جعفر کیوانی، معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با رشتههای قرآنی که در این دانشگاه دائر هستند و اینکه آیا برنامهای برای گسترش آنها دارند، گفت: آن رشته هم مثل سایر رشتههای علوم انسانی دائر است و دانشجو میپذیرد. در حال حاضر برای گسترش آنها برنامه خاصی نداریم. در کل در این دانشگاه سعی داریم جهت ارتقای سطح کیفی آموزش تلاش کنیم.
وی با اشاره به ظرفیت پذیرش در این دانشگاه، عنوان کرد: برای سال تحصیلی جدید در مقطع کارشناسی حدود 1300 نفر در رشتههایی که قبلاً داشتیم پذیرش خواهیم داشت، در رشتههای علوم اقتصادی هم حدود سیصد نفر دانشجوی جدید داریم. امسال حدود 1600 نفر دانشجو در مقطع کارشناسی میپذیریم.
کیوانی در مورد ظرفیت پذیرش در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، گفت: در مقطع کارشناسی ارشد حدود دو هزار نفر و در مقطع دکتری حدود ششصد، هفتصد نفر دانشجو میپذیریم.
برنامههای دانشگاه خوارزمی برای اسلامیسازی علوم انسانی
معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی همچنین در مورد برنامههای این دانشگاه برای اسلامیسازی علوم انسانی، اظهار کرد: بحث تحول در علوم انسانی در شورایی در همین رابطه دنبال میشود و تحول در برنامهها در آن شورا برنامهریزی میشود.
وی عنوان کرد: در دانشگاه برای رشتههایی که مجوز داریم سعی میکنیم نگاه علمی و اسلامی در اجرای برنامه کاملاً در نظر گرفته شود. در واقع رشتههای علوم انسانی برای پیشرفت جامعه خیلی مفید هستند؛ برای اینکه نگاه و بینش مردم را متحول میکنند. وقتی نگاه مردم در زمینههای روانشناسی، جامعهشناسی و اقتصاد تصحیح شود، در رفتارهای اقتصادی، فعالیتهای اجتماعی و فعالیتهای فرهنگیشان اثر میگذارد.
کیوانی با تصریح این مطلب که نقش رشتههای علوم انسانی در تحول اجتماعی بسیار چشمگیر است، گفت: سعی میکنیم بهترین اساتید را برای این رشتهها پذیرش و انتخاب کنیم؛ برنامههایمان هم در این رابطه برنامههای مصوبی است که وزارت علوم و شورای تحول، سرفصلهای دروس را برای ما مشخص میکنند و ما بر اساس آن سرفصلها این دورهها را اجرا میکنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا دانشگاه شما این مجوز را دارد که روی سرفصلهای رشتههای علوم انسانی بازنگری داشته باشد؟ عنوان کرد: بر اساس آییننامهای که در سال 79 به دانشگاهها ابلاغ شده، دانشگاههای دارای هیئت ممیزه میتوانند در بازنگری و تدوین برنامهها، خودشان تصمیم بگیرند و با تصویب شورای دانشگاه، برنامه را اجرا کنند.
معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی اظهار کرد: البته باید بعد از تصمیم برنامه و تصویب آن، یک نسخه آن را برای اطلاع وزارت علوم به وزارتخانه بفرستیم؛ ولی دانشگاه میتواند بازنگری کند و با تصویب شورای دانشگاه آنها را به اجرا دربیاورد.
وی در پاسخ به این سؤال که در حال حاضر چقدر بازنگری شده؟ گفت: منابع علوم انسانی در برنامههای درسی مصوب معرفی شده است. در دورههای فوق لیسانس و دکتری متون مورد استفاده دانشجویان و اساتید محدودیت ندارد، آنها میتوانند در واقع از جدیدترین کتابها و متونی که در سطح بینالمللی نوشته میشود و مقالات علمی استفاده کنند؛ ما محدودیتی در این زمینه نداریم.
کیوانی گفت: آنچه که در بحث علوم انسانی باید مد نظر قرار بگیرد، این است که دیدگاهها و نظریاتی که براساس دیدگاههای نوشته شده اینها شناخته شود و به دانشجو گوشزد شود که در واقع براساس چنین دیدگاههایی تهیه شده است؛ والا ما هیچ محدودیتی در استفاده از متون علمی در هیچ کدام از رشتهها از جمله رشتههای علوم انسانی نداریم.
معاون آموزشی دانشگاه خوارزمی در پاسخ به این سؤال که حتی اگر در سرفصلها تعیین نشده باشد؟ آیا امکان تدریس آن وجود دارد؟ اظهار کرد: سرفصلها آن دروس مشخصی است که دانشجو باید بخواند ولی در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری وقتی وارد تحقیقات میشوند، آنجا در واقع یک عرصه گستردهای وجود دارد که دانشجو میتواند در آن زمینهها تحقیق کند، جدیدترین نظریات علمی را مطالعه کند و خودش نظریهای جدید وضع کند و بهدنبال اثبات آنها باشد.