانها را به یاری همنوعان خود تشویق کردهاند، اظهار کرد: در آیه 32 سوره مبارکه مائده نیز این مسئله برای ما مسلمانان توصیه شده است که نجات جان یک انسان برابر نجات جان تمامی انسانهاست.
وی افزود: فرهنگ ما فرهنگ ایثار است، هیچ مسلمانی راضی نمیشود انسان دیگری در رنج باشد و در حالیکه میتواند او را نجات دهد این کار را انجام ندهد، این فرهنگ و این مذهب با ایثارگری عجین است و مطمئنا هیچ کدام از این مردم خواهان این نیستند که فردی در صف انتظار پیوند عضو جان بدهد.
یاسوج فعالترین واحد فراهم آوری اعضا/ نقش امامان جمعه در تشویق شهروندان
نجفزاده با اشاره به راهاندازی 53 واحد فراهمآوری اعضا در کشور بیان کرد: باید از این پتانسیل فرهنگی و مذهبی برای نجات تعداد بیشتری از انسانها استفاده شود، مراجع مذهبی، روحانیون و صدا و سیما میتوانند این فرهنگ اهدای عضو را در جامعه نهادینه کنند چنانکه در شهرهایی مانند یاسوج، بهبهان و جهرم با کمک امامان جمعه و روحانیون دیگر چنین فرهنگی نهادینه شده است و در این شهرها آمار 100 درصدی رضایت خانواده فرد مرگ مغزی شده برای اهدای عضو وجود دارد.
افق روش اهدای عضو در سال 94
وی یادآور شد: حرکتی که در کشور برای فرهنگسازی اهدای عضو از افراد مرگ مغزی آغاز شده است این نوید را میدهد که آمار شگفت انگیزی در پایان سال 94 از اهدای عضو وجود داشته و این امر مطمئناً باعث خواهدشد پیوند از افراد زنده متوقف شود.