کد خبر: 3339082
تاریخ انتشار : ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۲
انوشیروان فروغی:

توجه به خط نسخ ایرانی پیش‌زمینه جهانی کردن این هنر است

گروه هنر: یک خوشنویس با بیان اینکه ابتدا باید خط نسخ ایرانی را مورد توجه قرار دهیم تا بتوانیم این هنر را جهانی کنیم، گفت: با توجه به ظرفیتی که این خط دارد، باید آن را در کتابت قرآن به صورت تدریجی جایگزین خط عثمان‌طه کنیم.

انوشیروان فروغی، استاد خوشنویس در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره پتانسیل خط نسخ ایرانی در کتابت قرآن اظهار کرد: از نگاه من این خط ظرفیت بسیاری بالایی برای کتابت قرآن داراست. این گفته نیز تنها یک ادعای تو خالی نیست، بلکه برای تک تک آنها دلیل داشته و حاضرم آن را به اثبات برسانم، اما متاسفانه به دلیل نبود سرمایه‌گذاری لازم در جهان اسلام این خط نتوانسته جایگاه لازم را در کتابت قرآن به دست آورد.

وی افزود: درباره توانایی نسخ ایرانی همین اندازه باید بگویم که برخی اساتید عرب نیز به امتیازهای خط نسخ ایرانی معترف بوده‌اند. برای مثال استاد ناجی زین‌الدین در یکی از کتاب‌های معروفش، بخشی از خط نسخ استاد نیریزی آورده که زیبایی آن باعث مسرت وی شده بود. دلیل این مسئله نیز این است که نسخ ایرانی لطافتی را در خود دارد که در نسخ عربی نمی‌توان آن را مشاهده کرد. این مزیت هم از جغرافیا و فرهنگ ایرانی سرچشمه گرفته است.

این استاد خوشنویسی ادامه داد: خط نسخ ایرانی از طریق حکومت رواج پیدا می‌کند و یک موسسه یا یک مرکز به تنهایی قادر نیست مروج آن باشد. این اتفاق چند سال پیش با تاکیدات مقام معظم رهبری رخ داد و معظم‌له قرآن‌هایی به خط نسخ ایرانی به برخی از اهالی فرهنگ و هنر اهدا کردند. این رفتار باید در تمامی بخش‌های کشور ادامه پیدا می‌کرد، چون وقتی ما ادعای جهانی شدن خط نسخ ایرانی را داریم در ابتدا باید خود آن خط را مورد توجه قرار دهیم.

فروغی با بیان این‌که عربستان سرمایه‌گذاری کلانی را روی رواج خط نسخ عربی در جهان اسلام انجام می‌دهد، گفت: خط عثمان‌طه که از سوی کشور عربستان حمایت جدی می‌شود با سرمایه‌گذاری کلان آن کشور همه‌گیر شده است، چون آنها در بسیاری از مواقع قرآن‌های رایگان را در بین حجاج پخش می‌کردند. این کار چند سال ادامه پیدا کرد و در نهایت موجب ترویج این خط شد، هر چند آنها هنوز به کار خود ادامه می‌دهند و قرآن‌های رایگان بین مردم پخش می‌کنند.

این مدرس و برگزیده هنر خوشنویسی در پایان تاکید کرد: البته نمی‌خواهم بگویم که خط عثمان‌طه خط ضعیفی است، اما وقتی در هنر ایران خط ایرانی بسیار خوبی وجود دارد، چرا نباید از خطی چون نسخ ایرانی در کتابت قرآن بهره ببریم. نکته دیگر این‌که سرمایه‌گذاری در این حوزه (رواج خط نسخ ایرانی در کتابت قرآن) مطمئناً نتایج ماندگاری خواهد داشت، هر چند برای به سرمایه نشستن در این حوزه باید زمان کافی صرف شود تا نتیجه مطلوب حاصل آید. 

captcha