کد خبر: 3340028
تاریخ انتشار : ۱۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۱
در همایش قرقیزستان تأکید شد؛

لزوم اقدامات مؤثر برای جلوگیری از افراط‌گرایی و رادیکالیسم دینی/ داعش جریانی بدون مرز است

شعب خارجی: رئیس انستیتوی ملی پژوهش استراتژیک قرقیزستان طی همایشی در قرقیزستان، خواستار انجام اقدامات مشخص و مؤثر برای جلوگیری از افراط‌گرایی و رادیکالیسم دینی در این کشور شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از رایزنی فرهنگی ایران در قرقیزستان، بولات سلطان‌اف، رئیس انستیتوی ملی پژوهش استراتژیک قرقیزستان، 15 مردادماه در همایش «تشریک مساعی ارگان‌های دولتی و انستیتوهای پژوهشی برای مقابله با افراط گرایی و رادیکالیسم دینی» خواستار طرح‌ریزی و انجام اقدامات مشخص و مؤثر برای جلوگیری با افراط‌گرایی شد.

وی بیان کرد: قرقیزستان از زمان استقلال به سمت آزادی وجدان و دین حرکت کرده است و با فراهم شدن شرایط مناسب در جهت توسعه آزاد حوزه دینی، زمینه همکاری بین حکومت و انجمن‌های دینی شکل گرفته است.

سلطان‌اف با اشاره به اینکه اکنون در قرقیزستان مانند بعضی از کشورهای منطقه و دنیا با پدیده تروریسم و افراط‌گرایی مواجه هستیم، ادامه داد: در حال حاضر سازمان‌های تروریستی و افراط‌گرایی در خاور نزدیک و نقاط دیگر دنیا با سرعت در حال رشد هستند، سازمان‌هایی که  گسترش ایدئولوژی آنها برای تمام منطقه خطر بالقوه دارد.

رئیس انستیتوی ملی پژوهش استراتژیک قرقیزستان گفت: اکنون افراط‌گرایی در سطح جهانی، منطقه‌ای، کشوری، محلی و حتی در خانوادها در حال گسترش است و نه تنها ریشه اقتصاد ی ندارد؛ بلکه از ریشه‌های سیاسی و اجتماعی هم برخوردار است.

وی اظهار کرد: افراطی‌گرایان مذهبی تنها از اقشار فقیر جامعه نیستند؛ بلکه از طبقات متوسط و برخوردار جامعه هم کسانی به افراط‌گرایی رو آورده‌اند.

سلطان‌اف عنوان کرد: در قرقیزستان تصور عمومی این است که به‌طور سنتی فقط ارگان‌های نظامی باید با افراط‌گرایی مبارزه کنند؛ در حالی که لازم است سازمان‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و دینی به طور فعال در موضوع جلوگیری از افراط‌گرایی مذهبی نقش ایفا کنند، ضمن آنکه مساعدت نهادهای دینی و کارشناسان نیز برای حل این مسـئله لازم است.

رئیس انستیتوی ملی پژوهش استراتژیک قرقیزستان افزود: با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین روش‌های گسترش تفکرات افراطی اینترنت است و در دنیا، اینترنت به‌طور کلی در اختیار شرکت‌های خصوصی قرار دارد؛ به همین خاطر، شرکت‌های youtube ، facebook و google می‌توانند در جلوگیری از گسترش ایده‌های افراطی نقش مهمی را ایفا کنند.

داعش جریانی بدون مرز است

وی اظهار کرد: آنچه به نام «داعش» شهرت یافته یک جریان بدون مرز است که قوانین بین‌المللی را رعایت نمی‌کند و اصلاً اسلامی نیست. آنها مسلمانان را به شکل دردناکی می‌کشند ما باید برای این جریان نام جدیدی را مشخص کنیم که ماهیت آن را دقیق‌تر روشن کند.

در ادامه همایش تأکید شد: توجه به بهبود سیستم اداری کشور قرقیزستان در مبارزه مؤثر با فساد با هدف به دست آوردن اعتماد مردم، تأکید بر توسعه دموکراتیک کشور، برقراری عدالت، امکانات برابر برای همه مردم و اعتماد به آینده مثبت می‌تواند شهروندان را از گرایش به گروه‌های افراط‌گرا باز دارد.

پیشنهادات همایش

همچنین کارشناسان در این همایش پیشنهاداتی را در ارتباط با اقدامات لازم در سطح محلی، حکومتی و منطقه‌ای ارائه دادند که به شرح ذیل است:

ـ علما و انستیتوهای پژوهشی منطقه لازم است در زمینه عناصر اساسی افراط‌گرایی و شناخت بیشتر این پدیده مطالعه و تحقیق کنند.
ـ در زمینه مبارزه با افراط‌گرایی باید اقدامات جامع، طرح‌ریزی و وظایف ارگان‌های دولتی در بخش‌های مختلف اعم از آموزشی، اجتماعی و دینی مشخص شود.
در مبارزه با افراط‌گرایی باید با جوانان کار سازمان یافته صورت گیرد، هدف باید روشنگری جوانان برای مقابله با اندیشه‌های مخرب افراط‌گرایان باشد.
ـ برنامه‌های بازپروری، اعاده حیثیت کسانی که قبلاً عضو داعش بوده‌اند و اکنون از آن جدا شده‌اند مد نظر باشد، همچنین به به این نکته توجه شود که زندان ممکن است محلی باشد برای اعضای داعش که بتوانند آنجا عضوگیری کنند.
ـ لازم است در رسانه‌ها برنامه‌هایی با حضور کسانی که قبلاً عضو داعش بوده‌اند تهیه شود و گفت‌و‌گوهایی در زمینه واقعیت‌های داعش با حضور این افراد طرح شود تا جامعه به شناخت مطلوبی از این جریان دست پیدا کند.
ـ لازم است برای جوانان امکانات کافی فراهم شود و از بیکاری جوانان جلوگیری به عمل آید.

فعالیت‌های آموزشی برای مقابله با افراط‌گرایی

ـ حمایت از معلمان و روحانیون دینی با هدف همکاری در زمینه تقویت و آگاهی مردم در مورد رادیکال شدن مدارس و انجام اقدامات لازم در دانشگاه‌ها در ارتباط با حساس کردن معلمان و کارمندان برای مقابله با افراط‌گرایی.
ـ کنترل دائمی جریان دینی کشور برای نظارت مؤثر بر اختلافات مذهبی و جلوگیری از آن.
ـ توجه بیشتر دولت به مسائل اجتماعی مناطق مختلف کشور، به‌ویژه مناطق جنوبی به جهت فقیر بودن مردم این مناطق و ضرورت حل مشکلات اجتماعی آنها.
ـ برگزاری برنامه‌های دائمی توسط ارگان‌های محلی در جهت آگاهی‌بخشی به مردم درباره خطر تروریسم و افراط‌گرایی دینی.

 

captcha