سیدمحمد شریعتی، سرپرست گروه تواشیحخوانی بشارت اصفهان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به تغییراتی که در آییننامه اجرایی مسابقات مدیحهسرایی اتفاق افتاده است، گفت: ما در فضای مجازی تالار گفتوگو ویژه اعضای گروههای تواشیح کشور راهاندازی کردهایم که در این تالار گفتوگو با عنوان «همنوا»، مدتها است، 90 درصد اعضای گروههای تواشیح کشور فعالیت دارند و در آن مباحث مختلف پیرامون حوزه تواشیح و مدیحهسرایی مورد بحث و گفتوگو قرار میگیرد.
سرپرست گروه تواشیحخوانی بشارت اصفهان با بیان اینکه اعضای تالار گفتوگوی گروههای تواشیح همه نسبت به تغییرات در آییننامه مسابقات مدیحهسرایی معترض هستند گفت: به نظر میرسد مهمترین دلیلی که موجب این تغییرات و حذف مرحله استانی مسابقات تواشیح شده، بحث هزینهها بوده است.
تغییرات آییننامه اجرایی مسابقات تواشیح پختگی لازم را ندارد
شریعتی با بیان اینکه طرح جدیدی که برای اجرای مسابقات تواشیحخوانی ارائه شده است پختگی لازم را ندارد، عنوان کرد: رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف اعلام کرده است این تغییرات بنا به نظر کارشناسان و اساتید فن اعمال شده است اما ما هر چه تلاش کردیم تا متوجه شویم کدام کارشناسان و اساتید این آییننامه اجرایی جدید را تأیید کردهاند به نتیجه نرسیدیم و اساتید نیز از این موضوع بیاطلاع هستند.
وی در ادامه گفت: برگزاری مسابقات تواشیح به این روش که مرحله استانی حذف شود و گروهها فقط آثار خود را ارسال کنند تا تعداد محدودی از آثار به مرحله کشوری راه یابد تیشه به ریشه گروههای جوان میزند و این هنر که اساسا تضعیف شده است به طور کامل مورد بیمهری قرار میگیرد.
شریعتی ادامه داد: اگر از گروههایی مانند بشارت که جزو گروههای قدیمی و شناخته شده هستند و همواره اجراهای متعددی در برنامهها و محافل قرآنی دارند، بگذریم، گروههای تواشیح در شهرهای کوچک هستند که ممکن است هیچ اجرایی به آنها نخورد و این گروهها حتی امکان خرید لباس متحدالشکل را هم ندارند و تمام دلخوشی آنها این است که در صحنه مسابقات حاضر شده و با اجرای برنامه در مرحله استانی به مسابقات کشوری راه پیدا کنند تا در سطح کشور مطرح شوند.
مسابقات کشوری تواشیح فضای کارگاه آموزشی دارد
وی در ادامه گفت: مسابقات کشوری تواشیح فضای کارگاه آموزشی دارد و هرچند که در پایان مسابقات یک گروه برتر انتخاب میشود اما این فضا برای دیگر گروههای استانی نیز بسیار باارزش است و گروههای جوانتر از این فضا کسب تجربه میکردند؛ همین که گروههای مختلف از استانهای سراسر کشور در مسابقات کشوری گردهم میآمدند و چند روزی را با هم بودند و اجراهای همدیگر را میدیدند بسیار اهمیت داشت و چنین فضایی تکرارشدنی نیست.
سرپرست گروه تواشیح بشارت اصفهان ادامه داد: اگر کارگاه آموزشی هم برای گروههای تواشیح برگزار شود باز اثر حضور در مسابقات تواشیح را نخواهد داشت؛ چرا که وقتی گروههای تواشیح در حضور هم به اجرای برنامه میپردازند موجب میشود تا از نزدیک با الحانی که اجرا کردهاند آشنا شوند و متنهایی که استفاده کردهاند را ببینند و همچنین از تجربیات هم استفاده کنند و دوستان قرآنی جدیدی پیدا کنند.
وی یادآور شد: برگزاری مسابقات تواشیح به صورت استانی و حضور برترینهای هر استان در مرحله کشوری مسابقات، برکات خیلی زیادی دارد؛ ما نیز حضور در این مسابقات را چندین دوره برگزار کردهایم و معتقدیم این مسابقات در مرحله استانی و کشوری عامل افزایش تجربه ما خواهد بود. با تغییراتی که در آییننامه اجرایی به وجود آمده است تمامی برکات مسابقات استانی و کشوری از بین میرود و فقط 10 گروه در مرحله کشوری حاضر میشوند که در این صورت چیزی عاید گروههای تازهکار نمیشود.
شریعتی عنوان کرد: در جام فوتبال درست است که فقط یک تیم اول میشود اما بقیه تیمها نیز برای کسب تجربه شرکت میکنند تا دیده شوند؛ مسابقات تواشیحخوانی نیز وضعیت مشابه جام فوتبال را دارد و باید تمامی گروهها حضور داشته باشند و در نهایت گروه برتر انتخاب شود.
تمامی دردمان این است که گروههای موجود حفظ شوند
وی در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: ما تا قبل از این تشویق به تشکیل گروههای تواشیح میکردیم تا تعداد این گروهها در استانهای مختلف بیشتر شود اما با روندی که سازمان اوقاف و امور خیریه در پیش گرفته است تمام دردمان این است که همین گروههای موجود حفظ شوند و دیگر نمیتوانیم تشویق کنیم؛ چرا که تشکیل گروههای جدید با هیچ حمایتی روبرو نخواهد شد و این گروهها هیچگاه دیده نمیشوند.
شریعتی با تأکید بر اینکه به نظر بنده مهمترین دلیلی که موجب ایجاد تغییرات در آییننامه اجرایی مسابقات تواشیح شده است بحث هزینهها بوده است؛ متأسفم در کشور ما که هزینههای زیادی برای حوزههای مختلف انجام میشود از هزینه رشته تواشیح کم میشود تا در نهایت شاهد بیانگیزگی گروههای جوان و نابودی این رشته در کشور باشیم.
وی با بیان اینکه سازمان اوقاف اعلام کرده بود این تغییرات از سال آینده اجرایی میشود، عنوان کرد: امسال قرار نبود این تغییرات اعمال شود اما به گروههای برتر استانها که بنا بود در مرحله کشوری حضور داشته باشند اعلام شده است که آثار خود را برای سازمان اوقاف ارسال کنند تا در نهایت از بین این گروهها تعداد محدودی برای حضور در مرحله کشوری انتخاب شوند.
شریعتی در پایان با بیان اینکه برخیها عنوان کردهاند که گروههای تواشیح هیچ خروجی خاصی در کشور ندارند، اظهار کرد: همین که اجرای گروههای برتر تواشیحخوانی از صداوسیما پخش میشود، برترین گروهها در محضر رهبر معظم انقلاب به اجرای برنامه میپردازند و همچنین گروههای برتر به خارج از کشور اعزام میشوند نشانه خروجی خوبی است که گروههای تواشیحخوانی دارند و این دستاوردها باید حفظ شوند.