عطاءالله رفیعیآتانی، دبیر علمی کنگره علوم انسانی اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) در خصوص مجموعههای فعال در زمینه علوم انسانی اسلامی، گفت: در حال حاضر در کشور، نهادهایی برای تربیت نیروی انسانی در قلمرو پژوهش علوم انسانی اسلامی داریم. برخی از این نهادهای پژوهشی عبارتند از پژوهشگاه حوزه و دانشگاه و پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی. در این پژوهشگاهها سعی میشود نیروهای آماده و تربیت شده مراکز علمی را به عنوان هیئت علمی یا پژوهشگر جذب کنند و روند پژوهشی را پیش ببرند.
وی در ادامه افزود: برخی مراکز دانشگاهی حوزوی مانند موسسه امام خمینی(ره) هم هستند که در بطن حوزه علمیه برای طلاب به وجود آمدهاند. کار موسسه امام خمینی(ره) این است که طلبههای حوزه علمیه را گزینش میکند، اما با سبک دانشگاهیها و با روش دانشگاه آنها را آموزش میدهند.
رفیعی آتانی درباره مدرسه عالی علوم انسانی اسلامی که پیشنهاد تاسیس آن اخیرا اعلام شده، عنوان کرد: موضوعی که ما در محضر آیتاللهالعظمی مکارم شیرازی پیشنهاد دادیم، این است که در بطن حوزه علمیه و با روش و نحوه سازماندهی حوزه علمیه، افرادی را به عنوان طلبه حوزه علمیه جذب کنیم، ولی دروس و رشتههای علمی که آموزش میدهیم علوم انسانی باشد، چنانکه در فضای سنتی حوزه، علوم اسلامی متعارف یعنی فقه و فلسفه خوانده میشود.
وی در پایان اظهار کرد: ضرورت تاسیس مدرسه علوم انسانی اسلامی این است که ما فکر میکنیم در نظام آموزشی حوزه ظرفیتهای آموزشی و فرهنگی وجود دارد که در دانشگاه این ظرفیت و فرهنگ وجود ندارد. این مدرسه میتواند از نوع تعلیم و تربیت حوزوی ظرفیتهایی که در فقه و فلسفه استفاده شده است را برای سایر رشتههای علوم انسانی نیز به کار بگیرد.