به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی «بوابة الشرق»، خبر کشف این نسخه خطی قرآنی هفته گذشته در محافل رسانهای منتشر شد و بر اساس گزارش نشریه تایم، روش تاریخگذاری رادیوکربن، قدمت این نسخه را حداقل 1370 سال تخمین زده است.
سعود السرحان، مدیر تحقیقات مرکز پژوهش و مطالعات اسلامی «ملک فیصل» شهر ریاض، پایتخت عربستان، درباره صحت تاریخ کتابت این نسخه خطی قرآنی کشفشده در دانشگاه بیرمنگام انگلیس ابراز شک و تردید کرد.
وی با اشاره به این که متن عربی این نسخه دارای نقطه است، گفت: فاصلههایی که میان آیات وجود دارد در زمان اعلامشده برای نگارش این نسخه رایج نبوده و این شیوه بعدها رواج یافته است.
این پژوهشگر سعودی با بیان این که تاریخ پوستی که این متن بر روی آن نوشته شده است، تاریخ کتابت این نسخه خطی را اثبات و مشخص نمیکند، تصریح کرد: در گذشته پوستی که نسخههای خطی بر روی آنها نوشته میشود چندین بار تمیز میشد و در برخی مواقع دوباره مورد استفاده قرار میگرفت، بنابراین نمیتوان براساس پوست تاریخ کتابت این نسخه را اثبات کرد.
مدیر تحقیقات مرکز پژوهش و مطالعات «ملک فیصل» ریاض تأکید کرد: اکنون یک نوع رقابت میان پژوهشگران جهت کشف قدیمیترین نسخه قرآن ایجاد شده است، با این وجود کشف این نسخه قرآنی در انگلیس تأثیر بسیار کمی بر اعتقادات مردم خواهد داشت، زیرا مسلمانان بر این اعتقادند که قرآن کریم از زمان نبی اکرم(ص) تاکنون هیچ تغییری نکرده است.
الازهر حق درخواست برای برگرداندن این نسخه خطی قرآن را ندارد
عباس شومان، معاون الازهر، نیز در واکنش به خبر کشف صفحاتی از یک نسخه بسیار قدیمی قرآن در دانشگاه «بیرمنگام» انگلیس گفت: درخواستها از الازهر برای گرفتن این نسخه خطی کشفشده جایز نیست، زیر الازهر این حق را ندارد که این درخواست را ارائه دهد.
وی افزود: الازهر به نمایندگی از اهل سنت در جهان سخن میگوید، اما درخواست برگرداندن این نسخه خطی تنها مختص الازهر نیست و هر کشور اسلامی این حق را دارد که این درخواست را داشته باشد.
شومان تصریح کرد: سازمانهای اسلامی زیادی هستند که نماینده اسلام و مسلمانان هستند و میتوانند درخواست برگرداندن این نسخه خطی قرآنی را ارائه دهند.
هفته گذشته خبری مبنی بر کشف چند برگ از یک نسخه بسیار قدیمی قرآن که ممکن است قدیمیترین نسخه خطی قرآن باشد، در دانشگاه «بیرمنگام» انگلیس منتشر شد.
این نسخه به واحد آزمایش رادیوکربنی دانشگاه آکسفورد سپرده شده بود و بررسیها نشان داد که صفحات این قرآن قدیمی از پوست گوسفند و یا بز هستند و این قرآن در زمره قدیمیترین نسخههایی است که تاکنون به جای مانده است.