حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا اکرمی، رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درباره میزان تحقق اهداف جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هستهای گفت: در این زمنیه باید به چند نکته توجه کرد؛ اول اینکه آمریکا خواهان مذاکره بود و دردولت قبل این مذاکرات آغاز شد و در دولت یازدهم پس از حدود 22 ماه به یک جمعبندی رسید.
ایران و آمریکا از مذاکرات هستهای چه میخواستند؟
وی افزود: اکنون فرصتی است که مجلس شورای اسلامی و شورای عالی امنیت ملی در ایران و کنگره در آمریکا این جمعبندی را بررسی و نتیجه آن را اعلام کنند.
اکرمی اظهار کرد: نکته دوم اینکه باید به این مسئله توجه کرد که ایران از مذاکرات چه میخواست و آمریکا از این مذاکرات به دنبال چه هدفی بود. آمریکا از ابتدا به دنبال برچیدن برنامه هستهای ایران بود و پس از آن نیز تلاش میکرد غنیسازی اورانیوم در داخل ایران صورت نگیرد و برنامه تحقیق و توسعه این دانش نیز متوقف شود.
وی تأکید کرد: آنها تمام تلاش خود را نیز در این راستا مصروف کردند اما امروز اعتراف میکنند که ما نمیتوانیم ایران را از غنیسازی و استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای محروم کنیم چون دانش هستهای در ایران بومی شده است و توان از بین بردن آن را نداریم.
عضو جامعه روحانیت مبارز اضافه کرد: در مقابل، ایران به خواسته خود برای به رسمیت شناختن حق غنیسازی اورانیوم از سوی شش قدرت جهانی و ادامه تحقیق و توسعه دست یافت و در واقع این حق را تثبیت کرد.
خنثیشدن تبلیغات ایرانهراسی دشمنان در نتیجه مذاکرات
اکرمی با بیان اینکه دشمنان جمهوری اسلامی در کنار مسئله هستهای دست به تبلیغات بینالمللی علیه ایران مبنی بر تلاش ایران برای دستیابی به بمب اتم روی آورده بودند، گفت: آنها سعی کردند با ایرانهراسی، جمهوری اسلامی را به عنوان خطری برای امنیت جهانی معرفی کنند اما ایران بارها اعلام کرد که به دنبال سلاح هستهای نیست و آن را بر طبق فتوای رهبر معظم انقلاب حرام میداند.
وی افزود: امروز میتوان گفت پس از مذاکرات طولانی و بیش از بیست ماه، دنیا سخن ایران را پذیرفت و تبلیغات ناجوانمردانه بینالمللی علیه ایران نیز خنثی شد که این مسئله برای جمهوری اسلامی ایران دستاورد مهمی است.
توافق حاصلشده در شرایط فعلی مقبول بود
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: مطلب چهارم این است که ایران میخواست تحریمهای ظالمانه و غیرعادلانه در موضوع هستهای لغو شود و در این توافقنامه با قید زمان، تقریباً به این خواسته خود رسید؛ در گام اول شورای امنیت سازمان ملل به اتفاق آرا تحریمهای خود علیه ایران را لغو کرد و آمریکا و اتحادیه اروپا نیز در ادامه باید تحریمهای خود علیه ایران را لغو کنند.
اکرمی عنوان کرد: نظر من این است که ایران به خواستههای خود رسید و البته به قول رئیسجمهور ما سه گل زدیم و دو گل خوردیم؛ یعنی این توافق مطلوب ما نبوده است اما در شرایط موجود، توانستیم به توافق مقبولی دست پیدا کنیم.
بررسی کارشناسی و به دور از هیجان جمعبندی مذاکرات
وی یادآور شد: نکته مهم در حال حاضر این است که افکار عمومی برای بررسی این توافق باید حوصله کنند و نخبگان و کارشناسان این توافق را مطالعه کنند و نقاط ضعف و اشکال آن را که حتماً وجود دارد شناسایی کنند و اگر نقدی دارند بیان کنند.
اکرمی اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی مسئولیت بررسی این توافق را بر عهده دارد و پس از رسیدن به جمعبندی نظر «آری» یا «نه» خود را نسبت به جمعبندی مذاکرات اعلام میکند.
وی در پایان تأکید کرد: وقتی این مراحل قانونی برای بررسی این توافق وجود دارد نباید با سخنان هیجانی فضای جامعه را ملتهب کرد؛ باید با صبر و حوصله اجازه داد که جمعبندی مذاکرات در فضای کارشناسی و به دور از نگاههای سیاسی مورد بحث و بررسی قرار گیرد تا آنچه به صلاح کشور است محقق شود.