کد خبر: 3340321
تاریخ انتشار : ۱۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۸

آسیب‌شناسی وضعیت موجود کرسی‌های آزاداندیشی

گروه دانشگاه: دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی ایران در یادداشتی به جایگاه لازم برای نهادینه کردن تفکر علمی و نقش انجمن‌های علمی در این میان پرداخته و توسعه کرسی‌های نظریه‌پردازی و آزاداندیشی را موجب ارتقای سواد علمی دانشگاه دانسته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مرتضی براری،‌ دبیر کمیسیون انجمن‌های علمی ایران در یادداشتی به جایگاه لازم برای نهادینه کردن تفکر علمی و نقش انجمن‌های علمی در این میان، پرداخته است که مشروح آن در ادامه می‌آید:

اکنون که به لطف ایزد منان بیشتر از گذشته شاهد رشد و ارتقای انجمن‌های علمی، این کانون‌های فکر، مشورت و تصمیم‌گیری در حوزه‌های مختلف علوم هستیم و جایگاه ارزنده انجمن‌های علمی در سیاستگذاری‌های علمی و برنامه‌های کلان تحقق یافته است. انجمن‌های علمی به جایگاهی برای نهادینه کردن تفکر علمی و ارتقای منزلت علم در جامعه مبدل شده است و اهداف پیش روی انجمن‌های علمی نه تنها به تدوین رسیده است بلکه با همت هیئت مدیره انجمن‌ها، این نخبگان و فرهیختگان علمی کشور به اجرا درآمده است.

توسعه دیپلماسی علمی مبتنی بر انجمن‌های علمی

امروزه دیپلماسی علمی به موازات دیپلماسی عمومی بسیار مهم و حائز اهمیت است. با عنایت به تحولات گسترده و سریع در عرصه روابط بین‌الملل و فراهم شدن فضای جدیدی در توسعه دیپلماسی بین‌المللی، سازمان‌های علمی غیردولتی از جایگاه ویژه‌ای در روند تصمیم‌گیری‌های ملی و بین‌المللی برخوردار شده‌اند که به موازات تولید علم، نقش کلیدی و محوری در جذب و انتقال علم و دانش جهانی نیز ایفا می‌کنند. انجمن‌های علمی ایران با بهره‌مندی از حضور نخبگان و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و مراکز علمی و متخصصان کشور که به‌کارگیری و استفاده مطلوب از ظرفیت آنها، زمینه‌های نهادینه‌کردن و سپردن امور تخصصی به متخصصان و صاحبان دانش را فراهم می‌کند، آمادگی لازم را بررسی‌های لازم و ارائه راهکارها در این زمینه دارند.

توسعه کرسی‌های نظریه‌پردازی و آزاداندیشی در حوزه علم و فناوری

کرسی‌های آزاداندیشی یکی از جدی‌ترین مطالباتی است که مقام معظم رهبری در دیدارهایشان با دانشجویان و مجموعه‌های دانشگاهی مطرح فرموده‌اند. بررسی اهمیت و لزوم برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی می‌تواند دلایل این مطالبه مهم رهبر معظم انقلاب را آشکارتر سازد. برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی سبب ارتقای فعالیت‌های آموزشی و علمی و در نتیجه ارتقای سواد علمی دانشگاه می‌شود. کرسی آزاداندیشی باید محل بحث و تضارب آرا باشد و باید به‌گونه‌ای برگزار شوند که دیدگاه‌ها را شفاف کنند و سبب رشد علم و فرهنگ در کشور شوند. انجمن‌های علمی آمادگی برای برگزاری کرسی‌های متعدد را در دانشگاه‌های کشور دارند.

ارتقای نقش انجمن‌های علمی در تحقق نقشه جامع علمی کشور، سیاست‌های علم و فناوری و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی

رصد علم و فناوری؛ با توجه به راهبرد کلان 4 نقشه جامع علمی کشور (ایجاد نهادهای رصد علم و فناوری در حوزه‌های اولویت‌دار با مشارکت انجمن‌های علمی و مراکز دانشگاهی و مؤسسات غیر دولتی) این آمادگی وجود دارد آینده‌پژوهی و روند توسعه علم و فناوری در دنیا انجام شود و رصدخانه علم و فناوری در هر حوزه تخصصی در انجمن‌ها ایجاد شود.

اجرای سیاست‌های کلی علم و فناوری؛ این آمادگی وجود دارد تا نسبت به تحقق این سیاست‌ها در موارد مرتبط با فعالیت‌های انجمن‌ها، ارائه راهکارهای اجرایی، استخراج نقش دستگاه‌های مرتبط با این حوزه و ... تلاش‌های جدی به عمل آید.

اجرای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی؛ این آمادگی وجود دارد تا فرامین مقام معظم رهبری با برگزاری همایش و نشست‌های تخصصی، آسیب‌شناسی وضعیت موجود، ارائه راهکارهای اجرایی اقتصاد مقاومتی متکی بر دانش و فناوری، عدالت بنیان، پویا و پیشرو تحقق یابد.

کمیسیون انجمن‌های علمی که تاکنون در مسیر هدایت، حمایت و ارزیابی در کنار انجمن‌های علمی گام برداشته است امید آن را دارد تا با ایجاد زمینه مناسب و نیز استفاده از تمامی استعدادهای بالفعل و بالقوه در انجمن‌های علمی و ایجاد زمینه‌ای جهت رشد هرچه تمام انجمن‌های علمی اقدام کند. به امید آن که ایران اسلامی باهمت نخبگان و اندیشمندان علمی کشور به بالاترین جایگاه علمی نائل آید.

captcha