به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نوزدهمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن کریم جایزه بزرگ دبی از سوم تا 16 تیرماه با حضور 80 حافظ قرآن از کشورهای اسلامی و عربی در دبی برگزار شد، این مسابقات که هر سال در ایام ماه مبارک رمضان برپا میشود، امسال با حضور محمدحسین بهزادفر، حافظ نوجوان ایرانی به عنوان نماینده کشورمان همراه بود.
در این خصوص با محمدرضا پورمعین، کارشناس قرآنی کشورمان که به عنوان فعال عرصه قرآنی در این دوره از مسابقات حضور داشت به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید:
علت حضور شما در این دوره از مسابقات چه بود؟
من در نوزدهمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن جایزه بزرگ دبی که ویژه حفظ کل قرآن کریم هر ساله در ماه مبارک رمضان برگزار شد به عنوان یک علاقهمند و فردی که مسابقات قرآن ملی و بینالمللی را پیگیری میکند، حضور پیدا کردم. از این رو پس از اینکه مطلع شدم این مسابقات در اتاق بازرگانی صنعت و تجارت دبی برگزار میشود حضور یافتم. همه ساله این مسابقات در اتاق بازرگانی برگزار شده و مورد حمایت تجار، صنعتگران و اقتصادیون و کسبه دبی است.
چند کشور در مسابقات بینالمللی قرآن دبی حضور داشتند؟
در این دوره از مسابقات حدود 57 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران شرکت کرده بودند و سن متسابقان تقریباً در معدل بین 20 تا 30 سال بود و بهترین حافظان جهان در این دوره از مسابقات حضور داشتند. این مسابقات به دلیل اینکه در ایام ماه مبارک رمضان برگزار میشود، تقریباً طی فرآیند 20 روزه انجام شده و شرکتکنندگان میتوانند در فضای معنوی ماه مبارک رمضان به روزهداری نیز بپردازند.
وجه تسمیه این مسابقات به «جایزه بزرگ دبی» چیست؟
علت نامگذاری این مسابقه به این عنوان این است که به نفر اول مسابقات حدود 100 هزار درهم معادل 90 تا 100 میلیون تومان جایزه نقدی پرداخت میشود.
در خصوص نحوه داوری این مسابقات بفرمائید؟
داوری این مسابقات بر روی صحنه انجام میشود و متسابقان با انجام انتخاب قرعه، آیاتشان مشخص میشود و در حضور مستمعان به سؤالات پاسخ میدهند و اگر کوچکترین اشکالی در حُسن حفظ و یا حُسن قرائت و ترتیلشان پیدا شود، توسط زنگ، اعلام اشکال به حافظ میشود که بلافاصله باید آن اشکال رفع شود و تا زمانی که متسابق آن مشکل را رفع نکند نمیتواند به ادامه تلاوت آیات بپردازد. صرفاً مسابقه با حضور پنج داور برگزار میشود که امسال داوران بینالمللی و حافظان کلی از کشورهایی چون؛ عربستان سعودی، سوریه، بحرین، قطر و امارات قضاوت مسابقات را برعهده داشتند.
بخشی از مسابقات را هم مردم داوری میکنند یعنی مردم هم در مسابقات جایزه بزرگ دبی حضور دارند و همچنین در حُسن حفظ، نغمات و صوت و لحن هم انتخابهایی را در حاشیه مسابقات برگزار میکنند.
قضاوت داوران را درباره ارائه محفوظات تنها نماینده کشورمان، چگونه ارزیابی میکنید؟
متأسفانه با وجود اینکه محمدحسین بهزادفر با تلاوت بینظیر و بیبدیل در این دوره از مسابقات ظاهر شد و بدون کوچکترین غلط و مکثی طی 45 دقیقه به سؤالات خودش پاسخ داد، اما متأسفانه به خاطر اینکه ایران در فضای کشورهای اسلامی خوب ندرخشد و مطرح نباشد، او را حتی به رتبه دهم هم نرساندند و هیچ رتبهای به وی ندادند که این نشاندهنده عداوت، ناداوری و بیعدالتی هیئت داوران و برگزارکنندگانی بود که متأسفانه این کار را انجام دادند.
فضاسازی سالن مسابقات به چه صورت بود و آیا تبلیغاتی درباره مسابقات به مانند مسابقات بینالمللی و سراسری قرآن کشورمان انجام شد؟
تقریباً میتوان گفت تبلیغاتی در سطح شهر و کشورشان برای این مسابقات ندارند بلکه در فضای مجازی و با استفاده از اینترنت مردم را مطلع میکنند و خیلی از خرجهایی که ما در مسابقات قرآن انجام میدهیم آنها انجام نمیدهند به گونهای که این مسابقات با دکور ساده، در سالن معمولی، بدون هیچگونه پذیرایی و بدون پرداخت هزینههای رفت و آمد شرکتکنندگان برگزار میشود.
آیا فعالیت جنبی چون برپایی نمایشگاه، کرسیهای تلاوت و محافل انس با قرآن و کارگاههای آموزشی در حاشیه مسابقات برپا شد؟
هنگامی که درخصوص فعالیتهای جنبی این مسابقات پرسیدم گفتند نمایشگاه معظمی در بیرون از سالن برگزاری مسابقه برپا شده است اما هنگامی که مراجعه کردم مشاهده شد حدود 15 تابلو از خطاطان و خوشنویسان اماراتی، بحرینی، قطری، کویتی و سعودی و برخی دیگر از کشورهای اسلامی وجود داشت شاید تنها یکی از تابلوهایی که در نمایشگاهها و مسابقات به نمایش گذاشته میشود برای آن جمع کافی بود تا توان خطاطی، طراحی، تذهیب، نگارگری، صحافی و جلدسازی ایران نمایان شود.
حال و هوای نوزدهمین دوره مسابقات قرآن جایزه بزرگ دبی را چگونه ارزیابی میکنید؟
جو برگزاری مسابقات خاص و از یک سکوت مطلق و خشک و بدون تنوع و عدم استفاده از افکتهای صوتی و تصویری و فقدان استفاده از گروههای تواشیح برپا شد به گونهای که عموماً سخنرانی و مراسم اختتامیه و افتتاحیه برای این مسابقات در نظر گرفته نشده است.
طی حضورتان در این مسابقات خاطرهای دارید؟
تنها خاطرهای که از این مسابقات دارم این است که ما را برای پذیرایی دعوت کردند و در حین پذیرایی با توجه به پذیرایی بسیار مختصر آنها فرد دیگری آمد و گفت شما چرا پذیرایی میشوید از شما نباید پذیرایی میشد و این ناهماهنگی بین آنها بود که حتی از میهمانانشان هم به خوبی پذیرایی نکردند.
اما مسابقات به علت توجه کشورهای اسلامی و جایزه بزرگی که می دهد مورد اعتبار جهانیان است اما ناداوری و بیعدالتی در این مسابقات به وضوح مشخص است به گونهای که حافظ شایسته جمهوری اسلامی در نتیجه هیچ رتبهای را کسب نکرد و تنها در رشته حُسن صوت او را به مقام سوم رساندند.