کد خبر: 3344509
تاریخ انتشار : ۲۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۲۱
رحیم خاکی بیان کرد:

ضرورت راه‌اندازی فدراسیون جهانی مسابقات قرآن/ زوایای پنهان جایزه دبی

گروه فعالیت‌های قرآنی: قاری بین‌المللی کشورمان گفت: امروزه وجود فدراسیون جهانی برای مسابقات قرآن، لازم است چون تعدد مسابقات بین‌المللی قرآن در سطح جهان گسترش پیدا کرده است.

رحیم خاکی، داور و قاری بین‌المللی کشورمان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درخصوص اولین حضورش در نوزدهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه دبی می‌گوید و با اشاره به اینکه در سال‌های گذشته از طریق دریافت اطلاعات رسمی و مکتوب در روند برپایی این مسابقات قرار می‌گرفته‌ است، ادامه می‌دهد: نخستین حضورم در این مسابقات، موجب شد تا کیفیت مسابقات، نحوه برگزاری و داوری، شیوه‌های انتخاب صوت زیبا ـ که در این مسابقات بخش مجزایی است ـ و همچنین مراحل سه‌گانه مسابقات را مشاهده کنم.

وی با تأکید بر اینکه به نظر می‌رسد کشور امارات با تمرکز بر شهر دبی مسابقات را با تمام توان حمایت و برگزار می‌کند، اظهار می‌کند: این مسابقات از نظر تبلیغات رسانه‌ای شبکه‌های مختلف، خبرگزاری‌ها، رسانه‌ها و روزنامه‌های گوناگون عربی و بین‌المللی فعالیت جدی داشت.

شرکت‌های بزرگ تجاری حامی مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه دبی

این قاری بین‌المللی می‌افزاید: این مسابقات با کمک امیر دبی راه‌اندازی شده اما در حال حاضر به نظر می‌رسد شرکت‌های بزرگ تجاری آن کشور هزینه‌های آن را تأمین می‌کنند و دولت و ارکان حکومت دبی به‌عنوان یکی از برنامه‌های سالانه‌شان نزدیک 20 روز مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه دبی را برگزار می‌کنند.

خاکی عنوان می‌کند: آنچه که باید به آن پرداخت این است که اولاً کشور جمهوری اسلامی ایران با عنایت به رشد فوق‌العاده‌ای که در حوزه قرآن داشته است، متأسفانه برای داوری دعوت نمی‌شود و به نظر می‌رسد براساس نتایج مشخصی که در سال‌های گذشته به‌وجود آمده است، شیوه داوری به نحوی برنامه‌ریزی شده است که انتخاب‌ها براساس توانمندی و امتیاز شرکت‌کنندگان نیست و صرفاً یک گزینش ویژه‌ای است که نتایج را خارج از آئین‌نامه داوری اعلام شده خودشان، استخراج و اعلام می‌کنند.

وی ادامه می‌دهد: حتی من به‌عنوان یک معلم کوچک، قاری و داور مسابقات قرآن، اگر در بخش صوت و لحن بخواهم نفرات اول تا دهم این دوره از مسابقات را از بین 60 تلاوتی که شنیده‌ام انتخاب کنم قطعاً رتبه‌هایی که انتخاب می‌شدند بسیار متفاوت از این نتیجه اعلام شده می‌بود و مشخصاً در خصوص محمدحسین بهزادفر، نماینده جمهوری اسلامی ایران اجحافی روشن صورت گرفته است. چون «بهزادفر» به‌لحاظ صوت و لحن نه تنها یکی از بهترین‌ها بلکه بهترین این دوره از مسابقات بوده است.

خاکی با تأکید بر اینکه در این مسابقات حق نماینده ایران را ضایع کرده‌اند و این اتفاق بسیار ناشایستی است، تصریح می‌کند: حتی شرکت‌کننده کشور امارات نیز ارائه خوبی داشت اما به دلیل ملاحظاتی که دارند، حتی نماینده خودشان را هم دارای امتیاز مناسب اعلام نکردند. حتی در بخش حُسن حفظ نیز نماینده کشورمان بدون کوچک‌ترین اشتباهی محفوظاتش را ارائه کرد لذا هنگامی که نماینده ایران اشتباهی نداشت چرا باید نمره کمتر از 100 دریافت ‌کند.

رتبه اول در صوت احسن نیز متعلق به «بهزادفر» بود

این داور بین‌المللی اضافه می‌کند: در بخش تجوید نیز «بهزادفر» فاصله بسیار آشکاری از تمامی 60 شرکت‌کننده داشت لذا لازم بود تا امتیاز لازم را این قاری دریافت ‌کند. همچنین در بخش فصاحت نیز خیلی فصیح‌تر و عربی‌تر از سایر شرکت‌کنندگان حاضر شد. حتی اگر او را حائز رتبه دوم و یا سوم اعلام می‌کردند، می‌گفتیم اختلاف کم بوده است و نمی‌خواستند نماینده ایران، اول شود اما اینکه نماینده ایران جزء 10 نفر اول هم نباشد این یک اقدام آشکار و ناشایست است که این کشور با وجود تمام داورانی که دعوت می‌کنند و زحماتی را که طی برپایی این مسابقه متحمل می‌شود، اعتبار فنی مسابقاتش را فدای اهداف و اغراض سیاسی یا هرچیز دیگر می‌کند.

وی با ابراز خرسندی از حضورش در این مسابقات برای مشاهده مسابقه قرآن کشوری با امکانات جدید، می‌گوید: اما هنگامی که نتایج را اعلام کردند یا فضای برنامه اختتامیه را دیدم، واقعا متأسف شدم از اینکه چرا به این مسابقات آمده‌ام و ای کاش اصلاً برای بازدید به مسابقات امارات نمی‌رفتم که این موجب ماندگاری خاطره‌ بسیار تلخی برای من از این مسابقات بود.

خاکی با اشاره به سایر نقایص این مسابقات، بیان می‌کند: در انتخاب صوت احسن نیز «بهزادفر» منتخب رتبه سوم شد که همانجا رتبه اول نیز متعلق به او بود چون صدای وی نیز نسبت به سایر شرکت‌کنندگان بهتر بوده است.

وی با اشاره به جوایز این مسابقه، اضافه می‌کند: جایزه بالایی، حدود 250 میلیون تومان به نفر اول این مسابقات اعطا می‌شود که این مبلغ و جایزه تا رتبه دهم، با فاصله‌ کمتری اعطا می‌شود کما اینکه تمام شرکت‌کنندگان این مسابقات نیز حدود 20 میلیون تومان جایزه دریافت می‌‌کنند که این اتفاق خوبی است. همچنین هر سال یک شخصیت را که عموماً از کشور خودشان است به عنوان شخصیت جهان اسلام معرفی می‌کنند و نزدیک یک میلیون درهم، حدود یک میلیارد تومان به آن جایزه می‌دهند.

اهدای جوایز توسط فردی که رتبه دوم یا سوم حکومت دبی را داشت

خاکی با تأکید بر اینکه اهدای جوایز توسط فردی که رتبه دوم یا سوم حکومت دبی را داشت، انجام می‌گرفت، اظهار می‌کند: آیین‌نامه مسابقه فوق نیز مختصر و در حد چند صفحه بوده است که واضح و مشخص بوده است و اینکه این مسابقات در یک سیستم تعریف شده مدرن، پیگیری و بررسی می‌شود و سالیانه برنامه آن سیاست‌گذاری و طی 20 روز اجرا می‌شود، خوب است به ویژه مستندسازی و ارائه کتابچه‌ها و گزارشات که در هر دوره صورت می‌گیرد، با ارزش است.

این قاری بین‌المللی ادامه می‌دهد: به هر حال آنها محتوای کار خود را دسته‌بندی کرده‌اند و اهداف و برنامه‌های درازمدت خوبی را پیش گرفته‌اند و زیرساخت خوبی را به وجود آورده‌اند و الان همان مرکز جایزه بزرگ دبی نه تنها در مسابقات قرآن بین‌المللی جایزه دبی که در سطح ملی و زندان‌ها و در سطح بانوان و خردسالان، برنامه‌های مفصلی را در طول سال دارد.

وی با اشاره به اینکه هتلی که برای محل اقامت شرکت‌کننندگان انتخاب شده بود، به‌گونه‌ای که متسابقان از امکانات مطلوب رفاهی برخوردار بوده‌اند، می‌گوید: همچنین از مرکز نگارش دو جلد قرآن متعلق به حاکم دبی که توسط فردی سوری و عراقی توأمان، نگارش می‌شود بازدید کردم. که تذهیب این قرآن را فرد ایرانی به نام «هنرور» برعهده دارد که تذهیب فاخری هم برای این قرآن‌ها انتخاب کرده است و قلم می‌زند.

خاکی بیان می‌کند: به هر حال کشور امارات در حوزه قرآن اقداماتش بسیار جدی است. فکر می‌کنم که جمهوری اسلامی ایران و مشخصاً سازمان فرهنگ و ارتباطات یا مراکز بین‌المللی قرآنی کشورمان باید با دقت و رعایت همه ضوابط دیپلماسی و فرهنگی نسبت به رفع سوء‌تفاهم‌ها و نسبت به کاهش این تنش‌ که موجب می‌شود حق نمایندگان کشورمان در این مسابقات ضایع شود، اقدامات لازم را انجام دهند. چنانکه امسال نیز برای این دوره از مسابقات نیز گزارش مستدلی تهیه شود و با کمال احترام برای تمام اساتیدی که در این دوره از مسابقات دبی داوری کرده‌اند، ارائه شود تا فضای مسابقات فوق یک بار به طور جدی مورد بررسی قرار گیرد.

وی با تأکید بر اینکه چه بسا بررسی این وضعیت، پاسخ بسیاری از خانواده‌های قرآنی را بدهد، عنوان می‌کند: حتی بسیاری از اماراتی‌ها نیز پس از اعلام نتایج نوزدهمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه دبی نماینده کشورمان را به آغوش می‌گرفتند و می‌گفتند «می‌دانیم بسیار خوب تلاوت کرده‌ای اما خودتان می‌دانید که قضیه چیست!؟»، اما ما هنوز معنای این جمله را متوجه نشده‌ایم اینکه چه قضیه‌ای بوده است و اگر در هر مسابقه‌ای هم حق‌کشی و ناعدالتی انجام می‌شود، در مسابقه‌ای که به اسم قرآن است، نباید ناعدالتی باشد که یکی از احکام جدی قرآن «رعایت عدالت» است و نباید بی‌عدالتی اتفاق افتد.

خاکی در‌خصوص بخش جانبی این دوره از مسابقات بیان می‌کند: شاهد برپایی محافل انس با قرآن نبودم اما برای شرکت‌کنندگان برنامه‌های بازدید از اماکن‌ دیدنی و توریستی امارات چون برج‌ها و بازارها و... را قرار داده بودند. همچنین نمایشگاه خطی مختصر و با کیفیت پایین در محل برگزاری مسابقات برپا شده بود که در آن چند تابلوی خطی دست‌نویس از کشورهای دیگر در معرض دید علاقه‌مندان قرار داده شده بود.

مسابقات قرآن دبی از نظر تکنیکی و فنی در حد بالایی نیست

این داور بین‌المللی کشورمان با تأکید بر اینکه مسابقات قرآن دبی از نظر تکنیکی و فنی در حد بالایی نیست، ادامه می‌دهد: هرشب یک خودرو جایزه می‌دادند که همین موجب حضور مردم به صورت گسترده در محل مسابقات شده بود و در کنار آن نیز جوایز دیگری نیز اهدا می‌شد.

خاکی بیان می‌کند: فضاسازی و دکور مسابقات نسبتاً خوب بود، اما تبلیغات شهری این دوره از مسابقات ضعیف بود به گونه‌ای که از محل فرودگاه تا محل مسابقات، تابلویی در خصوص برپایی این مسابقات به چشم نمی‌خورد مگر در ساختمان تجارت دبی و محل برگزاری مسابقات که یک بنر نسبتاً بزرگی در کنار ساحل نصب کرده بودند. به عبارت دیگر تبلیغ رسانه‌ای مسابقات خوب بوده است اما تبلیغات شهری کمرنگ بوده است.

وی با اشاره به اینکه ناراحت‌کننده‌ترین خاطره‌اش از این مسابقات ناداوری هیئت داوران بوده است، اظهار می‌کند: همچنین در شب تجلیل از بخش صوت احسن با اینکه خودمان را معرفی کردیم و به عنوان میهمان در مجلس حضور داشتیم با راهنمایی گروه اجرایی در ردیف چهارم نشستیم، متأسفانه قبل از اجرای برنامه، حضور چند نفر ایرانی برایشان جالب نبود و ما را به انتهای سالن راهنمایی کردند. حتی طبق عرف نیز ما در محل ویژه میهمانان ننشسته بودیم بلکه با راهنمایی تیم اجرایی در ردیف چهارم نشسته بودیم اما حضور ما برایشان جالب نبود همچنین این اتفاق مجدداً در شب اختتامیه مسابقات نیز تکرار شد که این نوع برخورد اصلا اتفاق خوبی برای میهمانان یک اجلاس بین‌المللی نیست.

خاکی بیان می‌کند: همه این نکات و سردی و برخورد نامهربانانه با تیم ایرانی و میهمانان ایرانی ناشی از روابط نه چندان خوب بین کشورها در سال‌های گذشته است که این به بحث‌های مذهبی، دینی و فرهنگی تسری پیدا کرده است و حال آنکه باید به نحوی این سوء‌تفاهم‌ها برطرف شود.

این قاری بین‌المللی تصریح می‌کند: لذا امروزه وجود فدراسیون جهانی برای مسابقات قرآن، لازم است چون تعدد مسابقات بین‌المللی قرآن در سطح جهان گسترش پیدا کرده است که اگر فدراسیون جهانی برای رسیدگی به مشکلات و برای توسعه امر مسابقات قرآن در عرصه جهانی شکل نگیرد همین ناعدالتی‌ها و ناداوری‌های رخ می‌دهد و هر کشوری که برگزارکننده مسابقات قرآن است، طبق سلیقه خود عمل می‌کند. لذا به نظرم برای هماهنگی همه جانبه مسابقات قرآنی راه‌اندازی فدراسیون جهانی مسابقات قرآن و فدراسیون پذیرفته‌شده بین‌المللی قرآن ضروریست تا از این طریق اینگونه مشکلات قابل پیگیری باشد.

مطالب مرتبط
captcha